Görüş Bildir
Haberler
Haydar Özkömürcü Yazio: Merhaba 2021, Merhaba Sosyal Medya Yasağı

etiket Haydar Özkömürcü Yazio: Merhaba 2021, Merhaba Sosyal Medya Yasağı

Haydar Özkömürcü
31.12.2020 - 12:06 Son Güncelleme: 31.12.2020 - 15:59

Sosyal medya platformlarının Türkiye’de yasal temsilcilik bulundurmamalarına yönelik çıkarılan yasa uyarınca 1 Ocak 2021’den itibaren Türkiye’de henüz ofis açmamış olan Facebook, Instagram, Tiktok, Pinterest, LinkedIn ve Twitter’da Türk şirketlerinin reklam vermesi yasaklanıyor. Yasaya uygun şekilde temsilcilik açacağını belirten YouTube’a yönelik herhangi bir durum yok fakat 1 Ocak itibariyle Instagram’da reklam yayınlayan yerli firmalar da çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reklam yasakları fenomenleri etkilemiyor

Reklam yasakları fenomenleri etkilemiyor

1 Ocak 2021 itibariyle başlayan reklam yasakları sadece platformlara gerçekleştirilen ödemelerle ilgili. Yani diğer bir deyişle sponsorlu gönderiler yasaklanıyor. Yasak şu aşamada fenomenlerin ürün tanıtımlarını yasaklamıyor. Ancak yasaya uygun şekilde temsilcilik açılmazsa Instagram ve Facebook Türkiye’de kapatılacağından, fenomenler için de birkaç ay sonrası pek parlak görünmüyor. Mayıs ayına dek temsilcilikler açılmazsa hoşça kal Instagram storyleri.

Pandemi sebebiyle işleri daralan KOBİ’leri daha zor günler bekliyor

Ürünlerini, hizmetlerini bir nebze de olsa Instagram ve Facebook’tan tanıtma fırsatı bulabilen KOBİ’ler artık sponsorlu içerikler paylaşamayacak. Var olan algoritmalar sebebiyle zaten sponsorlu olmayan marka içeriklerinin gösterimleri %2’lere dek düşürülmüştü. Yani artık KOBİ’ler için sosyal medya tamamen bitmiş oluyor desek abartmış olmayız.  

Yasağın nasıl uygulanacağı belli değil 

Türkiye’deki firmalar yasaya aykırı olarak sosyal ağlara reklam ödemesi gerçekleştirirse ne tür bir cezayla karşılaşacakları şuan için net değil. Ancak deneyimlerime göre Maliye Bakanlığı konunun sıkı takipçisi olacaktır.

Düzenleme konusu vergilerle ilgili değil

Toplumda bu yasa oldukça yanlış bir şekilde biliniyor. Çoğunlukla Facebook ya da Google’a ödenen reklam ücretlerinin vergilendirilmediğini ve bu nedenle böyle bir yasanın çıktığı söyleniyor. Hayır. Vergiler uzun süredir ödeniyor, buradaki konu vergi değil veri konusu. Sosyal ağların doğrudan Türk Hukuku’na bağlı olması ve hesap verebilir olması ile ilgili.  

Net olmasa da yasakların 1 Ocak değil de 9 Ocak’ta başlaması da söz konusu. Ancak önceden de belirttiğim gibi tam olarak nasıl denetleneceği de henüz belli olmadığından işler biraz karışık görünüyor.

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın