Görüş Bildir
Haberler
İyi Bir Gezginim Demeden Önce Avrupa'da Üzerinden Geçmeniz Gereken 15 Köprü

İyi Bir Gezginim Demeden Önce Avrupa'da Üzerinden Geçmeniz Gereken 15 Köprü

Köprüler özel yapılardır. İki ayrı yakayı, uçurumları, birbirine bağlarlar, suyun ayırdığı toprakları, şehirleri ve insanları birbirine kavuştururlar. Bazıları ise sadece taşıma, ulaştırma ve birleştirme fonksiyonuyla değil estetik olarak da çok önemlidir. İşte herbiri birer sanat eseri sayılabilecek, Avrupa'nın en güzel 15 köprüsü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 25 Nisan Köprüsü - Lisbon Portekiz

1. 25 Nisan Köprüsü - Lisbon Portekiz

25 Nisan Köprüsü Portekiz'in başkenti Lizbon'u Almada'ya bağlar. 6 Ağustos 1966'da açılan köprüye 1999 yılında bir tren platformu da eklenmiştir. Rengi ve yapısı itibariyle Amerika, San Francisco'daki Golden Gate Köprüsü'ne benzetilir ve aslında her iki köprü de aynı şirket, American Bridge Company tarafından inşa edilmiştir. 2.277 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük 23. asma köprüsüdür. 1974'e kadar ise ismi Salazar Köprüsü'dür. Karanfil Devrimi sonrasında ise 25 Nisan Köprüsü ismini almıştır.

2. The Tower Bridge - Londra İngiltere

2. The Tower Bridge - Londra İngiltere

1886-1894 yılları arasında inşaatı tamamlanan Tower Bridge, Thames Nehri üzerinde bulunan asma ve kalkan köprüdür. Londra Kulesi'ne çok yakın olduğundan bu ismi almıştır ve Londra'nın simgelerinden biridir.

3. Ponte Vecchio - Floransa İtalya

3. Ponte Vecchio - Floransa İtalya

Ponte Vecchio yani Eski Köprü, Arno Nehri üzerinde yer alır. Hala ilk günkü gibi üzerinde dükkanlar bulunur. Önceleri bu dükkanlar daha çok kasaplara aitken daha sonra kuyumcular, sanat simsarları ve hediyelik eşya satıcıları yeni dükkan sahipleri olmuştur.

4. Bastei Köprüsü - Lohmen Almanya

4. Bastei Köprüsü - Lohmen Almanya

Bastei Köprüsü Elbe Nehri'nin 194 metre üzerinde bir köprüdür. Deniz seviyesinin ise 305 metre yukarısında bulunan Bastei Köprüsü bir milyon yıldan uzun süre önce erozyonla oluşmuş kayaların üzerinde bulunur. Bastei, 200 yıldan uzun süredir de turistlerin akınına uğramaktadır. 1824'te bir ahşap köprü kayaları birbirine bağlamıştır. 1851'de ise kumtaşından köprü inşa edilmiştir.

5. Luis 1 Köprüsü - Porto Portekiz

5. Luis 1 Köprüsü - Porto Portekiz

Luis 1 Köprüsü Porto'nun sembolüdür. Size önerimiz bu köprüyü sadece görmekle yetinmeyin, altından bir botla geçin, üzerinden yürüyün, bir şekilde enerjisini hissetmek için daha yakınında olun. Köprünün tasarmcısı Teophile Seyrig tam da tahmin edeceğiniz üzere Eiffel Kulesi'nin mimarı Eiffel'in öğrencisi. Bu köprü 395 metre uzunluğunda 8 metre genişliğinde ve kemerleri hala en büyük dövme demir kemeri olarak kabul ediliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Millau Viaduct - Aveyron Fransa

6. Millau Viaduct - Aveyron Fransa

Güney Fransa'da Millau yakınındaki Tarn nehri üzerinde bulunur. Fransız mühendis Michel Virlogeux ve İngiliz mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü tam 343 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek köprüsü ünvanının sahibidir. Paris - Montpellier otoyolunun bir parçası olan köprü yaklaşık 400 milyon Euro'ya mal olmuştur. Tüm zamanların en büyük mühendislik başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

7. Chain Köprüsü - Budapeşte Macaristan

7. Chain Köprüsü - Budapeşte Macaristan

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de doğu ve batıyı yani Buda ve Peşte'yi birbirinden ayıran Tuna Nehri'nin üzerinde bulunur. 1848 yılında inşaatına başlanan asma köprünün tasarımı İngiliz mühendis William Tierney Clark'a aittir. Tuna Nehri üzerinde kalıcı olarak yapılan ilk köprü olma özelliğine sahip olan köprü 1849 yılında tamamlanmıştır.

8. Rialto Köprüsü - Venedik İtalya

8. Rialto Köprüsü - Venedik İtalya

Rialto Köprüsü de Venedik'in simge yapılarından biridir. Büyük Kanal üzerinde bulunan 4 köprüden biri olan Rialto Köprüsü San Marco ve San Polo bölgelerini birbirine bağlar.

9. Chapel Köprüsü - Lucerne İsviçre

9. Chapel Köprüsü - Lucerne İsviçre

14. yüzyılın ilk yarısında şehri güçlendirme çalışmalarından biri olarak yapılmıştır. St Peter Şapeli'nden dolayı bu isme sahip olan köprü, şapele oldukça yakındır. 17. yüzyılda eklenen resimler ise İsviçre'nin tarihinden sahneleri içerir, bu sahnelere şehrin hamilerinden St. Leodegar ve St Maurice'in biyografileri de dahildir.

10. Puente Nuevo Köprüsü - Ronda İspanya

10. Puente Nuevo Köprüsü - Ronda İspanya

Puente Nuevo boğa güreşi alanı olan Royal Cavalry Order ile Ronda'nın simge yapılarındandır. 1735'te Kral 5. Philip tarafından düşünülmüş 35 metre çaplı bir kemerle tasarlanmış köprünün inşaası sadece 8 ay tamamlanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mostar Köprüsü - Mostar Bosna Hersek

11. Mostar Köprüsü - Mostar Bosna Hersek

Eski Köprü şimdiki hali ile 16. yüzyılda yapılmış olanın bir rekonstraksiyonudur. Neretva Nehri'nin üzerinde bulunan köprü şehrin iki yakasını Bosna ve Hersek'i birbirine bağlamaktadır. 1993 yılında Bosna Savaşı'nda hasar görmeden önce 427 yıl ayakta kalmış köprü yenilenmiş ve 23 Temmuz 2004 yılında yeniden açılmıştır.

12. Pont de Rohan - Finistere Fransa

12. Pont de Rohan - Finistere Fransa

Dünyanın en spesifik köprülerinden biridir. 2010 yılında 500 yaşını kutlayan Rohan Köprüsü, etrafındaki dükkanlar, evler, restoranlar ile en canlı köprülerden biri olma özelliğine de sahiptir.

13. Garabit Viyadüğü - Cantal Fransa

13. Garabit Viyadüğü - Cantal Fransa

1870'lerin sonunda Eiffel&Cie ortaklığının yani Gustave Eiffel Teophile Seyrig ortaklığı ürünlerinden biri de Garabit Viyadüğü'dür. Gustave Eiffel'i Eiffel Kulesi'nden, Teophile Seyrig'i ise bu içerikteki Luis 1 Köprüsü'nden hatırlayacaksınız.

14. Vasco da Gama Köprüsü - Lizbon Portekiz

14. Vasco da Gama Köprüsü - Lizbon Portekiz

Vasco da Gama Köprüsü Lizbon'un simge yapılarındandır ve 17.2 km ile Avrupa'nın en uzun köprüsüdür. Tagus Nehri'nin üzerinde yer alan köprünün yapımına 1995 yılında başlanmış ilk kez 29 Mart 1998'de Expo 98 Dünya Ticaret Fuarı zamanı ise trafiğe açılmıştır. Bu tarih ünlü kaşif Vasco da Gama'nın Avrupa'dan yola çıkarak Hindistan'ı bulmasının 500. yıldönümüdür.

15. Gard Köprüsü - Gard Fransa

15. Gard Köprüsü - Gard Fransa

Gard köprüsü aslında antik bir Roma kemeridir. Gardon Nehri üzerinde bulunan köprü Nimes Kemeri'nin bir parçasıdır, bu kemer yine Romalıların Uzes'ten çağlayan bir suyu bir Roma kolonisi olan Nimes'e taşımak için yaptıkları 50 kmlik su kemeridir. Bu tarihi özelliğinden ötürü de 1985 yılında Unesco Dünya Mirası listesine girmeye hak kazanmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
108
53
21
7
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Charles IV

Hadi Avrupa hakkinda uc bes bilginle bu galeriyi hazirliyorsun da bari Avrupa`nin en meshur koprulerinden Charles Koprusu'nu unutma!! Ogrensen iyi olur. Cek... Devamını Gör

Mert Tural

Kesinlikle katılıyorum. Milyonlarca turistin praga gitme nedenidir o köprü.

Eren Gezer

Örsund köprüsü eksik kalmış

Murat

Batı köprülerimizi kıslanıyoğğğğ hüloğğğğğ

duzeneyabanci

Mostar köprüsü de bizim tarafımızdan yapıldığı için kıskanabilirler.