Görüş Bildir
Haberler
IŞİD'den Kaçan Binlerce Kişi Türkiye Sınırına Yığıldı

IŞİD'den Kaçan Binlerce Kişi Türkiye Sınırına Yığıldı

Onedio Medya
31.08.2015 - 22:51
İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye'de IŞİD'in ilerlediği Halep'in kuzey kesiminde sivillerin evlerini terk ettiği, binlerce Suriyelinin çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırına geldiği bildirildi. Bölge kaynakları sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle Türkiye'ye geçmek için bekleyenlerin sayısının 7 bin civarında olduğunu söylüyor.

Halep'in kuzeyde IŞİD ile Suriyeli muhalif gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor. Geçtiğimiz hafta Hurbul, Delha, Harcele, Tel Alyan ve Sanduf köylerini ele geçiren IŞİD, bölgenin en büyük yerleşim birimlerinden Mare ve Tel Rifat kasabalarına yönelik saldırılarını da sürdürüyor.

Çatışmalar nedeniyle 40 bin kişi Mare kasabasını terk erk etti. Sputnik'e konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'ya bağlı Şam Cephesi grubunun komutanı Zekeriya Karslı, IŞİD saldırıları nedeniyle binlerce kişinin Türkiye sınırına kaçtığını söyledi.

Azez'e bağlı Mare kasabasını 3 koldan kuşatan IŞİD, kasaba merkezine havan topları ve füzelerle saldırıyor. Şam Cephesi Komutanı Karslı, IŞİD'in 1 haftadan beri Mare, Telrıfat ve Türkiye sınıra yakın olan köylere ağır silahlarla saldırdığını belirtti.

Türkiye sınırı kapalı

IŞİD'in Mare'yi kuşatması nedeniyle kasabada bulunan sivillerin kasabayı terk ettiğini ifade eden Karslı,' Mare kasabasında 50 bin kişi yaşıyordu ancak IŞİD'in son 1 haftadır yoğun saldırıları nedeniyle şimdi kasabada 10 bin kişi kaldı. 40 bin kişi saldırılar nedeniyle Mare'den kaçtı. Kaçanlar Azez, İdlip, Halep'e gidiyorlar. Binlerce kişi de Türkiye sınırına kaçtı. Türkiye'ye geçmek için şimdi sınırda bekliyorlar. Türkiye kapısı gidişlere kapalı olduğu için insanların çoğu kaçak yollarla Türkiye'ye giriyor' dedi.

Halep'in kuzey kırsalında artan saldırılar ve ilan edilen askeri bölgelerden kaçan çok sayıda sivil Türkiye sınırında kamp kurdu. Fotoğraf: Yılmaz Bilgen / AJ Türk

'Halep’ten varil yüzünden çıktık şimdi de IŞİD peşimizde'

Şemarin köyü sınırları içerisinde yer alan zeytin ağaçları içerisinde eşi ve beş çocuğu ile Türkiye’ye geçmek için bekleyen 54 yaşındaki Casim Salih, Al Jazeera’ye son dönemde yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:

“Savaştan önce Halep’in Haydariye semtinde ikamet ediyordum. İlk bir buçuk yıl şehri terk etmedik. Ancak variller, mahallemizde neredeyse sağlam ev bırakmadı. Mecbur kalıp Mare kasabasına göç ettik. Bazı günler rejimin Mare’ye de varil bombalı saldırıları oluyordu; ancak Halep kadar yoğun olmadığı için kasabayı terk etmedik. Geçen hafta başında IŞİD kasabaya saldırdı ve her tarafı havan toplarıyla vurmaya başladı. Muhalifler evimizi terk etmemiz gerektiğini belirtti. Biz de yanımıza alabildiğimiz eşyalarla sınıra geldik. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Şimdi Türkiye’ye geçmek için bir yol arıyoruz. Ancak burada bizim gibi binlerce insan bekliyor. Ne olacağını bilmiyoruz. Şu an yağmurlar başladı ve burada kalanların çadır sorunu var. IŞİD ise buradan sadece birkaç kilometre mesafe uzaklıkta. Şayet bu bölgeyi de ele geçirirlerse bize ne yapacaklar onu da bilmiyoruz. Sadece ne olacağını bilmeden burada bekliyoruz.”

Halep-Kilis karayolu üzerinde yer alan ve Türkmen ile Arapların yoğunlukta yaşadığı 40 bin nüfuslu Mera Kasabası Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıktaki bulunuyor.

Azez ilçesine bağlı bir kasaba olan Mare ve Telrıfat kasabası, 2012 yılında ÖSO'nun eline geçmişti.

'PYD saldırı hazırlığında'

PKK’nın Suriye uzantısı PYD, Türkiye tarafından kırmızı çizgi olarak nitelendirilen Cerablus’un iki buçuk kilometre doğusunda. Al Jazeera’ye konuşan yerel kaynaklar, PYD’nin denetimindeki komşu kasaba Kobani’den IŞİD’in elindeki Cerablus sınırına son üç gündür ciddi miktarda asker ve mühimmat sevkiyatı yapıldığını anlattı. Kaynaklara göre, PYD saldırı hazırlığı içerisinde.

Afrin Kantonu yetkilisi Abdo İbrahim de Sputnik'e yaptığı açıklamada, IŞİD'in Azez'e girmesi halinde PYD güçlerinin buna müdahale edeceğini belirterek, IŞİD'i Azez'den çıkartacaklarını söyledi.

Al Jazeera ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0