Görüş Bildir
Haberler
Gelecekte Daha Çok Hayatımızda Yer Alacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Gelecekte Daha Çok Hayatımızda Yer Alacak Yenilenebilir Enerji Kaynakları

25.03.2021 - 12:00

Dünya düzeni, içinde yaşayan bizleri yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya yönlendiriyor. Peki gelecekte hayatımızda daha büyük yer edinecek olan yenilenebilir enerji kaynakları neler? Birlikte bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İnsan enerjisi

1. İnsan enerjisi
en.wikipedia.org

İnsan vücudunun ortaya çıkardığı 'insan enerjisi'nin elektrik gibi başka enerji türlerine çevrilip kullanılabileceği düşüncesi aslında pek yeni değil. İkinci Dünya Savaşı zamanından beri kullanılan, sallayarak çalıştırılan el fenerleri, bazı dünya kentlerinde aktif kullanımda olan pedal çevirerek telefon şarj etmeye yarayan bisikletli otomatlar insan enerjisinin kullanımına birer örnek sunuyor. Bilim insanları, bu enerji türünden daha aktif ve yoğun olarak faydalanmanın yollarını arıyorlar ve bu arayışın sonucunda 'insan enerjisi'nin adını yakın gelecekteki yenilenebilir enerji kaynakları arasında daha sık duyacağımız kesin gibi görünüyor.

2. Güneş ışığını takip eden güneş panelleri

2. Güneş ışığını takip eden güneş panelleri
justenergy.com

Güneş panellerinin kullanımında sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri, hava durumunun elverişsiz olması ve güneşin belli saatlerde bulutların arkasına saklanması. Bu gibi durumlar, güneşten kaynaklanan potansiyel enerjinin hakkıyla kullanılamamasına yol açabiliyor. Bu duruma engel olmak için geliştirilen hareketli güneş panelleri, bazı çiçek türleri gibi güneş ışığının düştüğü yerlere yönelerek veya hareket ederek ışıktan maksimum verimi almayı amaçlıyor.

3. Magma enerjisi

3. Magma enerjisi

Bilim insanları, temel jeotermal enerji kaynaklarından biri olan magmanın yardımıyla, doğal kaynaklı suyun çalıştırdığı türbinlerden çıkan elektrik enerjisinden faydalanmayı amaçlıyor. 2010 senesinde 'Eyjafjallajökull' Yanardağı'nın patlamasıyla bir felaket yaşayan İzlanda, yüzeye çıkan magma sayesinde tüm Birleşik Krallık bölgesinin ısıtılması için çalışıyor. Adını yeni duymaya başladığımız magma enerjisi de, gelecekte sıklıkla karşımıza çıkabilecek enerji kaynaklarından biri kuşkusuz.

4. Hidroelektrik

4. Hidroelektrik
earth.org

Günümüzde en çok kullanılan enerji kaynaklarından biri olan hidroelektrik enerjisi, Uluslararası Enerji Ajansı'nın açıkladığı verilere göre en az 2024 yılına kadar dünyanın temel yenilenebilir enerji kaynağı olacak. Çin ve Brezilya gibi büyük yatırımcılar iklim koşulları ve maddi yetersizlikler nedeniyle geri adım atmaya başlasa da, özellikle Afrika ülkeleri ve Hindistan bu enerji kaynağına büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.

5. Alg enerjisi

5. Alg enerjisi
blog.artemisaritim.com

Rüzgardan, güneşten hatta çeşitli yiyeceklerin kabuklarından bile enerji üretilebildiğini biliyoruz. Suda yaşayan minik dostlarımız olan algler ise, yenilenebilir enerji kaynakları arasında adını yeni yeni duyurmaya başladı. Sürdürülebilir ve çevre dostu birer biyoyakıt hammaddesi olan algler, metan içerikleri ve tümüyle doğal yollarla elde edilebilir olması ile oldukça faydalı. Alg enerjisinin uzun vadede fosil yakıt enerjisinin yerini alacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Uzay temelli güneş panelleri

6. Uzay temelli güneş panelleri
en.wikipedia.org

Uzay temelli güneş panelleri, 1970'lerden beri birçok ülke için araştırma ve yatırım konusu olmuş, teoride oldukça kullanışlı enerji kaynakları. Adından anlaşılacağı üzere, bu enerji kaynaklarının kullanımında Dünya'nın yörüngesinde bulunacak güneş panelleriyle, atmosfer engeliyle karşılaşmadan güneş enerjisinin depolanması ve Dünya genelinde kullanılması amaçlanıyor. ABD'nin 2020 senesinde bu teknolojiyi test edebilmek için uzaya bir uydu gönderdiğini de belirtelim.

7. Hidrojen enerjisi

7. Hidrojen enerjisi
www.ekokritik.com

Hidrojen oldukça temiz bir enerji kaynağı olmasının yanında, yakıldığında ortaya çıkan atığın su olması itibariyle de oldukça çevre dostu bir niteliğe sahip. Ancak daha sık kullanılabilmesinin önündeki en büyük engel, oldukça pahalıya mal olması. Yakın gelecekte bu maliyetlerin düşeceği ve hidrojen enerjisine daha fazla kullanım alanı bulunacağı düşünülüyor.

8. Rüzgar enerjisi

8. Rüzgar enerjisi
dergipark.org.tr

Rüzgar enerjisi, üretim şeklinin tamamen ücretsiz olması ve hiç zararlı atık çıkarmaması sebebiyle en çok tercih edilecek enerji kaynakları arasında yer almaya devam edecek gibi görünüyor. Bu enerji türünün de benzeri diğer enerji kaynaklarıyla yarışabilecek konuma gelene kadar çeşitli ülkelerce teşvik edileceği belirtiliyor.

9. Füzyon enerjisi

9. Füzyon enerjisi
www.amerikaninsesi.com

Füzyon enerjisi, adından anlaşılacağı üzere füzyon reaktörlerinden elde edilen temiz bir enerji türü. En büyük dezavantajı ise ortaya çıkması için ihtiyaç duyulan teknolojinin halen geliştirme aşamasında olması. Başta ABD olmak üzere dünyadaki pek çok ülke bu teknolojinin geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Kimi bilim insanları, füzyon enerjisinin gelecekte dünyanın enerji ihtiyacının tamamını karşılayabileceğini belirtiyor.

10. Gelgit enerjisi

10. Gelgit enerjisi
tr.wikipedia.org

Denizlerde meydana gelen gelgitlerden elde edilen bu enerji türünde, denizin içine yerleştirilen türbinlerin yardımıyla elektrik üretiliyor. Çevreye bir zararı olmamasına rağmen yüksek ölçüde gelgite gereksinim duyulması sebebiyle dünyanın çoğu ülkesinde kullanım alanı bulamıyor; ancak önde gelen pek çok ülke gelgit türbinlerinin çoğaltılması için çalışmalar yürütüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tüm bu güzellikler kaybolmasın, gelecek nesillere güvenle aktarılabilsin diye seni de sürdürülebilir yöntemlere sahip çıkmaya, doğamızı, dünyamızı ve ülkemizi korumaya davet ediyoruz.

Tüm bu güzellikler kaybolmasın, gelecek nesillere güvenle aktarılabilsin diye seni de sürdürülebilir yöntemlere sahip çıkmaya, doğamızı, dünyamızı ve ülkemizi korumaya davet ediyoruz.

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?