Görüş Bildir
Haberler
Hasat Sonrası Hedef Tutmadı: Toprak Mahsulleri Ofisi 500 Bin Ton Buğday İthal Edecek

Hasat Sonrası Hedef Tutmadı: Toprak Mahsulleri Ofisi 500 Bin Ton Buğday İthal Edecek

Batuhan
21.08.2020 - 11:13

Hasadı tamamlanan buğdayda üretim hedefi tutmadı. Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyat artışları ve stokçuluğu önlemek için buğdayda 500 bin ton ithalat yapacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türkiye genelinde tamamlanan hububat hasadında 20.5 milyon ton olarak belirlenen üretim hedefi tutturulamadı. Ortaya çıkacak açığın fiyat artışlarına ve stokçuluğa neden olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi 25 Ağustos'ta 500 bin ton buğday ile 60 bin ton arpa ithalatı yapacak.

CHP'li Aygun TMO'nun açıklamasını hatırlattı

CHP'li Aygun TMO'nun açıklamasını hatırlattı

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanlığı kararıyla ithalat yetkisi 1.5 milyon tona çıkarılan TMO’nun son yaptığı, “Stoklarında piyasalarda istikrarı sağlayacak miktarda ürün bulunduğu ve yaklaşan hasat dönemi de dikkate alındığında hububat piyasalarında arz yönüyle herhangi bir sıkıntının olmadığı” açıklamasını hatırlattı.

Ancak ithalat kararı ile TMO’nun kendi kendisini tekzip ettiğini belirten Aygun, 'TMO’nun 25 Ağustos’ta 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithalat ihalesine çıkacak bulunması, yaşanan sıkıntıyı bütün boyutlarıyla ortaya koymaktadır” diye konuştu.

'Üreticiyi stokçulukla suçlamak kabul edilemez'

'Üreticiyi stokçulukla suçlamak kabul edilemez'

Aygun, yaşanan arz sıkıntısına karşın buğday ekim alanlarının daralmaya devam ettiğini bildirdi. 2015 yılında 22.6 milyon ton olan buğday üretiminin, 2019 yılında 19 milyon tona düştüğünü anlatan Aygun, şunları söyledi: “2020’de buğday üretiminin yüzde 7.9’luk artışla 20.5 milyon ton olacağı öngörülmüştür. Türkiye genelinde hububat hasadı neredeyse tamamlanmış olup TMO alımları geçen yılın altında kalmıştır. Üreticinin, tüccarın, stokçuların elinde ne kadar buğday olduğu da halen belirsizliğini korumaktadır. Bu durumda asıl stokçularla mücadele etmek yerine, üreticiyi stokçulukla suçlamak kabul edilemez bir yaklaşımdır.”

Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi

Bakan Pakdemirli'ye soru önergesi

Aygun, konuyla ilgili Meclis’te Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi de verdi. Aygun, bir süt üreticisinin para kazanabilmesi için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerektiğini belirtti.

Süt-yem paritesinin bozulduğunu dile getiren Aygun, şöyle devam etti: 'Yem sürekli zamlanırken, süt fiyatları sabittir. Üretici, artık bu zararı karşılayamaz hale gelmiş, süt ineklerini kesime göndermeye başlamıştır.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
40
9
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pepe

Bu kadar geniş ve verimli tarım havzalarımıza rağmen; buğday ithal edersin! Ekonomi süper dimi!? Eğleniyor muyuz gençler?

daredevil.

Su yok su, koskoca konya ovasının su kaynakları tükenti. Bunu görmek neden zor, tarım gelecek 20 yılda sürdürülebilir bir kalkınma modeli değil. 1 I-Phone sa... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ESKİDEN DERSLERDE KONYAYA BUĞDAY AMBARI DERLERDİ ŞİMDİ ÇOMAR AMBARI OLDU AW

Resho

Şu habere omurgasız kitle ve şakşakçılar yorum yapmaya gelmezler biliyorum ama hiç mi okuyunca utanmıyorlar acaba? Dünya devi olduk diye sürekli şişirirler, ... Devamını Gör

felsefibiloderler

o kitlede ekonomi bilgisi yok ki ve sıkıntı da tam bu noktada başlıyor zaten, işin daha da kötü yanı öğrenme istekleri de yok :(