Görüş Bildir
Haberler
Irak'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Irak'ın Dili Nedir?

Irak'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Irak'ın Dili Nedir?

Müge Kakşi
25.01.2022 - 10:53

Batı Asya'da konumlanan Irak dünya üzerinde siyasi anlamda önemli ülkeler arasında yer alıyor. Irak'ın altı tane kara sınırı komşusu bulunmaktadır. Bunlar; Türkiye, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan, Ürdün, ve Suriye olarak biliniyor. Feodal parlementer cumhuriyet ile yönetilen Irak'ın başkenti ive aynı zamanda en büyük şehri ise Bağdat'tır. Birçok petrol rezervine sahip olan Irak, Orta Doğu'da stratejik olarak önemli bir konumda yer almaktadır. Ayrıca bu sebeplerden dolayı Basra Körfez'inin önemli ülkeleri arasında sayılmaktadır. Irak, geçmiş zamanlarda Amerika ile yaşadığı savaştan önce petrol rezervleri bakımından dünyada üçüncü sıradaydı. Yaşanılan işgal ve savaşın ardından bu sıra düşsede hala doğal rezervler bakımından yerini korumaktadır. Birçok kişi Irak'a dair bazı özellikleri merak ediyor. Peki, Irak'ın yüzölçümü kaçtır? Irak'ın dili nedir? Irak'ın nüfusu kaçtır? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak konumu itibariyle dünya üzerinde bilinen en eski medeniyetlere ev sahipliği yapan Mezopotamya'da yer almaktadır. Bu sebepten tarihi çok eski zamanlara dayanan Irak en parlak dönemini ise Abbasiler ve Emeviler döneminde yaşmıştır. Şu an Irak'ın başkenti olan Bağdat o zamanlar dünyanın en önemli ticaret ve kültür merkezlerinden biri olarak biliniyordu. Yakın tarihte uzun yıllar Birleşik Krallık idaresinde olan Irak sonrasında ülkenin bölgeden çekilmesiyle ABD baskısı altında kalmıştır. Birçok körfez ülkesi gibi hızla gelişim göstere Irak'a ABD'nin özel bir politik ilgisi bulunmaktadır. Körfez ülkeleri arasında yüzölçümü açısından üçüncü sırada olan Irak petrol rezervleri ve tarıma elverişli toprakları ile bilinen bir ülkedir. Birçok kişi Irak'ın yüzölçümünü ve nüfusunu internet üzerinden araştırıyor. Irak'ın nüfusuna, diline ve yüzölçümüne dair tüm detaylara haberimizde sizler için yer verdik...

Irak'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Irak'ın Dili Nedir?

Irak'ın Yüzölçümü ve Nüfusu Kaçtır? Irak'ın Dili Nedir?

Türkiye'nin kara sınırı komşusu olan Irak'ın en merak edilen özelliklerinden biri nüfusu oluyor. Irak'ın nüfusu 2018 yılı tahmini nüfusu 38.433.600 olarak bilinmektedir. Ayrıca ülkenin en büyük şehri ve başkenti olma özelliği gösteren Bağdat'ın nüfusu ise yine 2018 verilerine göre 8,126,755 kişi olarak bilinmektedir. 

Irak için merak edilen bir diğer konu ise yüzölçümü oluyor. Körfez ülkeleri arasında yüzölçümü açısından 3. sırada olan Irak'ın yüzölçümü 437.072 kilometrekare olarak bilinmektedir. Ülkede toplam su alanlarının kapladığı alan ise yüzde 1.1 olarak biliniyor. Yine tarihi açıdan da önemli bir konuma sahip başkent Bağdat'ın yüzölçümü ise toplamda 673 kilometrekare olarak ölçülmüştür.

Irak'ın resmi dili ise Arapça ve Kürtçe olarak bilinmektedir. Bununla birlikte ülkede farklı bölgesel dillerde konuşulmaktadır. Irak'ta çoğunlukla rastlanan diğer diller ise  Ermenice, İngilizce, Türkmence ve Neo-Aramca olarak biliniyor.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
4
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın