Görüş Bildir
Haberler
İsviçre, Eşcinsel Evliliğin Yasallaşması İçin Sandık Başına Gidiyor

İsviçre, Eşcinsel Evliliğin Yasallaşması İçin Sandık Başına Gidiyor

İsviçre, ülkedeki eşcinsel evliliklerin yasallaşması ve aynı cinsten partnerlerin çocuk sahibi olmalarının kanunlaşmasını oylamak için 26 Eylül Pazar günü referanduma gidecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsviçre'de 2005'te yapılan referandumunun ardından 1 Ocak 2007'den bu yana eşcinsel çiftler için kayıtlı birlikteliklere izin verilmişti. Eşcinsel evliliklere izin veren mevzuatsa 2013'te tanıtılmış ve İsviçre Parlamentosu tarafından 18 Aralık 2020 tarihinde kabul edilmişti.

Ancak LGBTİ+ örgütlerinin aşırı sağcı politikacılara karşı başlattığı yoğun kampanyalar sonrası, İsviçre Parlamentosu söz konusu mevzuatın kanunlaşıp kanunlaşmayacağına dair işlemleri hızlandırarak, referandum kararı verdi. 

Euronews'in aktardığı habere göre, pazar günü yapılacak referandumda söz konusu mevzuatın yasallaşması için halkın en az yüzde 51'nin eşcinsel evliliklere 'evet' demesi gerekiyor.

Halkın yüzde 63'ü eşcinsel evlilikleri onaylıyor

Halkın yüzde 63'ü eşcinsel evlilikleri onaylıyor

Ülkede geçtiğimiz yıllarda yapılan anketlerde halkın yüzde 80'inden fazlasının eşcinsel evlilikleri desteklediği sonucu çıkmıştı.

Bu oran 2021 yılında giderek düşse de SRG televizyonunun Gfs.Bern şirketine yaptırdığı son anketlere göre şu anda İsviçre halkının yüzde 63'ü eşcinsel evliliklere onay veriyor.

8.5 milyon nüfuslu ülkede yüzde 35'lik bir kesim eşcinsel evliliklere karşı çıkarken, yüzde 2'lik bir kesimse kararsız durumda.

1942'de kanun değişti, eşcinsellik suç olmaktan çıktı

1942'de kanun değişti, eşcinsellik suç olmaktan çıktı
İçeriğin Devamı Aşağıda

İsviçre'de 1942 yılına kadar eşcinsel olmak suç kabul ediliyordu. 1950'den 1990'lara kadar ise ülkedeki eşcinsel kişiler, cinsel tercihlerini devlete bildirmek zorundaydı.

Eşcinsellerin uzun bir süre devlet tarafından kayıt altına alınması ve bazı bireylere eşcinsel olduğu için ev ya da arsa satmama gibi ayrımcılık yapılması eğitim seviyesi yüksek ve ekonomisi gelişmiş bir ülke için bazı kesimlerce utanç olarak görülüyordu.

İsviçre'de halihazırda eşcinsel partnerler sperm bağışı yoluyla çocuk sahibi olabiliyor ve çiftlerin ikisi de doğan bebeğin resmi olarak ebeveyni sayılıyor. Ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinmelerineyse izin verilmiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
10
10
6
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Selina Meyer

Başkasının evlenip evlenemeyeceğine karar vermek için oy atmak ne kadar saçma. Yaşadığın ülke seni kabul ediyorsa hiçbir zorluk çekmeden normal bir şekilde y... Devamını Gör

zeynep uzun gökçe

Eşcinselliği onaylamıyorum. Bana ve mantığıma ters. Ama eşcinsel çok arkadaşım var benim derdim kişilerin bireysel hataları değil, toplumsal normalleşmeye ka... Devamını Gör

durba durba

Love is love da, o love i kotu kullanan escinselleri gorecekmisiniz acaba, cocuklara yapilan” kotu muamele” de love is love midir, yaeni o duruma getiriyorsu... Devamını Gör