Görüş Bildir
Haberler
Hayatını Kaybettikten Sonra Vücudundaki Tümör Sayesinde Milyonların Kurtarılmasına Vesile Olan Kadın: Henrietta Lacks

etiket Hayatını Kaybettikten Sonra Vücudundaki Tümör Sayesinde Milyonların Kurtarılmasına Vesile Olan Kadın: Henrietta Lacks

A. Ece
27.04.2020 - 03:04

Yitirilen bir hayatla kurtarılan milyonlar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1951 yılında 5 çocuk annesi olan Henrietta Lacks farkında bile olmadan dünyayı kurtardı.

1951 yılında 5 çocuk annesi olan Henrietta Lacks farkında bile olmadan dünyayı kurtardı.

Serviksinde bir şişlik fark eden kadın John Hopkins Hastanesi'ne kontrole gitmişti. Doktor biyopsisine baktığında kadında rahim ağzı kanseri olduğunu fark etti. Şişlik bir tümördü. 50'li yıllarda bu durumun maalesef tedavisi yeterli değildi.

Lacks'ın durumu kötüleşirken doktoru aldığı dokuyu inceliyordu ve bir gariplik fark etti.

Lacks'ın durumu kötüleşirken doktoru aldığı dokuyu inceliyordu ve bir gariplik fark etti.

Kadından aldığı örnekteki hücreler inanılmaz bir hızda çoğalıyordu. Diğer hastaların hücreleri ise hemen ölüyordu.

Bu anormali maalesef Lacks'a uygulanan tedavi hücreleri öldüremeden hücrelerin çoğaldığı anlamına geliyordu. Muayenesinden 7 ay sonra, Henrietta Lacks hayatını kaybetti.

Bu anormali maalesef  Lacks'a uygulanan tedavi hücreleri öldüremeden hücrelerin çoğaldığı anlamına geliyordu. Muayenesinden 7 ay sonra, Henrietta Lacks hayatını kaybetti.

Fakat Lacks'ın hücreleri yaşamaya devam ediyor ve doktorları şaşırtıyordu. Öyle ki hücreleri öldürmek imkansız gibiydi, eşi benzeri görülmemiş bir hızla çoğalıyorlardı.

Doktorlar ülke çapında uzmanlara örnekler gönderdiler, gelecek sonuçları merak ediyorlardı. Bu uzmanlardan biri ise Jonas Salk'tı ve Lacks'ın hücrelerini çocuk felci aşısını yaratmak için kullandı.

Henrietta Lacks'ın hücreleri sayesinde düzinelerce tıbbi gelişme mümkün kılındı.

Henrietta Lacks'ın hücreleri sayesinde düzinelerce tıbbi gelişme mümkün kılındı.

Bu gelişmelerden bazıları çocuk felci ve HPV aşıları, erken aşamadaki Zika virüsü aşısı, İnsan Genom projesi, hücre yaşlanması hakkındaki keşifler ve virüs bilim alanıydı.

Henrietta Lacks tıp dünyasına kattığı imkanlardan asla haberdar olmadı, çünkü ondan alınan dokular ailesinin ya da onun izni olmadan alınmıştı. Bu durum o zamanlar yaygındı fakat sonraları etik sorgulamalara yol açmaya başladı.

Lacks'ın tedavisine dair ahlaki sorular sorulmaya devam etse de, hiç şüphe yok ki Henrietta Lacks dünyayı kurtaranların arasında yer almayı hak ediyor.

1, 2, 3, 4,

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
228
54
31
5
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
panda-slothful

içerik yapmış güyya... olaydaki ana fikirle alakası yok. sana önerim; önce kanser nedir onu öğren... yoksa bütün kanser hastalarından alınan örnekler bilime ... Devamını Gör

panda-slothful

ulan orospu çocuğu söylediğim şeyleri tekrarlamışsın, ancak ne tersini ya da ne de onları çürütecek hiçbir şey söylememişsin. senin o kıllı götünü bir sikeri... Devamını Gör

Ahmet Güney

pandacim o zaman sen yap icerigi okuyak

panda-slothful

hangi baroya bağlısın?