Görüş Bildir
Haberler
Gıybet İyidir! Kullanabileceğimiz Alternatif Anlamlarıyla Birlikte Dedikodunun Faydaları

Gıybet İyidir! Kullanabileceğimiz Alternatif Anlamlarıyla Birlikte Dedikodunun Faydaları

'Gıybet' ya da 'dedikodu' her ne kadar kötü ve aşağılık bir eylem olarak görülse de, aslında herkesin yaptığı, zevk aldığı ve yer yer faydalarını inkar edemeyeceğimiz bir aktivite! 

Bu içeriğimiz gıybetseverlerin hislerine tercüman olurken; gıybet yapmadığını iddia edenlere ise gıybetin aslında o kadar da kötü bir şey olmadığını kanıtlayacak.

İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Neden dilimizde 3. tekil şahıs kalıbı var dersiniz? Çünkü konuşabilen her insan gıybet yapıyor! Gıybet eski bir gelenektir.

Gıybet, insan bilinci şekillendiğinden ve dil icat edildiğinden beri var olan, insan ilişkilerini ve kültürü şekillendiren en eski geleneklerimizden biridir.

Geleneklerimize bu kadar kolay yüz çevirmemiz ise doğru değildir. Dolayısıyla gıybet aktivitesine 'kültürel çalışma ve paylaşım' diyebiliriz.

2. Gıybet sanıldığından daha derin anlamlar taşır; gıybet, aslında sosyolojik gözlemler, çözümlemelerdir.

Düşüncelerimiz dili, dil de düşüncelerimizi şekillendirir. Bu durumda dünyayı ve evreni anlamak için konuşuruz, paylaşırız. Evrenin, dünyanın, toplumun küçük yapı taşları da biz insanlardır. Ufaktan yani insanlardan başlayarak, düşünerek ve konuşarak aslında evreni bir bütün olarak anlamamın ilk adımlarını atmış oluruz.

3. tekil şahıstan başlayıp, evrene açılan bir yolculuktur, gıybet!

3. Gıybet asla boş boş konuşmak değildir. Kaliteli bir gıybet, psikolojik okumalara eşdeğerdir.

Gıybet sizi bilgeleştirir. Uzun süre gıybet sporu yapmış bir insan, belli bir vakitten sonra her şeye şaşırmayı keser. İnsan ruhunun inceliklerini bilir.

4. Gıybet dostlukları güçlendiren, ilişkileri sıkılaştıran bir aktivitedir. Gıybet, aslında "dertleşme"dir.

Düşünün hele, 3. tekil şahıslar hakkında konuşmadan nasıl dertleşebilirsiniz? Her insan, başka insanlarla ilişkilidir ve birinin hayatında yaşanan her olayın mutlaka başkalarıyla da bağlantısı vardır. Bu sebeple gıybet etmeden dertleşmek imkansızdır.

5. Gıybetin bir diğer anlamı da mağdur dayanışmasıdır!

Acıları içinizde tutmak ruhunuzu adeta çürütür. Ne demişler, 'içinde kalıp kanser olacağına, anlat konser olsun!' Sizi üzen, size yanlış yapan insanlardan elbette bahsedeceksiniz. Buna gıybet diyerek kötü bir şeymiş gibi bir anlam yüklemenin gereği yok!

Size yanlış yapan insanları birbrinize anlatın, yerin dibine sokun, paylaşın ki içiniz rahatlasın. Ayrıca yalnız olmadığınızı görün!

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Gıybet bazen dostça bir uyarıdır.

Borç isteyip geri vermeyen, bağımlılıkları olan, belki de şiddet eğilimli birini tanıyorsunuz diyelim. Bu kişi çevrenizden biriyle ilişki kurduğu zaman, o kişiyi korumak istemez misiniz? Bir insanı tehlikeli biri hakkında uyarmak neden kötü olsun? Gıybet sadece gıybet değildir; gıybet bazen hayat kurtarır.

7. İbretlik hikaye, kıssadan hisse dediğimiz anlatıların kökeni gıybettir.

Bilgelik dolu dersler gıybetlerden çıkarılır.

8. Gıybetler ufkumuzu açar. Kendi gerçeklerimiz dışında da hayatlar olduğunu gıybet kültürü sayesinde öğreniriz.

Herkesin bizim gibi yaşadığı yanılgısına düşmeyiz. Hayatın her halini, insanın yapabileceklerinin potansiyelini öğreniriz. Bol bol gıybet dinlemek, sizi adeta açık fikirli biri yapar.

9. Gıybet kendimizi kabullenmemize yardımcı olur. Zaman zaman herkesin hata yaptığını gıybet sayesinde öğreniriz ve kendimize karşı daha az acımasız oluruz.

Dünyadan gıybetin yok olduğunu düşünün hele. Herkes sanki kusursuz, mükemmel insanlarmış gibi ortalıkta dolaşacak, pek çok kişi de kendi kusurlarını sadece kendisine ait sanarak üzülecek. Neyse ki yok böyle bir dünya! Gıybet sayesinde kimsenin mükemmel olmadığını biliyoruz ve kendimizi çok hırpalamıyoruz.

10. Gıybet sağlıklı bir şekilde yapıldığı takdirde, insanı yargılayıcı değil; daha ılımlı bir hale getirir.

Sağlıksız gıybet 'ay inanmıyorum, böyle rezil bir şeyi nasıl yapabilir' diye insanı sert bir bakış açısına yöneltirken, sağlıklı ve detaylı bir gıybet ise 'hmmm demek şu şu olay üzerine böyle hissetti ve o şekilde davranmayı uygun gördü' tarzında bir bakış açısıyla insanı anlayışlı, affedici ve ılımlı bir hale sokar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gıybet yardımlaşmadır! Zor durumda olan, kötü şeyler yaşamış kişilerin paylaşmaktan çekindiği şeyleri gıybet sayesinde öğrenebilir ve onlara destek olabilirsiniz.

Gıybet, içine kapanık insanları kurtarır.

12. Gıybet ince bir sanattır. Gıybet yapış şekillerinden insanları çok iyi tanıyabilirsiniz.

Gıybet yaparken çok mu yargılayıcı davranıyor? Yanlış bilgiler mi veriyor? Atın çöpe!

Gıybet incelik ve zarafet gerektiren bir aktivitedir. Çok hassas davranılmalı ve yanlış insanlarla yapılmamalıdır. Kötü gıybet yapan insanlar, aslında gıybet yaaprken kendileri ile ilgili pek çok detayı ele verirler.

13. Kısacası gıybet insan ilişkilerinin en temel taşlarından biridir. Bol bol gıybet yapın!

İnsanı anlayın, insan doğasını anlayın; aşkı, arzuları, hırsları, üzüntüleri paylaşın! 

Yargılayıcı, tehdit edici, incitici olmaktan özellikle kaçınarak bol bol eğlenin! Ne de olsa yapıyorsunuz, bari içiniz rahat bir şekilde yapın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
98
62
28
28
16
8
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Nyeri

Artık bu onedio da herşeye iyi diyor. Bir gün gelse dese "Katillik aslında kötü bir şey değildir" ŞAŞIRMAM...

Nyeri

haa ben görmedim görsem sesli gülerdim... :DDD

M

Gıybet insanlara zarar veren, toplumu içten içe kemiren toplumsal bir hastalıktır. Bu hastalığa karşı mücadele, ancak insanların birbirlerine karşı samimi ve... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Onedio'nun anarşist bir site olduğu 28346278689. defa ortaya çıktı. Oda TV ile işbirliği yapıp dinimizi ve geleniğimizi bozmak, dilimizi çürütüp insanlardaki... Devamını Gör