Görüş Bildir
Haberler
Kargalarla Alakalı Ürkütücü Bir Deney: Kargalar Unutmaz ve Ölümden Ders Çıkarır

etiket Kargalarla Alakalı Ürkütücü Bir Deney: Kargalar Unutmaz ve Ölümden Ders Çıkarır

Kargaların diğer kuşlara nazaran daha zeki oldukları ve insan toplumuna en çok benzeyen tür oldukları, birçoğumuzun kulağına çalınmıştır. 

Yapılan son çalışmalarla da bu olgular, bilimsel olarak kanıtlandı.

Kaynak: http://www.iflscience.com/plants-and-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

En Zeki Kuş Türlerinden Birisi: Karga

En Zeki Kuş Türlerinden Birisi: Karga

Kargalar neden ölen kuş kardeşlerinin etrafında toplanırlar sizce? Bu, Washington Üniversitesi'nden çevre bilimleri doktora öğrencisi Kaeli Swift’in kafasını meşgul eden ve son derece büyüleyici bilimsel bir soruydu. Geniş çaplı bir araştırmadan sonra -muhtemelen son zamanlardaki en yaratıcı deneylerden birini kullanarak- bir cevaba ulaştı. 

Kargalar, ölü bir karganın etrafında toplandığında, bu ölümün çevrelerindeki bir tehditten dolayı olup olmadığını anlamaya çalışırlar. Hayvan Davranışları dergisinde yayımlanan yeni çalışma da karga sürülerinin ne kadar zeki olabileceğine dikkat çekiyor.

Kargalar Mükemmel Birer Problem Çözücülerdir

Kargalar Mükemmel Birer Problem Çözücülerdir

Kargalar inanılmaz derecede zeki kuşlardır. Bütün kozmopolit kargagil ailesi en zeki hayvanlar arasında gösteriliyor. Kargalar mükemmel problem çözücülerdir; kendi aletlerini yapabilirler ve onları kullanabilirler. Bunun yanında karmaşık bir sosyal yapıları vardır. 2013 yılında yapılan bir araştırma, kargaların beynindeki bir bölümün insanların beynindeki prefrontal korteksle -beyinde düşünmenin büyük oranda gerçekleştiği ve yüksek zeka seviyesinin kaynaklandığı yer- kıyaslanabileceğini ortaya koydu.

Kargalar Tehditleri Unutmazlar

Kargalar Tehditleri Unutmazlar

Kaeli Swift doğal olarak herkesin bildiği gibi kötü olan ölüm konusuna geldiğinde, karga sürülerinin duygusal zekâlarının seviyesini merak etti. 2 yıl süren deney boyunca, Washington eyaletindeki 100 bölgede, kargalar için yiyecek bıraktı. Beslenmelerine izin vermeden önce 25 tane gönüllü insana -sıklıkla yer değiştirtilen- yüz ifadelerini maske ile gizlemeleri ve yiyeceğin yanında durmaları söylendi. 

Bu sürekli değişimin amacı her biri her seferinde yeni bir tehdit potansiyelini temsil eden belirli bireylerin davranışlarını kargaların hatırlayıp hatırlamayacağını anlamaktı. Kargalar gelişmiş bir hippocampuse sahiptir - beynin hafızadan sorumlu kısmı- ve kargalar, hem tehditkâr hem de tehditkâr olmayan çok sayıda bireyi hatırlayabilir. Eğer bir tehdidi hatırlarsalar büyük ihtimal bu tehdit, onların mahallesine geldiğinde onu unutmayacaklardır.

Deneyin Ürkünçleştiği Yer

Deneyin Ürkünçleştiği Yer

İşte burası işin inanılmaz derecede ürkünçleştiği yer -eğer rahatsız edici maskeler zaten yeterince ürkünç değil ise tabi ki-. Gönüllülerden, doldurulmuş ölü bir kuşu ellerinde tutmaları istendi. Bu kuşlar güvercin, karga ya da karga avcısı kırmızı kuyruklu doğan gibi bir kuş idi. Kontrol olarak ise bazı gönüllülere ellerinde ölü bir şey olmadan durmaları için talimat verildi. Bazı şanslı kargalara ise etrafta ürkütücü insanlar olmadan veya ölü kuşlar olmadan yemeklerinin tadını çıkarması için izin verildi. 

Ne zaman ki ölü kuş, maskeli bir erkek ya da kadın tarafından kullanılsa, kargalar diğer kargalara ötmeye- özellikle alanda bir tehlike olduğunu bildirmek için- başladılar. Bu süreç 'ötme' olarak biliniyor. Tahmin ettiğiniz gibi karga ve kırmızı kuyruklu doğan kombinasyonu en yoğun ötmeyi üretti.

Kargalar, Sürülerindeki Ölümlerden Ders Çıkarırlar

Kargalar, Sürülerindeki Ölümlerden Ders Çıkarırlar

Ayrıca kargalar kendi türlerine, diğer kuş kuzenlerinin kendi türlerine gösterdiğinden daha fazla ilgi gösterirler. Elinde ölü bir güvercin tutan maskeli insan daha az paniğe, daha az ötmeye neden oldu. Yani daha fazla mahalle gözetlemesine de diyebiliriz. 

Karga sürüsü, elinde herhangi bir türden ölü karga tutan -özellikle yanında bir doğan durduğunda - maskeli insanla temas kurduğunda, o insan elinde ölü bir karga olmasa bile altı haftaya kadar sürü tarafından tehdit olarak görüldü. 

Artık biliyorsunuz: Kargalar, sürülerindeki ölümlerden ders çıkarırlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1437
523
145
85
54
45
27