Görüş Bildir
Haberler
Gitara başlamadan önce verilebilecek tavsiyeler

Gitara başlamadan önce verilebilecek tavsiyeler

poyraz stark
25.06.2015 - 18:13 Son Güncelleme: 25.06.2015 - 18:30

Başlamadan önce

1. Hangi gitarı çalmak istiyorsanız onunla başlayın.

Hepimizin en az bir kere duyduğu 'kanka önce klasikle başla sonra geçersin elektroya' efsanesi yüzde yüz yanlış bir önermedir. Çünkü her gitarın işleyişi ve çalımı farklıdır. 

En basit bi' örnek vermem gerekirse elektro gitar çalmak isteyen biri klasik gitar ile başlarsa, elektro gitara geçtiğinde ciddi afallamalar yaşayacaktır. 

Çünkü klasik gitarın klavyesi daha kalın ve geniştir. Elektro gitara geçtiğinizde incelen klavye yüzünden akor basmakta zorlanacaksınız ve neredeyse programınızda bir ay geride kalacaksınız

Klasik gitarın telleri daha kalındır dolayısıyla pena kullanamazsınız. Kullansanız bile bu ince bir pena olacaktır ve elektroya geçtiğinizde sağ el kordinasyonunuza baştan çalışmak zorunda kalacaksınız. 

Anlayacağınız abicim. Cliff diye ölüp bitiyosanız bassla başlayın. Yok ben kirk'ün saçlarına gurban olayım diyosanız alın elinize elektroyu.

2. Gitar alırken anlayan biriyle alın ve iyi bir amfide test edin.

2. Gitar alırken anlayan biriyle alın ve iyi bir amfide test edin.

Şimdi efendim şöyle anlatayım size. Ben çakma bir bass gitar alıp ona Fender yazısı yazarsam gitara yeni başlayan birine bak olum efso gitar diye 1.500 liraya kakalayabilirim. Çünkü gitara yeni başlayan birinin kaliteli sesi ayırt etmesi imkansız gibi bir şey. Uzun süre gitarla aşina olan birinin ilk çalışta gitarda entonasyon (böyle mi yazılıyodu lan bu) sorunlarının olup olmadığını bile anlayabilir. Onun için yanınızda uzun süre gitarlarla uğraşan birini alıp öyle gitarınızı alın. Yoksa resimde ki gibi bir şeyi çaldığınızı çok sonra fark edersiniz..

3. Başlarken çok pahalı olup tek tarza hitap eden gitar almayın.

3. Başlarken çok pahalı olup tek tarza hitap eden gitar almayın.

Her ne kadar ben metal müzikten başka dinlemem abicim diyip gitara başlayan kaç kişi gördüysem rocka hatta jazza kaydığını biliyorum. Müziği dinlemesi ayrı olaydır fakat çalması da ayrı olaydır. Onun için 'başlangıç-orta' seviye bir gitar alıp hangi tarz müzik çalmaktan zevk alacağınızı keşfedin. Sonra türünüze yönelik ileri seviye gitar alabilirsiniz. ESP V Kasa gitarla india yapmaya çalışmayın sonra.

4. Kursa gitmek sizin için çok faydalı olacaktır.

4. Kursa gitmek sizin için çok faydalı olacaktır.

Fakat gitmeden önce iyi araştırın. Çünkü sırf daha fazla para koparmak için 3 ayda öğretilebilecek şeyleri 9 ayda size öğretip hem zamanınızdan hem paranızdan çalacak hırsızlar piyasada çok.

5. Eğer gidemiyorsanız internette ki kaynaklardan faydalanın.

5. Eğer gidemiyorsanız internette ki kaynaklardan faydalanın.

İnternette bolca bu konuda kaynak bulabilirsiniz. Kaynakların %98'i İngilizce olmasına rağmen çalışlarından izleyerek bir şey kapabilirsiniz. Yok ben illa Türkçe istiyorum derseniz Selim Işık bu konuda Türk öncülerinden biridir.

6. Nota okumayı öğrenin.

6. Nota okumayı öğrenin.

Çoğu gitaristin yaptığı en büyük yanlıştır nota yerine tabla başlamak. Sizi uzun süre taşıyabilecek olsa da tab denen illet ilerde kendi şarkılarınızı yapmaya başladığınızda ciddi sıkıntı yaşatır. Nota olmazsa bir dvd playerdan farkınız kalmaz. Şarkıları olduğu gibi çalar kendi yorumunuzu katamazsınız. Fakat nota ile şarkıları baştan sona farklı yorumlamak mümkün.

7. Zor şarkıları çalmayı deneyerek hevesinizi kırmayın.

Gitarı eline alan kimse Hangar 18 falan çalamaz. Boşuna uğraşmayın. Hevesinizi kırmamak bu yolda ki en önemli şeydir. Her şey zamanla olur. Kolay şarkılarla başlayın. Duman Nirvana yeni gitaristler için nimet gibi bir şeydir. Çaldığınızdan da keyif alabilirsiniz ve daha da önemlisi çalabilirsiniz.

8. Azmedin. Sürekli pratik yapın.

8. Azmedin. Sürekli pratik yapın.

İlk başladığınızda özellikle parmak uçlarınız alev alacaktır. Umursamadan devam edin derim. Çünkü gitarı elinize almadığınız bir gün bile sizi geri götürür. Sürekli pratik yapın. Hiç çalmak istemediğiniz günler bile en azından elinize alıp 5 dakka parmaklarınızı gezdirin. Hevesiniz kaybolursa emin olun o gitar tozlanıp gözükmeyene kadar köşede bekliyor olacak..

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın