Görüş Bildir
Haberler
İzmir'de Yıkılan İşhanı Zemininde Antik Roma Dönemine Ait İmparatorluk Salonu Bulundu

etiket İzmir'de Yıkılan İşhanı Zemininde Antik Roma Dönemine Ait İmparatorluk Salonu Bulundu

Yasin Arslan
26.10.2018 - 11:02 Son Güncelleme: 26.10.2018 - 16:28

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi yenilenmek için yıkıldı. Yıkılan binanın zemininde yapılan kazı çalışmaları sırasında tarihi kalıntılara rastlandı. İnşaat çalışmalarını durduran İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bölgedeki kalıntıları inceledi. Yapılan incelemelerin ardından ortaya çıkan kalıntıların, Antik Roma dönemine ait liman, hamam kalıntısı ile imparatorluk salonu olduğu belirlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın aktardığı habere göre, Konak ilçesi Konak Mahallesi'nde, mülkiyeti Vakıflar Müdürlüğü'ne ait 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için yap-işlet-devret modeliyle 2016'da ihaleye çıkıldı. İhaleyi kazanan firma 12 Haziran 2016'da çalışmalara başladı.

İş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında, binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlandı📹

Tarihi kalıntıların bulunmasıyla inşaat durduruldu.  İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla bölgede sondaj yapılarak, kalıntılar incelenmeye alındı.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu çalışmalar hakkında CİMER üzerinden bilgi verdi.

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu çalışmalar hakkında CİMER üzerinden bilgi verdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avukat Arif Ali Cangı'nın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yaptığı başvuruya yanıt vererek çalışmalar hakkında bilgiler veren İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü denetiminde sondaj çalışmalarının yapıldığını ve kalıntıların rölövesinin alındığını belirtti.

'Bölgenin mutlak korunması gerekiyor'

'Bölgenin mutlak korunması gerekiyor'

Bölgede yapılan sondaj ve kurtarma kazısı sonucunda, alanda Antik Roma dönemine ait liman hamam kalıntısı ve imparatorluk salonu bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bölgenin mutlak korunması gerekli alan olduğu vurgulandı. Kalıntıların, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşıldığı ifade edilirken, mevcut zemin suyunun giderilmesine ve önlenmesine ilişkin ilgili uzmanlarca rapor hazırlandığı bildirildi.

Hazırlanan raporun ardından alanın sit statüsünün veya tesciline ilişkin konu değerlendirilecek.

Hazırlanan raporun ardından alanın sit statüsünün veya tesciline ilişkin konu değerlendirilecek.

'Burada kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemeli'

'Burada kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemeli'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Avukat Arif Ali Cangı, kararda yer alan 'Mutlak korunması gereken alan' değerlendirmesinin, insanlığın ortak değeri olan bir tarihi varlığın korunması yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti. Bölge için 1'inci derece arkeolojik sit kararı alındığını söyleyen Cangı şöyle devam etti:

'Burada araştırma ve kazı çalışmaları derinleştirilmeli. Alan arkeopark haline getirilip İzmir'in tarihine ve kültürüne kazandırılmalı. Ayrıca kesinlikle yapılaşmaya izin verilmemeli.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
228
88
28
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Orbay Turgay

müteahhitide üzüntüden kalıntıya dönmüştür şimdi

Resho

Bilmem kaç yüz medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihteki ilk yerleşim yerlerine sahip bir ülkemiz var ve biz onlardan kalan mekanları binlerce yıl sonra kaza... Devamını Gör

portside

Beton uğruna içine sıçtığımız tarihi eserleri koruyup tanıtabilsek, ülkeye çekeceği turist dış borcumuzu kapatmaya yeter. Biz hala deniz kum güneş beton tanı... Devamını Gör

safa cakır

Okurken Canım yandı :(