Görüş Bildir
Haberler
Hangi Konsolu Almalı? 5 Ana Maddede Playstation 4 Pro ve XBOX One X Karşılaştırması

etiket Hangi Konsolu Almalı? 5 Ana Maddede Playstation 4 Pro ve XBOX One X Karşılaştırması

02.12.2017 - 00:29

Oyun konsolu üreticisi Sony ve Microsoft'un amiral gemileri One X ve PS4 Pro birçok açıdan benzer cihazlar. İki konsolun en önemli benzerliği, daha iyi grafik ve performans sağlayan ara cihazlar olması. 5 ana kategoride bu iki konsolu karşılaştırıp, hangisini satın almanın daha mantıklı olduğuna bakacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Konu teknolojik cihazlar olduğunda, teknik özellikler işin en önemli kısmı.

1. Konu teknolojik cihazlar olduğunda, teknik özellikler işin en önemli kısmı.

İki cihazda da 8 çekirdekli AMD işlemci bulunuyor. Ancak One X'in işlemcisi bir tık daha hızlı. PS4 Pro'da bulunan 2.1 GHz hızındaki işlemci, One X'in 2.3 GHz'lik işlemcisinin gerisinde kalıyor. 

Grafik işlemci konusunda da One X bir adım önde. Sony'nin PS4 Pro'su 4.2 TFLOPS (1 TFLOPS = 1 saniyede 1 trilyon kayan nokta hesaplama gücü.) destekleyen grafik işlemcisine karşın, One X 6 TFLOPS gücünde grafik işlemci kullanıyor. Aralarındaki fark neredeyse 1.5 kata yakın.

Ayrıca One X 12 GB RAM sunuyor ve bunun 3 GB'lık kısmını işletim sistemine ayırmış durumda. Oyunlar için kalan 9 GB RAM, PS4 Pro'nun içerisinde bulunan 8 GB RAM'den daha fazla.

Sonuç olarak XBOX One X, donanım üstünlüğüyle 1-0 öne geçiyor.

2. Evlerimizin baş köşesinde yer alacak olan konsolların dış görünüşleri de güzel olmalı.

2. Evlerimizin baş köşesinde yer alacak olan konsolların dış görünüşleri de güzel olmalı.

İki cihazın boyutlarına baktığımızda One X daha küçük bir tasarıma sahip. Ancak buna rağmen PS4 Pro'dan daha ağır olduğunu da söylemek gerek.

İki konsolda da USB 3.0 portu, SPDIF (Ses sinyallerini taşımak için kullanılan bir giriş.) ve Ethernet bağlantısı mevcut. Aralarındaki farklara göz attığımızda, PS4 Pro kendine ait kamerası için bir giriş bulundururken, One X'de fazladan bir HDMI girişi mevcut.

İki konsolda oldukça sessiz çalışıyorlar. One X, PS4 Pro'dan daha fazla güç tüketiyor ve daha fazla ısınıyor.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, minimalist tasarımıyla One X hanesine bir puan daha yazdırmayı başarıyor.

3. Oyun oynamak için alacağımız cihazların kütüphaneleri de oldukça önemli.

3. Oyun oynamak için alacağımız cihazların kütüphaneleri de oldukça önemli.

XBOX'ın en çok eleştirildiği noktalardan biri, özel oyun sayısının çok az olması. Playstation cephesi ise kaliteli ve sayıca fazla olan özel oyunlarıyla her zaman takdirleri toplamayı başardı.

Metacritic sitesini referans olarak aldığımızda, 70 puan üzerinde 796 adet PS4 oyunu mevcut. Uncharted, God of War, Bloodborne, Until Dawn ve Horizon Zero Dawn gibi önemli ve kaliteli oyunlar da PS4'e özel olarak çıkmıştı.

One X cephesinde ise 70 ve üzeri skora sahip 563 oyun var. Gears of War 4, Forza Horizon 3, Cuphead gibi oyunların yanı sıra, XBOX 360 oyunlarını da One X konsolunda oynama şansına sahipsiniz.

Bu kategori sizin hangi oyunları daha çok sevdiğinizle alakalı olsa da, rakamlara baktığımızda Playstation 4 Pro'nun daha önde olduğu net bir şekilde ortada.

4. Herkes bu cihazları mükemmel bir şekilde kullanamayabilir. Bu nedenle arayüzleri kullanıcıya yardımcı olmak zorunda.

4. Herkes bu cihazları mükemmel bir şekilde kullanamayabilir. Bu nedenle arayüzleri kullanıcıya yardımcı olmak zorunda.

Playstation arayüzü daha basit ve kullanışlı şekilde tasarlanmış. Ana ekran daha çok oynadığınız oyunları ön plana çıkartıyor ve kullanıcıya büyük bir kolaylık sağlıyor.

XBOX biraz daha dağınık bir arayüze sahip. Haberler, fırsatlar ve eğlence içeriklerini ön plana getirmesine rağmen, favori uygulamalarınızı ana menüde tutmaya izin veriyor. 

İki cihaz da Youtube, Twitch, Netflix, Hulu gibi popüler uygulamaları içinde barındırıyor. Satın aldığınız konsolla birkaç gün geçirdikten sonra, kolaylıkla arayüzüne alışmak mümkün. Bu kategoride beraberlik kararı vermek adil bir sonuç olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. O kadar para veriyoruz. Kutu içeriğinin de biraz zengin olması lazım.

5. O kadar para veriyoruz. Kutu içeriğinin de biraz zengin olması lazım.

One X, kontrolcüsü için gereken pilleriyle birlikte geliyor. PS4 Pro ise USB şarj kablosu kullanıyor ve daha pratik bir çözüm sunuyor. Bunun yanı sıra, bir adet kulaklık da Ps4 Pro kutusunda mevcut.

Biraz daha paraya kıyarsanız Playstation VR bulunan bir PS4 Pro'da alabilirsiniz. Böylece sanal gerçeklik hissini dilediğinizce yaşama şansına sahip olacaksınız. One X ise hala sanal gerçeklik desteklemiyor.

Bu kategorinin kazananı PS4 Pro oluyor.

Artık yavaş yavaş sonuca gelelim.

Artık yavaş yavaş sonuca gelelim.

İki konsolun da birbirlerine üstünlük sağladıkları alanlar var. Karşılaşmanın sonunda da 2-2'lik beraberlikle ayrıldılar. Playstation zengin oyun kütüphanesiyle cezbetse de, XBOX daha güçlü donanımıyla dikkatleri çekiyor. Bu noktada hangi konsolu seçeceğiniz sizin beklentinize kalıyor. Daha çok ve özel oyunlar için Playstation 4 Pro, daha güzel grafikler ve performans için ise XBOX One X tercihi yapabilirsiniz.

6. Sizin tercihiniz hangi konsoldan yana?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
252
50
34
22
20
12
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın