Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'da 'Pes' Dedirten Gelir Kapısı: Turnikelerin Önünde 'Kart Basanlar' Ayda 5 Bin TL Kazanıyor

etiket İstanbul'da 'Pes' Dedirten Gelir Kapısı: Turnikelerin Önünde 'Kart Basanlar' Ayda 5 Bin TL Kazanıyor

Yasin Arslan
13.11.2017 - 11:56 Son Güncelleme: 13.11.2017 - 16:50

İETT verilerine göre İstanbul'da günde 13 milyon kişi toplu taşıma kullanıyor. Her gün 3.5 milyon kişi toplu taşıma kullanmak için İstanbulkart'larına yükleme yapıyor. Yükleme sonucunda verilen fişlerin uzunluğu günlük 28 kilometreyi buluyor. 

Veriler böyle olunca İstanbul'un toplu taşıma ağının en önemli parçası olan Metrobüs yeni iş kapılarına da olanak sağlıyor. Metrobüs duraklarında su satarak geçimini sağlayan kişilerin yanında İstanbulkart'ı kendine kazanç kapısı yapanlar da var. Üstelik İstanbulkart'tan para kazananların aylık geliri 5 bin TL'yi buluyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bileti olmayan yolcu ve turistler için 1 TL farkla İstanbulkart basıyorlar.

Bileti olmayan yolcu ve turistler için 1 TL farkla İstanbulkart basıyorlar.

Türkiye gazetesinin haberine göre bileti olmayan ya da bakiyesi biten yolcular veya turistlerin yerine kart basan bu kişiler her basıştan 1 TL civarı bir fark alıyor. 

Eski dönemlerde belediye otobüslerinde çalışan muavinler gibi çalışan bu kişiler 33 duraklık geçiş tarifesi 3.60 TL olan metrobüs için 4.50 TL ücret alıyorlar.

'Parayı görünce meslek edindim.'

'Parayı görünce meslek edindim.'

Yenibosna civarında bu işi yapan Ahmet Ö. 2 yıl önce harçlığını çıkarmak için bu işe başladığını söylüyor. Bu işteki parayı görünce meslek edindiğini belirten Ahmet Ö. 'Vatandaş işe gidip gelirken, hep bir koşuşturmaca içerisinde. Bakiyesi bitmişse geri dönüp doldurmakla uğraşmıyor. Biz de buradaki boşluğu değerlendiriyoruz' diyor.

'Bakiyen yetersiz olunca 'Fazla Akbil’i olan var mı' diye sormuyor musun?'

'Bakiyen yetersiz olunca 'Fazla Akbil’i olan var mı' diye sormuyor musun?'

Özellikle yoğun saatlerde bu işi yapan Ahmet Ö. aylık kazancının aylık 5 bin TL civarında olduğunu söylüyor.  Ahmet Ö.'ye bu işin kayıt dışı olup olmadığı sorulduğunda ise, 'Alan razı satan razı kardeşim. Otobüste bakiyen yetersiz olunca ‘Fazla Akbil’i olan var mı’ diye sormuyor musun?'  şeklinde cevap veriyor.

Metrobüs turnikelerinde Ahmet Ö. gibi İstanbulkart'ı bitenlere 'yardımcı' olan insanları görmemek mümkün değil. Vapur iskeleleri ve metro istasyonlarında da karşılaştığımız bu kişiler İstanbul'un yoğun toplu taşıma trafiğinin bir sonucu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
423
244
82
64
48
27
16
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ugrozdmr23

istanbul'da aç kalan salaktır.

Eren Taşdemir

aylık 5000 tl kar etmesi için günde 5 saat her gün 2 dk da bir kart basması lazım o kadar çok kişinin bastırdığını da sanmıyorum abartmış adam söylerken

sokakmagandasi

fırsatçılık ve karaborsa konusunda bizim insanımızın üstüne yok aq