Görüş Bildir
Haberler
İddia: Hükümet 1,5 Milyon Suriyeliyi Göndermeyi Planlıyor

İddia: Hükümet 1,5 Milyon Suriyeliyi Göndermeyi Planlıyor

Hükümetin önümüzdeki 1,5 yıl içerisinde 1,5 milyon Suriyeliyi ülkelerindeki güvenli bölgelere göndermeyi hedeflediği öne sürüldü. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye gazetesi, bugün 'Hedef 1,5 milyon Suriyelinin dönüşü' başlığını taşıyan bir haber yaptı.

Yılmaz Bilgen imzalı haberde, 'Türkiye, 15-20 ay içinde terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak 1,5 milyon mültecinin ülkesine dönmesini amaçlıyor.' denildi.

Haberden öne çıkan ifadeler şu şekilde: 

  • Türkiye’nin Suriyeli mültecilerin güvenli geri dönüşüne yönelik girişimleri hızlandı. 

  • Fırat Kalkanı, Barış Pınarı ve Zeytin Dalı Harekât bölgelerinde organize sanayi inşa projelerinde büyük aşama kaydedilirken aynı koridorda Katar’ın fonladığı 200 bin konutun saha analizleri yapıldı, proje ihale aşamasında. 

  • Şam kanadı ile mülteciler ve terör örgütü PKK konuları başta olmak üzere görüşme trafiği de devam ediyor. 

"Bazı liderler, doğrudan görüşme girişimlerini sürdürüyor"

"Bazı liderler, doğrudan görüşme girişimlerini sürdürüyor"
  • BAE, Suudi Arabistan, Cezayir ve Ürdün’ün Şam-Ankara görüşme trafiğine diplomasi desteğini artırırken bazı liderler, Erdoğan ve Esad arasında doğrudan (telefon) görüşme zemini oluşturma amaçlı girişimlerini sürdürüyor. 

  • Türkiye, TSK ve Suriye Millî Ordusu’nun terörden arındırdığı bölgelerle birlikte Esad tarafında şartları olgunlaştırarak önümüzdeki 15-20 aylık dilimde 1,5 milyon mültecinin ülkesine dönüşünü hedefliyor.

  • Esad rejimi ile başlayan diplomatik görüşme trafiğinde Türkiye’nin öncelikli talebi, resmî nüfus ve tapu kayıtlarının 2011 öncesi baz alınarak yenilenmesi.

  • Gazetemizin ulaştığı bilgilere göre ilk temas döneminde Türkiye’nin İdlib dâhil Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinden çekilmesini şart koşan Esad kanadı bu ön şart ve benzer başlığı yeniden rezerve etti.

  • Ankara’nın hesabı geri dönüş hâlinde verilecek can ve mal güvenliği teminatı ile 700 bin Suriyelinin döneceği yönünde. 

  • Bu konuda atılacak adımlar arasında siyasi, güvenlik konularında alınacak mesafeyi ekonomik işbirliği takip edecek. 

  • Türkiye bu aşamada İdlib, Haleb, Lazkiye, Haseke ve Hama hattından ticari ve insani koridorlar açarak mülteci dönüşleri ile birlikte karşılıklı ticaret kanallarını da aktif hale getirecek

"İki tarafın da birbirine ihtiyacı var"

"İki tarafın da birbirine ihtiyacı var"

Haberde görüşlerine yer verilen Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da, sığınmacı meselesinin iç siyasetin en önemli gündemi hâline geldiğini hatırlatarak şu yorumda bulundu: 

'Hem Türkiye hem de Suriye bu savaş sürecinden ciddi zarar gördü. Her iki ülke için de 2011 öncesine dönüş kapısının hâlen açık olduğunu düşünüyorum. Belki her şey ilk başta aynı yoğunlukta seyretmeyebilir ancak iki tarafın da birbirine ihtiyacı var. Bu krizin tek mağlubu yok. İstikrar tüm açılardan herkesin çıkarına. Bu aşamada güvenlik birinci unsur. Şayet Suriyeli mülteciler için asgari hayat şartları oluşur insanlar tacize uğramayacağına, öldürülmeyeceğine ya da hapse atılmayacağına inandırılırsa önemli ölçüde döner.'

Nakliye ve barınma desteği verilecek

Nakliye ve barınma desteği verilecek

Hürriyet gazetesinden Fevzi Kızılkoyun da 'Gönüllü dönüş böyle olacak' başlıklı haberinde hükümetin son dönemde bu konuda attığı adımları yazdı.

Kızılkoyun'un aktardığına göre hükümet, geri dönüş planı çerçevesinde ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere taşınmaları için nakliye, barınma ve insani yardım desteği verecek. 

Bölgede kilometrelerce asfalt yol, çok sayıda hastanenin de yapıldığına dikkat çekilen haberde gölgede kurulan sanayi tesisleriyle 50 bin kişilik iş imkânı yaratıldığı, çiftçilere gübre ile tohum dağıtıldığı da belirtildi.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
40
8
6
4
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Akpnin ''mültecileri şutlarsak oy oranımız artar mı'' çalışması.

Thistle

Haberi yapan Türkiye gazetesi. Bu, sadece hükumetin elini güçlendirmek için yapılmış bir yalan haberdir diye düşünüyorum.

paranoid

bayram izni ayağına gönderebilirsiniz alın size fırsat hatta ceplerine para koyup otobüsleri hatta uçakları da siz ayarlayabilirsiniz.

Sometimes

Pakistanlılar afganlar ne olacak aloooo ilk onların gitmesi gerekiyor