Görüş Bildir
Haberler
İşaret Dili Öğrenen Orangutan Chantek

İşaret Dili Öğrenen Orangutan Chantek

Yasemin Karaduman
17.04.2014 - 17:19 Son Güncelleme: 17.04.2014 - 18:30

Orangutan Chantek

Tennessee Üniversitesi 1978 yılında Antropolog  Dr H. Lyn Miles’in öncülüğünü yaptığı bir proje gerçekleştirdi. Bu projede bir orangutanı  insan ebeveynlerle büyütüldüğünde neler olacağını görmeği amaçlıyorlardı.

Daha sonrasında Chantek adını verdikleri orangutana kampüsün içinde bir karavanda bakmaya başladılar. Ona insan gibi yaşamayı ve işaret dilini öğrettildi. 150nin üzerinde işaret öğrenen Chantek  daha sonrasında öğrendiği kelimeleri birleştirerek yeni kelimeler üretmeye başladı. Ketçaba DİŞMACUNU-DOMATES diyordu. Bu ona öğretilmemiş, ifade etmek için kendi geliştirdiği kelimeler.

 Chantek alet kullanmayı da öğrendi. Demir makasıyla kafesinin tellerini kesip dolaşmaya çıkıyordu. Ona paranın değerini de öğrettiler. Bir şey istediğinde parası olması gerektiğini biliyordu. Parası yoksa ona yapması için iş verilmesini talep ediyor ve bu şekilde para kazanıp istediğini almayı başarıyordu. 

1986 yılında Chantek’in kampüste bir kıza saldırdığı söyledin ve bunu okul yönetimi doğruladı. Bu nedenle ona geldiği yere geri gönderdiler. 6 sene burada karantinada kaldı. Sonrasında başka orangutanların bulunduğu Atlanta hayvanat bahçesine gönderildi. Dr. Miles Chantek’in orangutanlarla anlaşması konusunda endişelenmişti fakat Chatek hemen uyum sağladı. Miles Chantek’e  görüdüğü şeyin ne olduğunu sorunca Chantek  ‘kırmızı köpekler’ dedi. Chantek şimdi yetişkin bir orangutan olarak Atlanta hayvanat bahçesinde yaşıyor.

Kaynak: http://www.chantek.org/project-chantek
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Chantek belgeseli

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın