Görüş Bildir
Haberler
Hangi Spor İlk Nerede Ortaya Çıktı? İşte Yaygın Olarak Yapılan 12 Sporun Anavatanları

Hangi Spor İlk Nerede Ortaya Çıktı? İşte Yaygın Olarak Yapılan 12 Sporun Anavatanları

Sporların ilk nerede çıktığını hiç merak ettiniz mi? Her sporun ortaya çıktığı kültür ve ortam farklı. Popüler sporların kökenlerini merak ediyorsanız içeriğe buyurun!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dünyada en çok izlenen sporların başında gelen futbolun kökenleri tam bilinmiyor. Tarihin ilk zamanlarından beri benzer şekillerinin oynandığı bilinen futbolun modern versiyonunun doğduğu yer ise İngiltere.

Tarihin en başından beri top kullanarak oynanan futbol benzeri oyunlar olduğu biliniyor. Modern kurallı hali ise 19.yüzyıla dayanıyor. Futbolun kuralları İngiltere Futbol Federasyonu tarafından 1863 yılında belirlemiş.

2. Seyir zevki en yüksek sporlardan biri olan basketbol Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış. 1891 yılında Amerikalı bir öğretmenin keşfettiği bu spor bu tarihten sonra yayılmaya başlamış.

James Naismith isimli öğretmenin geliştirdiği bu spor, modern takım sporların başında geliyor. 1895 yılında ilk kez ulusal turnuvası düzenlenen basketbol, 1932 yılında ise ilk kez Olimpiyat Oyunları'nda yer almış.

3. Beyzbol denilince akla ABD gelir. Beyzbolun kökeni de Amerika Birleşik Devletleri. Amerika'nın milli sporu olarak kabul edilen beyzbolun modern hali 19.yüzyılın ortalarında oynanmaya başlanmış.

Beyzbolun aslında kökeni tam bilinmese de M.Ö. 400'lü yıllara dayandığı düşünülüyor. İngilizlerin oynadığı rounders adlı oyuna benzeyen beyzbolun temelinin bu oyun olduğuna inanılıyor. Modern beyzbolun oynanmasına ise 1840'lı yıllarda başlanmış.

4. Adını İngiltere'deki Rugby şehrinden alan ragbi, futbola benzerliğiyle dikkat çeken bir spor. Zamanla futboldan kurallarıyla ayrılarak bu spor ortaya çıkmış.

Ragbi, 1823 yılında İngiltere'de Rugby Okulu'nda ortaya çıkmış. Futbol oynarken kurallarını farklılaştırarak bu sporu ortaya çıkaran Rugby Okulu öğrencileri olmuş. 1871 yılında ise ragbinin resmi kuralları oluşturulmuş.

5. Golf ilk olarak 15.yüzyılda İskoçya'da ortaya çıkmış. Golfün kökeni tam olarak bilinmese de Antik Roma'ya dayandığına inanılıyor.

Kökeninin eskiye dayandığına inanılsa da bu sporun modern şeklinin Orta Çağ İskoçya'sındaki gowf oyunu temel alınarak oluşturulduğu düşünülüyor. Golf, 15.yüzyılda Edinburgh'da kurulan ilk golf kulübünün ardından 18.yüzyılda dünyaya yayılmış. 1860 yılında ise ilk golf şampiyonası İngiltere'de düzenlenmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. En prestijli sporlardan kabul edilen tenis ilk olarak Fransa'da ortaya çıkıyor. Tenisin ilk hali 12.yüzyılda Fransa'da oynanan jeu de paume sporuna dayanırken bu sporun modern versiyonu ise 19.yüzyılda İngiltere'de ortaya çıkmış.

İngiltere'de yayılarak gelişen tenis buradan tüm dünyaya yayılıyor. 1877'de İngiltere'de düzenlenen Wimbledon Turnuvası ise hala en sevilen turnuvalardan biri.

7. Modern boksun 18.yüzyılda İngiltere'de ortaya çıktığı bilinse de kökenlerinin Antik Yunan'a dayandığına inanılıyor.

Boks aslında milattan önceye dayanan bir spor. Antik Yunan'da oynanan pankration adlı sporun boksun temeli olduğu düşünülüyor. Modern boks ise 18.yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıkmış. 19.yüzyıl itibariyle kuralları oluşturulan bu spor artık dünyada çok popüler.

8. Sumo güreşi, Japonya'nın milli sporu olarak kabul ediliyor. Japonya'nın en eski sporlarından biri olan sumo güreşinin kökeni tam bilinmiyor.

8. Sumo güreşi, Japonya'nın milli sporu olarak kabul ediliyor. Japonya'nın en eski sporlarından biri olan sumo güreşinin kökeni tam bilinmiyor.

Sumo güreşinin Şintoizmin ritüelleriyle bağlantılı olduğu biliniyor. Sumo güreşi ilk olarak sarayda düzenlenen törenlerde yer alıyorken daha sonra popüler hale geliyor.

9. Judo da Japonya kökenli sporlardan. 1882 yılında Japonya'da Jigoro Kano tarafından geliştirilen bu spor bir savunma sporu.

Japon kültürünü ve felsefesini yansıtan judo sporunun amacı aslında rakibi kontrol etmek. Judoyu geliştiren Kano, Japon dövüş sanatlarını tek bir disiplin altında birleştirmek istemiş ve judonun temellerini atmış. 1964 yılından beri Olimpiyat Oyunları'nda yer alan bu spor dünyada da çok yaygın.

10. Karate sporu Japonya'da ortaya çıkan bir dövüş sanatı. Bu sporun kökenlerinin ise Çin'e uzandığı düşünülüyor.

Karate, Japonya'nın Okinawa adasında ortaya çıkmış. Bu spor, silah kullanmadan vücut teknikleriyle yapılan dövüş anlamına geliyor. İlk defa 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda yer alan karate, Japon kültürünün önemli bir parçası.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Tekvando, Kore kökenli bir savunma sporu. 1940'larda Kore'de ortaya çıkan bu sporun felsefesi eski çağlara dayanıyor. Modern tekvando ise 1955 yılında Kore Taekwondo Derneği'ni kuran Koreli ustalar tarafından geliştirilmiş.

Tekvando savunma ve saldırı teknikleri içeren bir spor. Kore kültürü ve tarihini yansıtan bu spor el ve ayak tekniklerini bir araya getirerek oluşturulmuş. Dünyada artık oldukça popüler olan tekvando, Olimpiyat Oyunları'nda yer alıyor.

12. Herkesin en sevdiği sporlardan biri olan atletizm de güreş gibi en eski spor dallarından biri. Tarihin en eski dönemlerinden beri var olduğuna inanılan atletizmin modern versiyonu ise Antik Yunan'da başlamış.

İlk Olimpiyat Oyunları'nda atletizm önemli bir yere sahip. İlk kez 1896 yılında Atina'da yer alan atletizm daha sonra ise 19.yüzyılda İngiltere'de yeniden ortaya çıkıyor. 1912'de Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu kurulmuş. Atletizm, hala en popüler sporlardan biri.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın