Görüş Bildir
Haberler
Hayalini Kurduğumuz Zaman Yolculuğunun Önündeki En Büyük Engel: Büyükbaba Paradoksu

Hayalini Kurduğumuz Zaman Yolculuğunun Önündeki En Büyük Engel: Büyükbaba Paradoksu

cakyz
26.12.2016 - 01:27

İlk olarak 1943 yılında sorunsallaştırılan büyükbaba paradoksu, geçmişe yolculuk yapan kişinin gelecekteki durumunu değiştirecek seçimler yapmasının yaratacağı çıkmazı tanımlamak için kullanılmıştır. İşte bu meşhur paradoks hakkında söylenenler ve paradoksu çözmek için geliştirilen teoriler:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Öncelikle paradokstan söz edelim.

Elinizde bir zaman makinesi bulunduğunu ve bu makineyle geçmişe giderek henüz gençlik yıllarında olan büyükbabanızı öldürdüğünüzü hayal edin. Bunu yaptığınız zaman büyükbabanız hiç çocuk sahibi olmamış, dolayısıyla anne ya da babanız hiç doğmamış ve sonuç olarak siz hiç dünyaya gelmemiş olacaksınız.

Peki dünyaya hiç gelmediyseniz, zamanda yolculuk yapan kimdi?

Eğer dünyaya gelmediyseniz, zamanda yolculuk da yapmamış ve büyükbabanızı öldürmemişsinizdir. Bu durumda büyükbabanız yaşayacak ve dünyaya gelmenize sebep olacaktır. Bu durumda siz de geçmişe giderek büyükbabanızı öldürebileceksinizdir. İşte büyükbaba paradoksu tam olarak bu kısır döngüye işaret eder.

Bu paradoks, bugüne kadar pek çok farklı şekilde ifade edilmiştir.

Bunlardan bir tanesi de şu şekilde: Bulunduğunuz odada bir solucan deliği açabildiğinizi ve bu delikten odanın bir dakika önceki durumunu görebildiğinizi hayal edin. Bir dakika sonra solucan deliğinin öteki tarafına geçtiğinizde, bir dakika önceki halinizi görüyorsunuz ve kendinizi bir silahla vurarak öldürüyorsunuz. Peki eğer bir dakika önce öldüyseniz tetiği kim çekti?

Yaşayan en ünlü fizikçi Stephen Hawking ise zaman yolculuğunun imkânsızlığını şu deneyle göstermiştir.

Stephen Hawking, 28 Haziran 2009 günü Cambridge Üniversitesi'nde bir parti vermeye karar verir. Üniversitenin içindeki bir salonu balonlarla süsleyen, yemekleri ve şampanyayı hazır eden fizikçi, dostlarını beklemeye başlar; ancak partiye kimse gelmez. Hawking de bunun olabileceğini öngörmüştür; çünkü üzerinde zaman ve koordinatların yazılı olduğu davetiyeler parti gerçekleştikten sonra dağıtılmıştır. Gelecekte davetiyeye ulaşıp partiye gelmesini umduğu zaman yolcuları maalesef partiye gelememiştir. Bu alaycı deney, Hawking'in 1992 yılında öne sürdüğü zamanda yolculuğun imkânsızlığına işaret etmek için gerçekleştirilmiştir.

Peki bu paradoksun içinden çıkmak mümkün mü?

Geçmişe seyahat edip büyükbabanızı vurdunuz; o son nefesini verdiği anda birden buharlaşacak mısınız? Bu nasıl olabilir? Paradoksa getirilen yorumlardan bir tanesi, büyükbabanızı öldürdüğünüzde, kendinizin bir önceki versiyonunu öldürdüğünüz yönünde. Çünkü siz aslında kendi geçmişinize değil, geçmişin bir kopyasına seyahat ediyorsunuzdur ve o zamanda yapacağınız her şey, şu anda yaşadığımız evrenin değil, olayların yaşandığı evrenin geleceğini etkileyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çünkü kuantum mekaniğine göre her zaman yolculuğu ve ışınlanma bir intihardır.

Fizikçi Jennifer Oullette konuyu şöyle açıklıyor:

'Bu süreçte tüm atomlarınız taranıyor ve yok ediliyor; çünkü kuantum mekaniğinde klonlama diye bir şey söz konusu değildir. Sizinle ilgili tüm bilgiler, bedeninizle birlikte yeni bir zamana ve lokasyona taşınıyor ve bu yeni sizi tamamen farklı atomlar meydana getiriyor.'

Ancak bu açıklama paradoksu çözmeye değil, ortadan kaldırmaya yarıyor.

Anlaşılması zor bilimsel konuları basit ve eğlenceli bir şekilde açıklayan MinutePhysics'e göre paradoksu çözmek için farklı bir yol izlemek gerekiyor: Büyükbabanızı öldürdüğünüz geçmişin gerçekten de kendi geçmişiniz olduğunu varsayalım. MinutePhysics'ten Henry, bu noktada atomaltı parçacıkların birbirlerine paralel olarak farklı şeyler yapabildiğini iddia eden kuantum süperpozisyonu adlı fenomene dikkat çekiyor.

Eğer bu anlayış büyükbaba paradoksuna uygulanırsa, evrenimiz iki farklı durumun aynı anda bulunabileceği bir süperpozisyon durumundadır.

Ve büyükbabanızın hem ölü, hem de canlı olabileceği kapalı bir zaman döngüsü oluşmuştur. Bu durumda geçmişe gittiniz, büyükbabanızı öldürdünüz, doğmadınız ve böylece büyükbabanız yaşadı ve siz doğdunuz. Mantıksal bir açıdan bakıldığında iç içe geçmiş iki zaman çizgisi tamamen mantıklı ve ortada bir paradoks yok. Ancak bu bakış açısı elbette zamanda yolculuğun mümkün olduğunu kanıtlamıyor. Hayalini kurduğumuz bu büyülü olayın gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek için sanırım biraz daha beklememiz gerekiyor...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
197
88
36
18
10
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Will Graham

U2 – U1 = Q + W Bu yasa "enerjinin korunumu" olarak da bilinir. Enerji, yoktan var edilemez; var olan enerji de yok edilemez; sadece bir şekilden diğerine d... Devamını Gör

Erdoğan Kızgın

Hem zaman makinesi icad edecek kadar zekiyiz hemde geçmişe gidip dedemizi vuracak kadar malız.ileri git kardeşim ileri.

goofy

lan büyük babamızı neden öldürelim?