Görüş Bildir
Haberler
Kesinlikle Ziyaret Edilmesi Gereken Dünyanın En Güzel 18 Tren İstasyonu

Kesinlikle Ziyaret Edilmesi Gereken Dünyanın En Güzel 18 Tren İstasyonu

Trenler bütün dünyada hala en güvenli yolculuğun simgesi olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Tren yolculuklarının romantizmin de ayrıca bir göstergesi olmalarının sebebi tren istasyonlarının otantik güzellikleri...

Kaynak: BBC Railbookers

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. St. Pancras International, İngiltere

1874'te açılan istasyon ve otel Viktorya dönemi Londra'sının bütün özelliklerini üzerinde taşımaya devam eder. 1935'te otel kapansa ve birkaç kez yıkımla karşı karşıya kalsa da restore edilip yeni trenlere uyumlu hale getirilir ve görkemini korumaya devam eder.

2. Lahore Junction, Pakistan

Bu oyuncak bir kaleye benzeyen tren istasyonu 1850'lerin sonunda inşa edildiğinde Lahore bir İngiliz garnizonudur. Aslında burası tren istasyonu olduğu kadar bir askeri üs olarak düşünülür ve bu yüzden çelik kapıları, bombalara dayanıklı duvarları ile makineli silahların içeriden atış yapabileceği şekilde tasarlanır.

3. Helsinki Central, Finlandiya

Rus hakimiyeti döneminde 1857'de inşa edilen ilk gar oldukça basit ve işlevsel olsa da yaklaşık 60 yıl sonra 1914'te bağımsızlık havaları ile Fin mimarlar yepyeni bir gar tasarlarlar. Kapıda sizi fener taşıyan sert yüzlü 2 dev karşılasa da içeride oldukça yumuşak ve sakin bir ortam sizi bekler.

4. Grand Central Terminal, ABD

1903 yılında açılan bu terminal  ara sıra da olsa uzun mesafeli trenlerin ziyaret ettiği bir banliyö istasyonu aslında. Tavanında takımyıldızların işlendiği girişteki güzel saati ve devasa avizeleri ile bu terminal bir istasyondan daha çok New Yorkluların şehrin kaosundan kaçış yeri.

5. Santa Maria Novella, İtalya

Mussolini İtalya'sının bir ürünü olarak 1934'te Floransa'da açılan bu istasyon faşizmin aksine zarif ve rasyonel durur. Günümüz modern mimarisi gibi zamansızlığı ile öne çıkan yapı aynı halde bir antik Roma bazilikasına benzer.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Chhatrapati Shivaji Terminus, Hindistan

1887'de Bombay'da açılan istasyon aslında St. Pancras'ın bir nevi kardeşi niteliğinde. Hatta eski adı Victoria Terminal olan yapı çinileri, yüksek tonozlu mekanları, yaratıcı detayları ve uzun platformları ile dışarıdan da içeriden de zengin bir Viktorya dönemi işçiliği barındırıyor.

7. Gare de Lyon, Fransa

20. yüzyılın başında hizmet vermeye başlayan gar sanki hiç eskimemiş ve dahası içine girdiğinizde sizi karşılayan Le Train Bleu restoranı sayesinde kolaylıkla zamanda yolculuk yapabilirsiniz. Bu restoranın müdavimleri arasında kimler mi var? Birgitte Brdot, Coco Chanel, Salvador Dali...

8. Kazan Station, Rusya

Rokoko tavanıyla size görsel bir şölen yaşatan Moskova, Kazan İstasyonu aynı halde şehrin en büyük garı. 1864'te açılmış olan istasyon, Çarlık etkilerini beraber getirse de 1987'ye kadar 3 kere restorasyon görmesi komünist rejimi de bünyesinde hissettiriyor.

9. Eigerwand Station, İsviçre

İstasyon nerede diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Evet İsviçre'de Eiger Dağı oyularak yapılan ve Jungfrau Demiryolu'nun geçtiği bir yer altı istasyonu burası. Olur da yolunuz buralara düşerse kesinlikle uğramalısınız ancak dikkat edin 3 bin metre yükseklikteki harikulade manzara başınızı döndürebilir.

10. Kuala Lumpur Station, Malezya

19. yüzyılın sonlarında İngiliz mimarlar tarafından Hint ve gotik tarzda inşa edilen bu yapı Victoria döneminin başka bir yansıması. Günümüzde yalnızca şehir içi trenler için kullanılsa da görkemli beyaz cephesi, kubbeleri hala kendisine hayran bırakıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Antwerpen Centraal, Belçika

Antwerp şehrinin 116 yıllık bu istasyonunun başından 2. Dünya Savaşı bombalamaları dahil birçok şey geçmiş ancak kendisi uğradığı restorasyonlarla birlikte dimdik ayakta durmakta. Girişindeki şaşasının yanı sıra çelik ve camdan inşa edilmiş peron bölgesi insanı büyülüyor adeta.

12. Maputo Staiton, Mozambik

19. yüzyıl Fransız stilinin yanı sıra Rönesans ve Barok dönemi de bünyesinde barındıran bu mint yeşili istasyon cam kapıları, ferforje kafes süslemeleri, mermer sütunları ve içindeki resimler ile iki antika treniyle kesinlikle görülmesi gereken bir yapı.

13. Atocha Station, İspanya

Madrid'de bulunan ve tarihi 1850'lere dayanan Atocha İstasyonu açıldığı yıla nazaran sadeliği ve zerafeti adeta bünyesinde barındırır. Burayı dünyaca ünlü yapan şey ise bünyesinde tropik kuş ve bitkileri barındıran dev iç bahçesi.

14. Hua Hin Station, Tayland

Yerel Tay tarzı ve Viktorya dönemini buluşturan mimarisi ile gar, sarı, beyaz ve kırmızı renkleri ile görenlere bir renk cümbüşü yaşatıyor. Artık içine girilmese de bu garın önünde trenden inebilir hemen yanındaki buharlı lokomotifi görebilirsiniz.

15. São Bento Station, Portekiz

16. yüzyıldan kalma bir manastırın yerine inşa edilen ve 19. yüzyıl Beaux Arts stilini bünyesinde barındıran bu yapı asıl olarak içindeki 20 bin kalak sırlı çini ile adından söz ettirir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Sirkeci Garı, Türkiye

Ünlü Doğu Ekspresi'nin son durağı olarak tanınan Sirkeci Garı 1890'da oryantalist gotik stiliyle inşa edilir. Vitraylı pencereleri, ışıltılı avizeleri ile gar Avrupa ve Asya'nın ortasında hala dünyanın ilgi odağı olarak bulunmakta.

17. Amsterdam Centraal Station, Hollanda

İkiz kuleleri, taş kabartmaları ile bir Orta Çağ katedralini andıran yapı 19. yüzyıl gotik/Rönesans tarzını bünyesinde barındırır. Konumu itibariyle denizyolu ile demiryolunu da birleştiren bu ulusal miras ticaret anlamında da büyük önem taşır.

18. Haydarpaşa Garı, Türkiye

2010'da geçirdiği yangında adeta yüreğimizi ağzımıza getiren Gar 1908'den beri dimdik ayakta durmaya devam ediyor. Alman mimarisinin tipik bir örneği olan yapı iç ve dış görkeminin yanı sıra Boğaz'ın hemen yanında olmasıyla da kendisine hayran bırakıyor. Tekrar hizmete gireceği günü iple çekiyoruz...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
7
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

BONUS: prag ana tren istasyonu

tom lee jones

Guzel icerik. Baska bonus:Milano Central