Görüş Bildir
Haberler
Klasik Müziği Farkında Olmadan İzlediğimiz Çizgi Filmlerden Öğrendiğimizi İddia Eden Twitter Kullanıcısı

Klasik Müziği Farkında Olmadan İzlediğimiz Çizgi Filmlerden Öğrendiğimizi İddia Eden Twitter Kullanıcısı

Nergis
10.03.2021 - 09:15

Cidden bu parçaların çoğunu biliyorum ama adını bilmiyorum!😱

Kaynak: https://twitter.com/NonsenseIsland/st...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. “Birçoğumuz çizgi filmleri izleyerek klasik müziği öğrendik, bu yüzden size bu çizgi filmlerde sık sık yer alan parçaları anlatacağım.”

2. “Gioachino Rossini'nin ünlü operası ‘The Barber of Seville’i dinlerken kimin aklına Bugs Bunny gelmez bilmiyorum. Yönetmen Chuck Jones’un bu şarkıyı filmle senkronize etmesi ise ustaca.”

3. “Franz Schubert’in ‘Der Erlkönig’inin adını belki bilmezsiniz ama duyduğunuzda Looney Tunes çizgi filmleri sayesinde anlarsınız. Eser aslında perilerin mucizevi kralı hakkında yazılmış olsa da WB’nin bestecisi Carl Stalling animasyonda kötü karakterin geliş sahnelerinde bu şarkıyı kullanır.”

4. “Avusturyalı besteci Franz von Suppé'nin ‘The Light Cavalry Overture’ eseri, Mickey Mouse'un ‘Symphony Hour’ adlı filminde kullanılmış ve akıllara kazınmıştı. Muhtemelen Disney’in gelmiş geçmiş en komik çizgi filmiydi. Goofy tüm enstrümanları kırıyor ve orkestra tuhaf bir Spike Jones tarzı bir yorum çalmak zorunda kalıyordu.”

5. “Baton Bunny’de Franz von Suppé’nin ünlü eseri ‘Morning, Noon and Night in Vienna’ çalar. Bu çizgi film, Broadway'de, Hollywood Bowl'da ve kraliyet ailesi için Royal Festival Hall'da canlı orkestra eşliğinde gösterilmiştir.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. "Bob Clampett’in Disney’in Fantasi’sında kullandığı ‘A Corny Concerto’ aslında Johann Strauss’un barışçıl olan ‘Tales from the Vienna Woods’ adlı eserle harmanlanır ve Bugs Bunny’nin hiddetli sahnelerinde yer alır.”

7. “Johann Strauss'un yazdığı ‘Die Fledermaus’ 1950’de yayınlanan MGM kısa filmi ve Hollywood Bowl içindeki Tom ve Jerry için temel oluşturdu. Tıpkı diğer çizgi filmlerde olduğu gibi bu çizgi film de daha sonrasında Hollywood Bowl’da canlı bir orkestra eşliğinde birlikte gösterildi.”

8. “Hatta bazı eserler yalnızca çizgi filmlerde kullanıldıkları için ünlülerdir. Mesela Arthur A. Penn’in 1907 tarihli ‘Carissima’ adlı eseri hakkında neredeyse hiçbir bilgi bulamadım ama çizgi film hayranları onun Sylvester çizgi filminde komik bir sahnede çaldığını hatırlayacaklardır.”

9. “Aslında ne olduğunu bilmeden bir şarkıya yakından aşina olmak garip bir duygudur. Örneğin Gaetano Donizetti'nin bu parçasının adı ‘Sextet from Lucia di Lammermoor’dır ama bu şarkının adı benim için ‘Bugs Bunny'nin o adamın operasını mahvettiği sahne’ olarak kalacak.”

10. “Klasik çizgi filmlerde ve hatta Ren & Stimpy ve Süngerbob gibi daha yeni çizgi filmlerde sürekli duyduğumuz bir Mendelssohn parçası olan ayrıca barış ve sükuneti ifade etmek için kullanılan şarkının adı ‘Frühlingslied (Bahar Şarkısı)’dır. Kendisi benim Ralph Wolf-Sam Sheepdog filminden en sevdiğim parçadır.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. “Chopin’in çizgi filmler vasıtasıyla bilinen bir diğer parçası da ‘Funeral March’dır. Genellikle karakter öldüğünde ya da ölmek üzere olduğunda çalınır. Tıpkı Merrie Melodies’in ‘Bars ad Stripes Forever’ında olduğu gibi.”

12. “Fransız besteci François-Joseph Gossec bu döneme etki eden fakat günümüzde pek tanınmayan biridir. Sanırım kendisini Warner Bros’un çizgi filmlerinde pek hoş olmayan şeyleri ironik bir biçimde gösterirlerken çalan ’Gavotte’ adlı bu eserinden tanıyabilirsiniz.”

13. “Bir çizgi film karakterinin uyumasının en garanti yolu Brahams’ın ‘Lullaby’ının ona söylenmesidir. Ayrıca bunu yaparken karaktere bir yerde ’kan çanağına dönmüş gözlerini kapat’ demelisiniz.”

14. “Beethoven’ın beşinci senfonisi, II. Dünya Savaşı çizgi filmlerinde çok özel bir nedenle kullanılmıştır: ‘V’ harfi için Mors kodu ‘nokta-nokta-nokta-tiredir’. Beethoven’ın bu parçasındaki benzer motif, savaş zamanı izleyicilerine ‘Zafer için V’yi sembolize etmekteydi.” (Zafer kelimesi İngilizcede ‘Victory’ olduğundan ‘V’ harfi Victory’nin V’sine referans eder.)

15. “Ben de ‘Musical Man and The Magic Kazoo’ adlı çizgi filmimde Beethoven'ın ‘Sonata Pathétique No. 8, op. 13’ünden ‘Adagio Cantabile’sini kullandığımı utanarak ekliyorum.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. “Çaykovski'nin animasyonlarla olan güçlü bağları muhtemelen Disney’in Fantasia’sı ve Uyuyan Güzel’iyle oluşmuştur. Tabii parçasını düzinelerce Looney Tunes ve MGM çizgi filmlerinde görebilirsiniz. Şarkı, çizgi filmlerdeki elfler, buz pateni yapan fareler ve kuşlar için kullanıldı.”

17. “’Sobre las Olas (Dalgaların Üzerinde)’ her ne kadar Strauss’a atfediliyor olsa da aslında Meksikalı besteci Juventino Rosas’ın eseridir. Eser, çizgi filmlerin büyülü anlarında kullanılmıştır.”

18. “’Ochi Chernye (Dark Eyes)’ Rus besteci Florian Hermann'ın bir eseridir. Rusya'da geçen karikatürler ister istemez bu unutulmaz melodiyi kullanırlar:”

19. “Jacques Offenbach'ın ‘Le Papillon’ filminden uyarlanan ”Valse des Rayons", bir kadın satıcısı ve seks işçisi arasındaki şiddetli etkileşimi canlandıran ‘French Apache Dance’ ile çizgi filmlerde kendine yer bulmuştur. Doğal olarak, Temel Reis de bu dans için mükemmel bir karakterdir:”

20. “’Şafak’ olarak da bilinen "William Tell Overtune’ aslında ‘Porky in Wackyland’in her sekansında olduğu gibi kargaşadan hemen önce sabahın erken saatlerini göstermek için birçok çizgi filmde yer alır:”

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. “Ve son olarak, ‘What's Opera, Doc?’. Wagner ve Wabbit'in harika bir kombinasyonu. Binden fazla profesyonel tarafından tüm zamanların en büyük çizgi filmi seçilen ve National Film Registry tarafından korunan ilk çizgi film. Bu müziği nasıl işitip de "Kill da wabbit’ şarkısını söylemeyebilirsiniz ki?”

Sizin favoriniz hangisi? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

👇

👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
77
39
10
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gamze

Orjinal içerik sahibine ve onu buraya taşıyan editöre gerçekten teşekkür ederim. Zevkle okudum ve tüm videoları tek tek izledim. Gerçekten kalite bir içerik ... Devamını Gör

Rendan34

Twitter kullanıcısı bunu yeni mi farketmiş bilmiyorum ama ortada bir iddia yok, aksine tamamen doğru. Blu çağına geçtiğimiz dönemlerde herhangi bir yerde kla... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bak işte böyle içerikler istiyoruz, çizgi filmler efsaneydi be