Görüş Bildir
Haberler
Kazakistan Latin Harflerine Uyarlanan Yeni Alfabesini Tanıttı!

Kazakistan Latin Harflerine Uyarlanan Yeni Alfabesini Tanıttı!

Müge Kakşi
29.01.2021 - 14:36

1940'tan beri Kiril alfabesi kullanan Kazakistan, 2017 yılında Latin alfabesine geçme çalışmalarının başlatılacağını duyurmuştu. 2023-2031 yılları arasında kademeli olarak yeni alfabeye geçecek olan Kazakistan, 31 harflik yeni Kazak alfabesini yayınladı. İşte Kazakistan'ın yeni alfabesi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

80 Yıllık Alfabe Yerine Yeni Kazak Alfabesi Geliyor!

80 Yıllık Alfabe Yerine Yeni Kazak Alfabesi Geliyor!

Kazakistan Hükümeti, Ocak 2015'te Kiril alfabesinin kullanıldığı Kazakça'nın 2025 yılına kadar kademeli olarak Latin alfabesine geçirileceğini duyurmuştu. Kazakça ve Rusça dilleri dışında Özbekçe, Ukraynaca, Uygurca, Kırgızca ve Tatarca Kazakistan'da konuşulan diller arasında.

Kazakistan’da 1929-1940 yılları arasında Latin alfabesi kullanılmış daha sonra ise tekrar Kiril alfabesi kullanılmaya başlanmıştı. 

2017 yılında kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Latin alfabesine geçme girişimlerinin neticesinde kurulan Kazakistan Ulusal Alfabe Komisyonu, Başbakan Askar Mamin başkanlığında toplandı.

Toplantıda, 2023 - 2031 yılları arasında ülkede kademeli olarak kullanılmaya başlanması planlanan 31 harflik yeni Kazak alfabesinin tanıtımı yapıldı.

"Bir Ses Bir Harf"

"Bir Ses Bir Harf"

Ahmet Baytursunov Dil Bilimi Enstitüsü tarafından geliştirilen alfabe'nin “bir ses-bir harf” ilkesine göre hazırlandığı belirtiliyor.

Latin harflerine uyarlanan yeni Kazak alfabesinde, 9’u ünlü toplam 31 temel harf bulunuyor. Ancak alfabede yer almayan X, W gibi harfler ise yabancı kökenli kelimelerde kullanılacak.

Başbakan Mamin, toplantıda yaptığı konuşmada “Alfabenin geliştirilmiş nüshası, Kazak dilinin yaygınlaşmasına yeni bir ivme kazandıracak ve modernleşmesine katkıda bulunacaktır” ifadesini kullandı.

Söz konusu alfabeyi geliştirme sürecinde 40’tan fazla nüshanın incelendiği ve eğitim kurumlarında yeni alfabe ile yazma ve okumaya ilişkin anket çalışmaları gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erdem Zengin

idealco.info Kazakistan'a gitmeden önce vize pasaport tüm işlerimi hallettiler, bana sadece uçak bileti almak kaldı. Kazakistan merkezli bir şirket, kazakist... Devamını Gör