Görüş Bildir
Haberler
İsveç'in Sürü Bağışıklığı Stratejisi Başarılı Oldu mu?

İsveç'in Sürü Bağışıklığı Stratejisi Başarılı Oldu mu?

İngiltere'nin uygulamaktan vazgeçtiği 'sürü bağışıklığı' stratejisini sürdüren İsveç'te halkın yüzde kaçının Kovid-19'a karşı antikor geliştirdiğinin tespiti için bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre nisan ayı sonu itibarıyla başkent Stockholm’de yaşayanların sadece yüzde 7,3’ü antikor geliştirdi. Ancak beklenti daha farklıydı. İzlenen strateji ile Mayıs başında halkın yüzde 25'inin koronavirüsle temas etmiş olması planlanıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın birçok ülkesi Kovid-19 salgınını önlemek için tecrit kısıtlamalarına giderken 'sürü bağışıklığı' yöntemini takip eden İsveç’teyse neticenin henüz beklendiği gibi olmadığı görülüyor.

Ülkede Mayıs başında halkın yüzde 25'inin koronavirüsle temas etmiş olması planlanıyordu.

Reuters’ın haberine göre Nisan sonunda salgının en çok vurduğu başkent Stockholm’de rastgele bin 104 vaka analizi ile yapılan araştırma, antikor geliştirenlerin oranının sadece yüzde 7,3 olduğunu ortaya koydu.

"Ya yaptığımız hesaplamalar yanlıştı ya da..."

"Ya yaptığımız hesaplamalar yanlıştı ya da..."

BBC Türkçe'nin aktardığına göre süsü bağışıklığı stratejisine öncülük eden İsveç bilim kurulundan epidemiyolog Anders Tegnell, 'Ya yaptığımız hesaplamalar yanlıştı ya da koronavirüs geçiren herkes antikor üretmiyor' dedi.

"Önümüzde çok uzun bir yol var, tabi oraya erişebilirsek"

"Önümüzde çok uzun bir yol var, tabi oraya erişebilirsek"

Diğer taraftan İsveç’in pandemiye karşı mücadelesini eleştiren ve sürü bağışıklığı yöntemini “tehlikeli ve gerçek dışı” olarak tanımlayan akademisyenler arasında yer alan Uppsala Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar bölümünden Profesör Bjorn Olsen, “Sürü bağışıklığı için çok uzun yol var, tabi öyle bir noktaya erişebilirsek” dedi.

"Zorunlu tecrit yerine gönüllü tedbir"

"Zorunlu tecrit yerine gönüllü tedbir"

Tegnell’in öncülük ettiği koronavirüsle mücadele stratejisi, pek çok ülke tarafından uygulamaya konan zorunlu tecrit yerine gönüllü tedbirler alınması yönünde tavsiyelere dayanıyor.

Peki sürü bağışıklığı stratejisi nasıl uygulanıyor? 👇

32 bin vaka, 4 bine yakın can kaybı var

32 bin vaka, 4 bine yakın can kaybı var

İskandinav komşularından çok daha yüksek ölüm oranlarına sahip İsveç, birçok okul, restoran, bar ve işletmeyi açık tutmayı sürdürme kararı nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor.

Ülkede yoğun bakım servislerinde tedavi edilen Kovid-19 hasta sayısı nisan ayı sonunda zirveye ulaştıktan sonra üçte bir oranında azalış gösterirken İsveçli sağlık yetkilileri salgının yavaşlamakta olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte İsveç son günlerde Avrupa’da kişi başı en çok Kovid-19 ölümünün yaşandığı ülke olarak kayıtlara geçiyor.

Son verilere göre şimdiye kadar 32 bin 172 kişinin enfekte olduğu İsveç’te 3 bin 871 kişinin de yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Independent  Türkçe ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
16
7
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
gaydırı guppak

ilk kez yanılmışlar bilim adamları :)