Görüş Bildir
Haberler
İngiliz Akademisyen Stephenson İçin 5 Yıl Hapis İstemi

İngiliz Akademisyen Stephenson İçin 5 Yıl Hapis İstemi

Barış bildirisine imza atan akademisyenlere destek için gittiği Çağlayan Adliyesi'nde çantasından çıkan Nevruz davetiyesi nedeniyle gözaltına alınıp sınır dışı edilen İngiliz akademisyen Stephenson hakkında savcılık tarafından iddianame hazırlandı. Çantasından çıkan Nevruz davetiyesinin 'terör örgütü propagandası' sayıldığı iddianamede, Stephenson'ın 5 yıla kadar hapisle yargılanması isteniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi olan ve 1991 yılından bu yana Türkiye'de yaşayan Stephenson o gün çantasından çıkan HDP bildirileri gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, 'Örgüt propagandası yapmak' suçunu işlediği iddia edilmişti.

Akademisyeni daha sonra serbest bırakılan savcılık, sınır dışı edilmesini talep etmiş, ancak İstanbul Valiliği'nin hakkında vereceği kararı beklemeyen Stephenson ailesiyle birlikte Londra'ya gitmeyi seçmişti.

Daha sonra Valilik tarafından Türkiye'ye giriş yasağının bulunmadığı açıklanan Stephenson 22 Mart'ta İstanbul'a geri dönmüştü.

Stephenson'ın yaşadıkları hem yurt içinde hem de yurt dışında geniş tepkilere yol açmıştı.

Nevruz bildirisi suç delili sayıldı

Nevruz bildirisi suç delili sayıldı

HDP'nin Nevruz öncesi dağıttığı bildiri

İngiliz akademisyen hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Stephenson, 'terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor. Stephenson'ın çantasından çıkan on adet HPD'ye ait Nevruz bildirisi suç delili sayılarak 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanması isteniyor.

Stephenson'un bu davetiyeleri, Taksim'de dağıtıldığı sırada alması ise, 'Beyoğlu'nda tanımadığı bir şahsın kendisine verdiği' şeklinde gizli ve gizemli bir ilişkiymiş süsü verilerek ifade edildi.

'Terör örgütüne destek' suçlaması

10 adet davetiyede yer alan önceki Nevruz kutlamalarına ilişkin görseller ise, PKK propagandası olarak anlatıldı. İddianamede, 'Ele geçen PKK/KCK terör örgütünü simgeleyen kırmızı, sarı, yeşil flama görüntülerinin bulunduğu broşürlerin, yüzleri poşu ile maskelenmiş PKK/KCK terör örgütü üyeleri tarafından yapılmış, sokakta ateş yakma, barikat kurma gibi eylemleri resmederek yapılan hukuksuz eylemleri meşrulaştırarak terör örgütüne destek vermek amaçlı olduğu değerlendirilmiştir' ifadesi kullanıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1 yıldan 5 yıla kadar hapis

1 yıldan 5 yıla kadar hapis

Stephehson'a 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edilen iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Bu mahkeme aynı zamanda Stephehson'ın destek vermek için adliyeye gittiği 4 akademisyenin yargılandığı ve geçtiğimiz günlerde tahliye edildiği mahkeme.

CNN Türk, BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın