Görüş Bildir
Haberler
Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaç Çocuğu Oldu?

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaç Çocuğu Oldu?

Elif Ateş
29.10.2021 - 10:57

Osmanlı İmparatorluğu'nun onuncu padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman, aynı zamanda devletin 89. İslam halifesidir. Osmanlı Devleti'nde altın çağ yaşattığı için  Muhteşem Süleyman olarak da bilinmektedir.  I. Süleyman 1494 yılında doğmuş ve babası I. Selim öldükten sonra padişahlık yapmaya başlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nda 1566 yılında kadar tahtta kalmış, 46 yıl boyunca imparatorluğu yönetmiştir. Sadece devlet işlerindeki başarısı ile değil, aile hayatı ile de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Peki, Kanuni Sultan Süleyman'ın kaç çocuğu vardır ? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devlet'inde padişahların erkek çocuklarına şehzadelik unvanı verilmiştir. Sadece padişahların oğulları değil, aynı zamanda şehzadelerin çocukları da bu unvanı alırlar. Osmanlı Hanedanı'ndan olan, padişah dışındaki tüm erkekler şehzadelik unvanı almıştır. Avrupa'daki devletlerde de şehzade ile aynı anlama gelen prens unvanı kullanılmıştır. Osmanlı padişahlarının kızlarına ise ilk dönemlerde hatun denilmiş, daha sonra ise sultan ismi verilmiştir. Bu sultan tabiri sadece kız çocuklarında değil, klasik devirden sonra erkek çocuklar için de kullanılmıştır. Hatta bir süre sonra validelere, ailelere de bu tabir kullanılmaya başlanmıştır. Ancak erkek çocuklarının önüne sultan ismi gelirken, kız çocuklarının isimlerinden sonra sultan tabiri gelmiştir. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın çocukları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaç Çocuğu Oldu?

Kanuni Sultan Süleyman'ın Kaç Çocuğu Oldu?

Kanuni Sultan Süleyman'ın bilinen 11 tane çocuğu vardır. İlk çocuğu ise 1512 yılında doğan Şehzade Mahmut'tur. Fülane Hatun'dan olan bu çocuk, geçirdiği bir hastalıktan kaynaklı doğduğu gün ölmüştür. Ayrıca Fülane Hatun'dan bir kızı olduğu ancak Süleyman'ın ilgilenmediği bilinmektedir. Bir diğer eşi olan Mahidevran Sultan'dan ise ikinci oğlu Mustafa,1515 yılında dünyaya gelmiştir. Şehzadeliğinde pek çok görevde bulunmuştur. Ancak tahta geçmek istediğine dair söylentiler yayılınca babası tarafından öldürülmüştür. Kanuni Sultan Süleyman'ın üçüncü çocuğu ise Şehzade Murat'tır. 1521 yılında doğan şehzade, birkaç ay sonra vefat etmiştir. Annesinin Gülfem Hatun olduğu bilinir ancak kesin bir bilgi değildir.

Hürrem Sultan'dan olan ilk çocuğu ise Şehzade Mehmet'tir.1521 yılında dünyaya gelmiştir. Sanata düşkünlüğü ile bilinen şehzade, 1543 yılında hayatını kaybetmiştir. Padişah'ın Hürrem Sultan'dan olan tek kızı Mihrimah Sultan ise 1522 yılında doğmuş, 1578 yılında ölmüştür. Tam tarihi kesin olarak bilinmese de 1522 ya da 1523 yılında doğduğu düşünülen bir diğer şehzade ise Abdullah'tır. Bu şehzade çok yaşamamış, doğumundan bir kaç yıl sonra ölmüştür. 

Kanuni Sultan Süleyman'dan sonra tahta geçen oğlu ise III. Selim'dir. 1524 yılında doğmuştur ve Sarı Selim olarak da bilinir. 1574 yılına kadar padişahlık yapmıştır. Hürrem Sultan'dan dünyaya gelen bir diğer çocuk ise, Şehzade Bayezıd'tır. 1521 yılında doğan Bayezıd, kardeşi III. Selim ile girdiği taht mücadelesinde yenildikten sonra İran'a kaçmıştır. 1561 yılında ise padişah tarafından boğularak öldürülmüştür. 1531 yılında dünyaya gelen Şehzade Cihangir ise 1553'te ölmüştür. Hastalığı sebebiyle çok fazla sefere katılamamıştır. 

Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın Raziye adında bir kızı olduğu da düşünülmektedir. Annesinin kim olduğu kesin olarak bilinmese de, 1524 yılında doğduğu ve 1573 yılında öldüğü tahmin edilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
12
8
6
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın