Görüş Bildir
Haberler
Hüsamettin Oğuz Yazio: Kahkahanın 11 Ciddi Faydası

etiket Hüsamettin Oğuz Yazio: Kahkahanın 11 Ciddi Faydası

Hüsamettin Oğuz
22.06.2021 - 18:23 Son Güncelleme: 23.06.2021 - 15:44

Gülebildiğimizde hayatın iyiliği ile temas halindeyiz. Hayatın bir amacı olduğunu hissediyoruz.

Kahkaha insanları birleştirir. Aynı mizah anlayışını paylaşırlarsa çok farklı türden insanlar bir arada olabilir. Kahkaha, farklı yaşam görüşlerine sahip insanları birleştiren en güçlü ilaçtır.

Biliyor muydunuz, çocukken günde yüzlerce kez gülüyorduk ancak yetişkinler olarak hayat daha ciddi bir hal almış olmalı ki daha seyrek kahkaha atıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mizah ve kahkaha için daha fazla fırsat arayarak duygusal sağlığınızı iyileştirebilir, ilişkilerinizi güçlendirebilir, daha büyük mutluluklar bulabilir ve hatta hayatınıza yıllar ekleyebilirsiniz.

Mizah ve kahkaha için daha fazla fırsat arayarak duygusal sağlığınızı iyileştirebilir, ilişkilerinizi güçlendirebilir, daha büyük mutluluklar bulabilir ve hatta hayatınıza yıllar ekleyebilirsiniz.

1. Kalori yakmanıza yardımcı olur.

Günde 10 ila 15 dakika kahkaha atmanın 40 kalori yakabileceğini biliyor muydunuz?

Bu, 90 dakikalık komik bir film izlerseniz, 240 kaloriye kadar yakabileceğiniz anlamına gelir. Görünüşe göre iyi bir gülme seansı karın kaslarınızı güçlendirebilir çünkü kahkaha diyafram kaslarınızı çalıştırır. 

2. Hafızayı güçlendirir, iyileştirir.

Bilim insanları, “kahkaha beyniniz için iyidir” diyor. 60'lı ve 70'li yaşlarındaki yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, komik videolar izleyen katılımcılar, testten önce sessizce oturan katılımcılara göre hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdi. Gülen insanların hafıza hatırlama yeteneklerinde %43,6'lık bir gelişme oldu. Belki de bu yüzden komik hikayeleri üzücü hikayelerden daha iyi hatırlıyoruz.

3. Stresi yok eder.

Hafıza hatırlama ile ilgili aynı çalışma, gülüp mizahtan zevk alan kişilerin stres hormonu kortizol seviyesinin çok daha düşük olduğunu ortaya koydu. Hepimiz stresin vücudumuz ve zihnimiz üzerinde bir etkisi olduğunu biliyoruz, ancak kahkaha bu etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Düşük kortizol, kan şekeri seviyenizi düşük tutmak ve vücuttaki iltihabı azaltmak gibi birçok fayda sağlar. Daha az kortizol aynı zamanda daha iyi uyku anlamına da gelir, bu yüzden yatmadan önce komik bir kitap okuyun ve daha tatlı rüyalar göreceksiniz.

4. Kalp hastalığına karşı korur.

İyi bir gülüş, kan dolaşımınız ve oksijenasyonunuz için harikalar yaratır. Gülme eylemi, kalp atış hızını, solunum aktivitesini ve oksijen tüketimini anında artırır. Aktivitedeki bu artışı, kas gevşemesi ve kardiyovasküler aktivitenizde bir azalma izler. Sonuç; kalbiniz ve akciğerleriniz, kanınızın düzgün bir şekilde pompalanmasını sağlayan, zamanla kan basıncını düşüren ve kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olan bir egzersiz yapar.

5. Hücre aktivitesini güçlendirir.

Kahkahanın stresi azaltma gücü, vücudunuzdaki doğal öldürücü hücre aktivitesini iyileştirmeye yardımcı olur, bu da hastalığa karşı direnci artırabilir ve kanser veya HIV hastalığı olan kişilerin sağlığını iyileştirebilir. Katılımcıların gönüllü kahkahalar ürettikleri sözde 'kahkaha yogası' ve mizah terapisi, kanser hastaları ve bağışıklık sistemi bozuklukları olan kişiler için popüler bir tedavi haline geldi. Fiziksel sağlık yararlarına ek olarak, kahkaha zihinsel sağlığı ve başa çıkma becerilerini geliştirir. 

6. Ruh halini iyileştirir.

Kahkaha yogası, anksiyete ve depresyonu azaltırken ruh halini ve benlik saygısını iyileştirmenin bir yolu olarak son birkaç on yılda popüler hale geldi. İşin sırrı, gülmek için aslında komik bir şey bulmak zorunda değilsiniz. Sadece gülme 'ha-ha-ha' sesi çıkarmak diyaframınızı hareket ettirir ve kanınızın ve oksijenin dolaşımını sağlar. Bir grupla gülmek kısa sürede bulaşıcı hale gelir ve sonunda gerçek kahkahalar tüm odanın mutluluk seviyesini yükseltmek için devreye girer.

7. Yan etkisi yok.

Bugün vücudumuzu iyileştirmeye yardımcı olacak birçok etkili ilaç ve tedavimiz var, ancak faydalar olumsuz yan etkilerle gelebilir. Neyse ki, sağlık rejiminize kahkahayı dahil ettiğinizde, gülüşlerinizin olumsuz etki riski çok azdır. Bir uyarı: İçten bir kahkaha astımı tetikleyebilir. Astım veya KOAH gibi bir solunum rahatsızlığınız varsa, en sevdiğiniz komediyi izlerken solunum cihazınızı elinizin altında bulundurun. Kahkaha en iyi ilaç olmayabilir, ancak genellikle güvenli, eğlenceli ve etkili olabilir. 

8. Gülmeden bir gün bile geçirme.

Egzersiz ya da kahvaltı gibi düşünün ve her gün sizi güldüren bir şey bulmak için bilinçli bir çaba gösterin. 10 ila 15 dakika ayırın ve sizi eğlendirecek bir şey yapın. Her gün gülmeye ne kadar alışırsanız, o kadar az çaba sarf etmeniz gerekecek.

9. Komik şeyleri hatırla.

Eğlenceli bir şey olursa veya gerçekten sevdiğiniz bir şaka ya da komik hikâye duyarsanız, bunu bir yere yazın veya hatırlamanıza yardımcı olması için birine anlatın, böylelikle birlikte kahkaha atıp hoş vakit geçirirsiniz.

10. Kendinize gülün.

Gülmeyi öğrenmek, hayatınıza daha fazla kahkaha katmanın en iyi yollarından biridir.

11. Çevrenizi değiştirin.

Çevreniz, ruh halinizde büyük bir rol oynayabilir. Çevrenizdeki en komik arkadaşınızla daha fazla takılmak için çaba gösterin. 

'Güldüğümde hayat daha güzel' ben hep böyle hissettim. 

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın