Görüş Bildir
Haberler
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk: 'Diyarbakır Saldırısında İhmal Var'

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk: 'Diyarbakır Saldırısında İhmal Var'

FreiGeist
08.07.2015 - 10:01 Son Güncelleme: 08.07.2015 - 11:18
İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, HDP’nin Diyarbakır mitinginde 4 kişinin öldüğü, 414 kişinin de yaralandığı saldırının şüphelisi IŞİD üyesi Orhan Gönder’in asker kaçağı olarak yakalanıp, ‘Terör nitelikli kayıp şahıs’ olduğu halde bırakılmasını ‘ihmal’ olarak değerlendirdi. Bakan Öztürk, “Bu ihmalin boyutlarına bakıyoruz. Teknik midir, personelin aymazlık ve gafleti midir, bunu müfettişin hazırladığı rapor sonucunda göreceğiz” dedi.

Diyarbakır’da, genel seçimlere 2 gün kala, 5 Haziran’da İstasyon Meydanı’nda düzenlenen HDP mitingindeki çifte bombalı saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 414 kişi de yaralanmıştı. 

Bombalı saldırıyı düzenlediği iddiasıyla tutuklanan Orhan Gönder’in saldırıdan 2 gün önce yani 3 Haziran’da, ‘Terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak kayıtlı olduğu halde sadece ‘asker kaçağı olarak’ sorgulanıp bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

KOLLANSA KAÇAK OLARAK DA SORGULANMAZDI

Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek’e konuşan İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, soru işaretlerini tek yanıtladı. 

Orhan Gönder’in birileri tarafından özel olarak korunup kollanan bir kişi olması halinde asker kaçağı olarak da yakalanıp sorgulanmayacağını savunan Bakan Öztürk, “Gidilmiş, yakalanıp sorgulanmış ve arandığı görülmemişse bir ihmal vardır” yorumunu yaptı.

Bakan Öztürk, şüphelendikleri bir nokta olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

İçeriğin Devamı Aşağıda

UYAP’TA GÖRÜNMEMESİNDEN ŞÜPHELENİYORUZ

“UYAP’ta (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) görünmüyor. Polisin, Kaçakçılık İstihbarat Harekât Dairesi’nde bu ve benzeri kayıtlar tutulur. Kayıt UYAP’a girilmişse, imzalanan protokol gereğince polise verilen link ve linkteki kayıtlar polis tarafından görülür. Demek ki UYAP’a girilmemiş. Terör nitelikli bir kayıt ise UYAP’ta olması gerek. Neden girilmediğini tespit etmeye çalışıyoruz. Müfettişler iki haftadır çalışıyor. Temmuz sonuna kadar raporun tamamlanmasını ve gerçeğin ortaya çıkmasını bekliyoruz.

KAYIP BAŞVURUSU VAR YAKALANABİLİRDİ

UYAP’ta yok. Benim kanaatim, bir ihmal var. Kasti mi değil mi araştırıyoruz. Ancak teknik de olsa başka nedenle de olsa ihmal... Müfettişler ihmalin boyutlarını araştırıyor. Teknik midir, personelin aymazlık ve gafleti midir? UYAP’ta yok ama poliste ‘kayıp’ başvurusu nedeniyle arama var. Yani bu başvuru ile UYAP kaydı olmadan da yakalanabilirdi.

ÜÇ ÖRGÜTLE DE MÜCADELE EDİYORUZ

Aramalarda, yol kontrollerinde yakalananlar oluyor. Ciddi bir mücadele içindeyiz. ‘Kayıptır’ denilen terör şüphelisi kişilerin Suriye ya da Türkiye’de olma ihtimali var. Türkiye’de IŞİD, El Kaide ve EL Nusra ile irtibatlı yüzlerce insan var. Bu örgütler, dini motifli propagandalarıyla Türkiye’yi ilgi alanına almış. Hollanda’dan eleman temin ediyorsa, Türkiye’den bulamayacağını söylemek doğru olmaz. Ancak özellikle Musul Başkonsolosluğu’muzun personeli serbest kaldıktan sonra Türkiye bu terör örgütlerini öncelikli bir konu olarak ele almaya başladı. 24 saat çalışıyoruz. Hiçbir şekilde müsamaha etmiyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Diyarbakır’daki terör saldırısından herkes zarar gördü. 4 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Seçim öncesinde ülke büyük bir sıkıntı yaşadı. Saldırı iktidar partisine de büyük zarar verdi.”

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0