Görüş Bildir
Haberler
İran Hayalet Kadirlerinden Birini Kaybetti

İran Hayalet Kadirlerinden Birini Kaybetti

ERGİN
13.05.2014 - 14:09 Son Güncelleme: 13.05.2014 - 17:23

İrana ait Kadir (Ghadir) sınıfı mini denizaltının 11 Mayıs 2014 tarihide USS Nimitz'i batırma senaryolu tatbikatta kaybolduğu ve battığı endişleri yükseliyor.

Geçen aylarda Amerikan Donanmasına ait USS NIMITZ Uçak gemisinin yaklaşık 2/3 ebatlarında replikasını inşaa eden İranlılar bu replikayı atış talimlerinde ve tatbikatlarında kullanıyorlardı. İranlı kaynaklar ise geminin bir film için inşaa edildiğini ileri sürüyorlar. İranlılar Kadir sınıfı denizaltı ile replika gemiye sessizce yaklaşma ve torpilleme egzersizlerinde kullanmak için geçen ay açık sulara çekmişlerdi.

Kadir sınfı mini denizaltının kaybolmasıyla birlikte bu denizaltılarda bulunduğu idda edilen hayalet teknolojisinin sonarlara ve radara yakalanmama özelliklerinin de gündeme geldiği bildiriliyor. İranlılar denizaltının bu özelliklerinden dolayı denizaltıyı bulamdıklarını açıklıyor.

Her ne kadar doğru veya hayalimsi bir idda olsada bu denizaltının batması veya bulunamamsı, İrana 1996 yılında uygulanmaya başlayan ambargonun bir kaynağıdır. Ambargo başladığında Rusya Birleşmiş Milletler ile anlaşarak İrana denizaltı teknolojis transferini durdurmuş ve İran Rusyadan denizaltı alamaz hale gelmiş ve kendi dizaynlarını ortaya çıkarmışlardır. Her ne kadar Kadir Sınıfı mini denizaltıları kendilerinin dizayn ettikleini idda etseler de denizlatıları göreve başlattıklarında basın mensuplarına dağıtılan teknik bilgilendirme formlarındaki özellikler bu denizaltıların tasarım ve dizayn olarak İtalyan Cosmos SX-506B mini denizaltılarına çok benzediğini gösteriyordu.

Cosmos tipi mini denizaltılar ilk olarak Kolombiya 1980 yıllarda kullandı. 18 kişi kapasiteli bu denizaltıların operasyonel mürettebatı 6 kişi olup diğer personel herhangi bir gizli operasyonda kommando birliğinin transferi ve sessizce düşman bölgeye transferi için düşünülmüş. İki adet 533mm torpido veya mayın kapasitesi olan denizaltılar 1990'lı yıllarda Pakistana da ihraç edilmiş. SX-706 adı altında Pakistanda kullanılan bu modeller aynı zamanda Sang-O sınıfı olarak da Kuzey Korede kullanıldı. Kuzey Kore elinde bulunan bu denizaltılardan 4 tanesini İrana vermişti. İran'nın da operasyonel olarak 4 tane ürettiği biliniyor.

Kaynak: http://www.strategypage.com/htmw/htsu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0