Görüş Bildir
Haberler
Kişilik Tipinize Göre Hayatta Mutluluğu Nasıl Yakalayabileceğinizi Biliyor musunuz?

Kişilik Tipinize Göre Hayatta Mutluluğu Nasıl Yakalayabileceğinizi Biliyor musunuz?

cakyz
14.10.2016 - 01:14

Hayatta zorluklarla karşılaştığınız zaman nasıl tepki veriyorsunuz? Onların üstüne mi gidiyorsunuz, yoksa oluruna mı bırakıyorsunuz? Psikologlara göre sorunlarla ne şekilde başa çıktığınız sizin kişilik tipinizle yakından alakalı. Myers-Briggs teorisine göre insanlar dört ana tipte incelenmektedir. İşte kişilik tipinize göre sorunlara nasıl yaklaşmanız gerektiği üzerine öneriler:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle dört kişilik tipine kısaca göz atalım:

Analist

Analistler meraklı ve becerikli insanlardır. Mantığın yolundan sapmazlar ve entelektüel birikime her şeyden çok değer verirler. Aynı zamanda oldukça gerçekçi insanlar olan analistler, durumu olduğu gibi, objektif bir gözle görebilirler ve hedeflerine ulaşmak için sezgilerini kullanırlar.

Diplomat

Diplomat

Empati yeteneği çok kuvvetli olan diplomatlar, aynı zamanda oldukça öngörülü insanlardır. Olaylar ve insanlar arasındaki bağlantıları ve ilişkileri çok iyi analiz eder, meseleleri zekâları sayesinde zahmetsizce yönetirler. Sıkı sıkıya bağlı oldukları inançları ve prensipleri olan bu insanlar, karmaşa ve eleştiriden zerre kadar hazzetmezler.

Gözcü

Gözcüler genel olarak 'örnek vatandaş' modelidirler ancak nâdiren de olsa aralarından lider vasfında kişiler çıkabilir. Aynı zamanda çalışkan, sorumluluk bilincine sahip, sadık ve geleneklere bağlı insanlardır.

Kâşif

Kâşif

Kâşifler spontane yaşamayı seven optimist kişilerdir. Beş duyularını kullanarak yeni şeyler deneyimlemek en çok sevdikleri şeydir ve onların harekete hazır olmadıkları tek bir an bile yoktur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kişilik tipleriyle yapılan çalışma

20,978 katılımcıyla yürütülen bir çalışmada insanlara şu önerme sunuldu:

'Eğer çok zorlu engellerle karşılaşırsam hedeflerimden vazgeçerim.'

Dört farklı kişilik tipindeki insanlardan bu önermeye katılıp katılmadıkları soruldu. Sonuçlara göre analistlerin %30'u, diplomatların %36'sı, gözcülerin %21'i ve kâşiflerin de %37'si bu önermeye katıldığını belirtti.

Ve kişilik tipinize göre faydasını göreceğinizi düşündüğümüz tavsiyeler:

Analistler için tavsiyeler

Analistler, konu ister iş, ister ilişkiler hakkında olsun, daima kendi sezgilerine güvenerek hareket ederler. Kimi zaman yarım kalmış şeyleri tamamlamak için insan üstü bir çaba sarf ederler; çünkü onlar için yarım kalmışlık, beceriksizlik demektir. Bu insanlar problemlerini çözerken yaptıkları çok mantıklı planlara göre hareket ederler ve eğer problem bu incelikli planla ortadan kalkmazsa umutsuzluk ve çaresizlik içine düşerler. Bu yüzden eğer zor zamanlar geçiren bir analist iseniz, etrafınızdakilerden yardım almanızı şiddetle öneririz. Probleminizi sevdiğiniz ve yakın bulduğunuz bir insana açın ve onun vereceği tavsiyelerin size farklı bir bakış açısı göstereceğinden emin olun. Unutmayın, başarı kimi zaman bir takım oyunudur. Hayatınızdaki her şeyi kendi başınıza çözmek zorunda değilsiniz...

Diplomatlar için tavsiyeler

Huzuru seven ve gerginlikten hiç hazzetmeyen diplomatlar için hayattaki sıkıntılar gerektiğinden fazla acı yaratabilir. Çünkü onlar çok hassas insanlardır ve dünyanın acımasızlığı onların doğasına uymaz. Eğer bir diplomatsanız, size önerimiz sessiz kalmamanız ve sesinizi çıkarmanızdır. Etrafınızdaki insanlar sizin iç dünyanızda neler yaşadığınızın farkında olmayabilirler; bu yüzden yardım istemekten çekinmeyin. Aynı zamanda durup düşünmek ve olayları aşırı analiz etmek yerine egzersiz yapın, yürüyün, en sevdiğiniz şarkıları dinleyin, kısacası modunuzu ne yükseltiyorsa onu yapın.

Gözcüler için tavsiyeler

Gözcüler çoğu zaman yaşadıkları sıkıntılar için kendilerini suçlamak hatasına düşerler. Onlar, geçmişte yaşadıkları şeyleri düşündükleri zaman başka insanları suçlamak yerine tüm suçu üstlerine alırlar. İçine girdikleri ilişkilerde ise onları en çok yaralayan ihanete uğramak ve terk edilmektir. Eğer zor bir dönemden geçen bir gözcü iseniz kuyruğu daima dik tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. Kendinize olan güveniniz hayatınızdaki kilit noktadır; onu asla kaybetmemeniz gerekir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ve kâşifler için tavsiyeler

Kâşifler için hayatın zorluklarıyla yüzleşmek epey can sıkıcıdır; çünkü onlar hayata olumlu bakan, neşeli karakterlere sahiptirler. Acı onlara ağır gelir, modlarını epey düşürür ve içine girdikleri duygular onları tanıyanları epey şaşırtır. Kâşifler ânı yaşamayı seven insanlar oldukları için kimi zaman yaptıkları kötü planların kurbanı olurlar. Çeşitli sıkıntılarla karşılaştıkları zaman yoğun aksiyete yaşadıkları ve yaratıcılıklarını yitirdikleri için süreci olduğundan çok daha ağır bir şekilde geçirirler. Eğer bir kâşifseniz kendinizi asla kedere teslim etmemeniz gerekir. Ayağa kalkın ve bir şeyler yapın! Hedeflerinizi düşünün, plan yapın ve bolca hayal kurun.

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
59
17
13
6
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Alicia Neil

hangi kişilik tipi olduğunu öğrenmek isteyen olursa https://www.16personalities.com/tr

uykumvar

mantıkçı INTP-A ymışım ben

uykumvar

öğrenciyim ben ya :D

Scarface

okuyom ben yiaaa

Scarface

Karmaşa ve eleştiriden zerre kadar hazzetmezler. Sanırım diplomatım :D