Görüş Bildir
Haberler
Hepimize Yanlış Öğretmişler! Bezelye ve Kabak Gibi Besinlerin Aslında Sebze Olmadığını Biliyor muydunuz?

Hepimize Yanlış Öğretmişler! Bezelye ve Kabak Gibi Besinlerin Aslında Sebze Olmadığını Biliyor muydunuz?

05.11.2022 - 07:20 Son Güncelleme: 20.10.2022 - 10:56

Bildiğiniz tüm sebzeleri unutmaya ya da sebze sandıklarımızın aslında meyve olabileceği gerçeğini duymaya hazır mısınız? Sebze sanılan pek çok yiyecek, aslında sebze değilmiş. Gelin, sebze ve meyvenin ne olduğuna değindikten sonra hangi sebzelerin aslında meyve olduğunu inceleyelim. Bildiklerinizi unutmaya hazırsanız başlıyoruz!

Kaynak: 1

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki, sebze ve meyve nedir?

Peki, sebze ve meyve nedir?

Meyve, çiçekleme sonucunda bitkinin özel dokularında gelişen ve içinde bitkinin üreme organlarından parçalar bulunduran besinlere verilen isim. Yani çiçekli bitkilerin yumurtalıklarından gelişen bir organmış. Sebzenin ise bilimsel bir tanımlaması yok. Halk arasında kullanılan, daha doğrusu toplumsal bir tanımlamaya sahip sebze kavramı, 'bitkinin yenilebilen kısımları' olarak biliniyor. Yine de bu son derece yanlış bir tanımlama. Çünkü her canlı, bitkinin aynı bölgelerini yemez. Bitkinin yenilebilir kısımları, her canlıya göre farklı ve bunun sonucunda bitkinin yenilmeyen bir kısmı kalmaz. Yani, hemen herkesçe bilinen sebze tanımlaması da böylelikle kendini çürütür.

Halk arasında hangisi sebze, hangisi meyve olarak tanımlanıyor?

Halk arasında hangisi sebze, hangisi meyve olarak tanımlanıyor?

Peki, yediğiniz besinin meyve mi, yoksa sebze mi olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Aslında bu sorunun yanıtı, çok basit bir sınıflandırmaya dayanıyor. Yediğiniz besinin içinde üreme amacıyla döllenmiş çekirdekler mevcutsa yediğiniz şey bir meyve, eğer bu çekirdekler yoksa yediğiniz besin aslında bir sebze. Şaşırtıcı örneklere hazırsanız bir alt satıra geçebilirsiniz!

Yıllarca sebze sandığımız domates aslında meyveymiş!

Yıllarca sebze sandığımız domates aslında meyveymiş!

Evet evet yanlış görmediniz! Aslında sebze olarak bildiğimiz ve sebze olarak tükettiğimiz domates, meğer bir meyveymiş. 'Bu nasıl mümkün olabilir ki?' dediğinizi duyar gibiyiz. Şöyle ki domates, içinde bahsettiğimiz çekirdekleri barındırdığı için, yapılan sınıflandırmaya göre meyve sayılıyor. Salçasını yaptığımız gıdanın meyve olması, her ne kadar inandırıcı gelmese de bilimsel tanımlamalar, domatesin meyve olduğu konusunda hemfikir.

Patlıcan meyvesine ne dersiniz?

Patlıcan meyvesine ne dersiniz?

Sebze sandığımız ama aslında meyve olan besinlere bir diğer şaşırtıcı örneğimiz: patlıcan. Yine bilimsel tanımlamalara göre patlıcan, içinde çekirdekler bulundurduğu için meyve olarak kabul ediliyor. Yemeği yapılan bir besinin meyve olması, zihninizin kabullenmekte zorlanacağı bir durum olabilir.

Salatalık da sebze sanılan meyvelerden biri.

Salatalık da sebze sanılan meyvelerden biri.

Evet salatalık! Her ne kadar sebze diye bilsek de aslında salatalık da çekirdekleri olan bir meyve. Meyve olarak kabul etmesi en kolay olanlardan biri olan salatalık, yine de tat olarak alışkın olduğumuz meyvelere benzemiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bezelye nasıl meyve olabilir?

Bezelye nasıl meyve olabilir?

'Yıllarca sebze olarak bildiğimiz bezelye nasıl meyve olabilir? Üstelik tohum sayılan çekirdekleri nerede?' diyebilirsiniz. Oysaki bezelyenin kendisi bir tohum! Bu yüzden ne kadar şaşırtıcı da olsa bilimsel tanımlamalara göre bezelye, bir meyve.

Kabak; sebze mi, yoksa meyve mi?

Kabak; sebze mi, yoksa meyve mi?

Çeşitli yemek türlerinin içerisinde yer alan, yemeklere lezzet ve sağlık katan kabak; yapılan sınıflandırmaya göre bir meyve. Bal kabağını daha kolay kabul edilebilir olsa da herkesin aşina olduğu yeşil kabağı nasıl meyve olarak düşünebilirsiniz ki? Şekil olarak bile bir meyveyi andırmıyor.

Buğday ve mısırın da meyve olduğunu söylesek...

Buğday ve mısırın da meyve olduğunu söylesek...

Belki de en şaşırtıcı olanlardan örneklerden biri, buğday. Evet, doğru okuyorsunuz. Buğday, hem bir tahıl hem bir meyve olarak değerlendiriliyor. Hatta 'buğdaysı meyveler' olarak da kategori edilen meyve türleri var. Mısır da buna dahil. Ayrıca her tahılın bir tür meyve olduğu da söylenenler arasında. Nasıl kategorize edilirse edilsin, mısır ya da buğday bir meyve olmaktan çok uzak görünüyor!

Peki, bu tanımlamalara nasıl alışacağız?

Peki, bu tanımlamalara nasıl alışacağız?

'Peki, şimdi ne yapacağız?' dediğinizi duyar gibiyiz. Merak etmeyin, meyveleri sebze olarak sınıflandırmak sadece size özgü bir hata değil. Öyle ki ülkeler, aslında meyve olan sebzelerin vergilendirmesini yaparken bile sebze üzerinden yapıyor. Bu algının değiştirilmesi ise oldukça zor. Özellikle bu zamana kadar çoğu meyveyi sebze olarak kabul etmişken bütün toplumlara bunun doğru olmadığını anlatmak epey zor olsa gerek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Chy perus

Yaav yiyin işte ha meyve ha sebze

Soner bayram

Kafamda ben nasıl kodladıysam sebze de, meyve de odur. Sokmuşum tanımınıza.

Emre Crowley

Biliyorduk