Görüş Bildir
Haberler
İran, İstanbul’daki Maratona Başörtüsüz Katılan Sporcusunu Kınadı

İran, İstanbul’daki Maratona Başörtüsüz Katılan Sporcusunu Kınadı

Emre Ordu
08.11.2022 - 21:29 Son Güncelleme: 18.11.2022 - 10:11

İran Spor Bakanlığı, pazar günü İstanbul Maratonu kapsamında düzenlenen paten maratonunda birinci olan İranlı sporcu Nilüfer Merdani’nin madalya törenine başörtüsüz çıkmasını kınadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Bakanlıktan yapılan açıklamada, Merdani’nin geçen ay itibarıyla İran milli takımında yer almadığı belirtilerek patencinin bu yarışta İran’ı temsil etmediği ve Türkiye’ye gerekli izinleri almadan gittiği belirtildi.

Merdani, kadınlar paten maratonunu en yakın rakibinden 13 dakika önce, 1 saat 25 dakika 20 saniyede tamamlamıştı.

Elnaz Rekabi'nin başörtüsüz yarışması tartışma yaratmıştı

Elnaz Rekabi'nin başörtüsüz yarışması tartışma yaratmıştı

Geçen ay Güney Kore’de düzenlenen bir şampiyonada İranlı tırmanışçı Elnaz Rekabi'nin başörtüsüz yarışması büyük yankı yaratmıştı.

Yarışmadan sonra pasaportuna ve cep telefonuna el konulduğu öne sürülen sporcu, daha sonra Instagram hesabında “aceleden unuttuğu için” başörtüsünü takamadığını duyurmuştu.

Ancak birçok kişi, Rekabi’nin devlet televizyonunda da tekrarladığı bu sözleri baskı altında söylediğine inanıyor.

Rekabi, Tahran Havalimanında “Kahraman Elnaz” sloganları atan büyük bir kalabalık tarafından karşılanmıştı.

Mahsa Amani protestoları

Mahsa Amani protestoları
İçeriğin Devamı Aşağıda

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından 13 Eylül’de gözaltına alınmasından üç gün sonra hayatını kaybetmesi ülke çapında büyük bir protesto dalgası başlatmıştı.

Amini’nin ölüm haberinden sonra hemen hemen tüm kentlerde “Kadın. Hayat. Özgürlük” sloganıyla yapılan gösteriler rejime karşı bir meydan okumaya dönüşmüş ve kadınlar başörtülerini çıkarıp yaktıkları videolarını paylaşmaya başlamıştı.

İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre hala devam eden protestolarda 45’i çocuk en az 284 kişi hayatını kaybetti.

Ajansa göre, protestolarda şimdiye kadar 35 güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
54
11
6
5
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yengegeldikmi

Düşünsene, İstanbul'daki maratonda onlarca rakibini geçip, birinci olup, ülkenin adını duyuruyorsun ama ülken seni yok sayıyor :) Asıl tüm dünya ülkelerinin ... Devamını Gör

Mr Logical

Bir açıdan bakınca öyle ama diğer açıdan bakınca o kadınların ülkelerinde kalmaları ve hakları için mücadele etmeleri gerekiyor. Cumhuriyet'le birlikte Atatü... Devamını Gör

Atilla Ince

istediğniz kadar ıkınabilirsiniz akoyduğum yobazları ülkeniz adına mutlu olacağınıza aklınız fikriniz kadının saçının görünmesi sizden insanlık beklemek hata... Devamını Gör

Deli Cavus

Bizde bizdeki zihniyetin yüzünden eurovisiona katılmama kararı aldık Hadiseden sonrası