Görüş Bildir
Haberler
Gözleriniz Sanata Dönüşüyor! Kişiye Özel Sanat Eseri: İris Fotoğrafı

Gözleriniz Sanata Dönüşüyor! Kişiye Özel Sanat Eseri: İris Fotoğrafı

Göze rengini veren irisiniz ve iris fotoğrafçılığı ile gözlerinizi bir sanat eserine dönüştürme şansına sahipsiniz. İsterseniz EyeD Iris Photography öncülüğünde Türkiye'de yeni başlayan İris fotoğrafçılığına yakından göz atalım.

İris Fotoğrafçılığının Türkiye’ye gelişini nasıl oldu?

İris Fotoğrafçılığının Türkiye’ye gelişini nasıl oldu?

Profesyonel fotoğrafçılık kariyerine 2003 senesinde başlayan Levent Songür iris fotoğrafçılığını Türkiye’ye getirmeleri hakkındaki bu soruya şöyle cevap veriyor: 'Kürşad ile ortaklığımız uzun yıllara dayanıyor ve 15 yılı aşkın süredir reklam ve tanıtım fotoğrafçılığı alanında birçok sektöre hizmet veriyoruz. Benim sanata olan tutkum, Kürşad’ın yönetsel bilgisi ve becerilerimizle son derece başarılı işlere imza attık. Yaptığımız güzel işlere yeni bir ivme kazandırmayı hedeflediğimiz esnada, 2018 yılında Berlin’de karşılaştığımız İris fotoğrafçılığı çok ilgimizi çekti ve bu sanatı icra etmek için gerekli teknikleri geliştirmeye başladık. Çalışmalarımızın sonucunu yaklaşık bir yıl sonra aldık ve kendimize özgü tekniğimiz ve yorumumuzu katarak iris fotoğrafçılığını, EyeD markasıyla Türkiye’ye getirdik.'

İris Fotoğrafçılığı nedir?

İris Fotoğrafçılığı nedir?

Kürşad Bilecen İris fotoğrafçılığını şöyle tanımlıyor:  'Dünya’da yaklaşık 8 milyar insan yaşıyor ve her birinin gözü kendine özel ve eşsiz. İris, göze rengini veren, en iyi görüş için göz içine giren ışık miktarını ayarlayan bir bölümdür. Tüm insanların irisi tıpkı parmak izi gibi; renk, doku ve genetik olarak birbirinden farklıdır.  EyeD Iris Photography olarak, bu farklılık fikrinden yola çıkarak kişilerin iris fotoğraflarını çekiyor ve bunu eşsiz birer sanat eseri haline getiriyoruz. Mart 2018’den beri yapmış olduğumuz araştırmalar ve teknik geliştirmeler sonrasında iris fotoğrafçılığı ile modern dekorasyon ve aksesuar fikirlerini harmanladık.'

Türkiye’de iris fotoğrafçılığı yapan başka sanatçılar var mı?

Türkiye’de iris fotoğrafçılığı yapan başka sanatçılar var mı?

Levent Songür yaptığı açıklamada İris fotoğrafçılığı üzerine yapılan araştırmalarda yurt dışındaki bazı ülkelerde iris fotoğrafçılığının örneklerine rastladığını dile getirdi. Fakat EyeD İris Photography olarak bu sanatı Türkiye'de uygulayan tek oluşum olduklarını belirtti. Levent Songür sözlerinin devamında, Türkiye'de amatör ya da yarı profesyonel olarak iris fotoğrafçılığı üzerine çalışan fotoğrafçıların olabileceğini fakat EyeD İris Photography olarak farklı bir teknik ile kendi yorumlarını katarak eserleri oluşturduklarını söyledi.

İris fotoğrafları nasıl çekiliyor?

İris fotoğrafları nasıl çekiliyor?

İris fotoğraflarının nasıl çekildiğini merak edenler için açıklama yapan Levent Songür, 'İris fotoğrafçılığı Türkiye’de bir ilk niteliğinde olduğu için yapım aşamasına dair çeşitli sorulara yol açabiliyor. Bu sebeple çekim sürecine dair bilgiler vermekte fayda var.

Çekim kalitesi ve kişilerin konforunu sağlayabilmek için özel bir donanım geliştirdik. Akıllı telefonlar ya da profesyonel makineler ile yapılmış çekimler pek işimize yaramıyor. İris fotoğrafının çekilebilmesi için kişinin bizzat stüdyomuza gelmesi ve birkaç saniye sabit bir şekilde objektifimize bakması gerekiyor.' dedi.

İris fotoğrafları nasıl bir sanat eseri halini alıyor?

İris fotoğrafları nasıl bir sanat eseri halini alıyor?

Sorulan soru üzerine EyeD İris Photography kurucularından Kürşad Bilecen, 'Çekim sonrası ortaya çıkan fotoğraflar gerçekten oldukça ilginç. Her şeyden önce, kişinin kendisine has ve bir başkasında yok.  Biz bu sanat eserlerini sadece görüntü kalitesini iyi yansıtabileceğine inandığımız materyaller ve çeşitli boylarda tablolar haline getiriyor; kısacası tasarım ürünler yaratıyoruz. Çekimlere başladığımız ilk günden bu yana sürekli artan bir ilgi ile sanatseverlere hizmet veriyoruz.' açıklamasını yaptı.

Peki, bu süreç nasıl işliyor?

Peki, bu süreç nasıl işliyor?

Sözlerine devam eden Kürşad Bilecen,  'İrtibat kanallarımızdan iletişime geçen müşterilerimizle uygun tarih ve saat için randevulaşıyoruz. Randevu tarihinde sadece 15 dakika süren bir çekim gerçekleştiriyoruz.

Müşterilerimiz baskı yaptıracakları tablo özelliklerine Web Sitemizden / Sosyal Medya hesaplarımızdan ya da stüdyomuza geldiklerinde karar verebiliyorlar. Tüm tablolarımızın örneği stüdyomuzda mevcut.  Çekim sonrası, fotoğraf üzerindeki iyileştirmelerin yapılmasının ardından önce dijital fotoğrafın gönderimini yapıyor, ilerleyen birkaç gün içinde de kişilerin istedikleri tabloyu teslim ediyoruz. Sonuç kendi iris fotoğraflarını gören kişiler için oldukça şaşırtıcı oluyor. “Gözlerinizi daha önce hiç böyle görmediniz.” sloganı ile müşterilerimizi gerçekten şaşırtıyor ve şahane bir sanat eseri sunuyoruz.'

İris fotoğrafları, İridoloji (Gözlerin Gen Haritası Bilim Dalı) veya güvenlik taramalarına hizmet ediyor mu?

İris fotoğrafları, İridoloji (Gözlerin Gen Haritası Bilim Dalı) veya güvenlik taramalarına hizmet ediyor mu?

En çok merak edilen güvenlik konusunu hakkında ise Levent Songür, 'Hayır. Çektiğimiz fotoğraflarda bir takım iyileştirmeler yaptığımız için iris fotoğrafında ufak değişiklikler oluyor. Ayrıca, unutmamak gerekiyor ki çektiğimiz iris fotoğrafları bilimsel bir araştırmaya veri sağlayabilecek ya da güvenlik sistemleri açısından sorun teşkil edecek bir niteliğe sahip değil. Biz tamamen sanatsal bir eser ortaya çıkarıyoruz. Bize göre, iris fotoğrafı kişiye özel, soyut bir sanat eseri.' diyerek kaygısı olan herkesi rahatlattı.

İris çekiminin herhangi bir tehlikesi var mıdır ve kimler çektirebilir?

İris çekiminin herhangi bir tehlikesi var mıdır ve kimler çektirebilir?

Sorunun cevabı olarak Levent Songür, ' Çekim esnasında gün ışığına benzeyen, dağıtılmış ışık kullanıyoruz. Bu sebeple herhangi bir tehlikesi yok. 7 yaşından itibaren tüm bireyler fotoğraf çekimine gelebilirler ancak bir süre sabit kalamama ya da sabit bir noktaya bakmamaları sebebiyle 7 yaşından küçük bireylerin çekimini yapamıyoruz. Yine ileri yaşlardaki bireylerde de katarakt olması ya da gözlerine mercek takılmış olmaları sebebiyle çekimi gerçekleştiremiyoruz. Kontakt lens, çekim esnasında parlama yapabileceği ya da kişinin iris tabakasından daha büyük ya da küçük olması sebebiyle görüntüde olumsuz etki yaratacağı için çekimler esnasında kullanılmamasını öneriyoruz.' dedi.

İris fotoğrafından yapılmış bir tabloyu almak ne kadar sürüyor?

İris fotoğrafından yapılmış bir tabloyu almak ne kadar sürüyor?

Kürşad Bilecen sorulan soruya, 'Fotoğrafların dijital versiyonlarını teslim etmek randevu yoğunluğumuza göre 2 - 3 gün sürebiliyor. Dijital fotoğrafların hazırlanması sonrasında kişiye özel bir üretim süreci gerçekleştiriyoruz. Tabloların kullanıma hazır hale gelerek müşteriye teslim edilmesi 7-10 günde gerçekleşiyor. Modern sanat eserimiz aynı zamanda yeni nesil bir hediye önerisi niteliği de taşıyor. Fotoğraf çekimi yapılacak kişinin çekimde bizzat olması sürpriz yapma olasılığını biraz düşürse de müşterilerimiz bu hediye fikirlerine oldukça ilgi duyuyorlar.' yanıtını verdi.

Levent Songür ise üretilen iris tablolarının ev, ofis ve iç mekan tasarımlarında kullanılabilecek minimal bir sanat eseri olduğunu dile getirdi. Eyed Irıs Photography olarak ürün çeşitlerinin arasında sadece tablo değil, aksesuar ve takı gibi birçok farklı ürünlerin de yer aldığını belirtti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
16
2
1
1
1
1