Görüş Bildir
Haberler
Kira Gelirinde, Hangi Giderler Vergiden Düşebiliyor?

Kira Gelirinde, Hangi Giderler Vergiden Düşebiliyor?

Kira gelirinden düşülen vergiler tek tek madde halinde sıralandı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık bugünkü köşesinde, 'İşte vergiyi azaltan belgeli giderler' başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Kira gelirinden düşülebilen götürü giderlerinden bahseden Karabıyık, belgeli, gerçek giderlerde yüzdelik sınır dilimi olmadığını ve vergiyi azalttığını söyledi.

Kira gelirinden düşülen giderleri tek tek madde halinde sıralayan Karabıyık, durumu bir de örnek üzerinden anlattı.

'Belgeli gerçek giderler, yüzde 15’lik sınıra takılmadan vergi matrahını azaltıyor'

'Belgeli gerçek giderler, yüzde 15’lik sınıra takılmadan vergi matrahını azaltıyor'

Ahmet Karabıyık'ın yazısı şu şekilde:

'İstisna (6 bin 600 lira) düşülmüş konut kira gelirinden yüzde 15 oranında da götürü gider düşülerek ödenecek vergi azaltılabiliyor. Belgeli, gerçek giderde ise yüzde 15’lik sınır yok. Belgeli gerçek giderler, yüzde 15’lik sınıra takılmadan vergi matrahını azaltıyor, dolayısıyla ödenecek vergiyi de azaltıyor. Bazı gider belgelerinin tümü ‘gerçek gider’ olarak vergi hesabında dikkate alınabiliyor. Ödenen emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkule yönelik onarım masrafları, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik yapılacak dış cephe mantolama masrafları gibi. Bazı giderler ise yıllara yayılarak gider yazılabiliyor. Binanın değerini artıracak nitelikte; kombi harcaması, tesisat döşenmesi gibi harcamaların, gayrimenkulün maliyet bedeline ilave edilerek her yıl yüzde 2 oranında amortisman (yıpranma) gideri hesaplanması gerekiyor.'

Kira gelirinden düşülen giderler

Kira gelirinden düşülen giderler
  • Son beş yılda konut alanlar, konut edinim bedelinin (tek bir konut için) yüzde 5’ni kira gelirinden düşebiliyor. İşyeri kira gelirinin vergi hesabında, yüzde 5 giderden faydalanılamıyor.

  • Kiraya verilen gayrimenkul için borçlanılan kredinin (2020’de ödenen) faizleri gelirden düşülebilir.

  • Kiraya verilen taşınmazla ilgili sigorta giderleri.

  • Emlak vergisi de dâhil olmak üzere taşınmazla ilgili olarak ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle belediyelere ödenen harcamalara katılma payları gider yazılabilir.

  • Konut kira geliri elde ederken, diğer taraftan kendisi de kirada oturanların ödedikleri kira bedelleri de (lojman kiraları dâhil) hesaplamada gider olarak dikkate alınabiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın