Görüş Bildir
Haberler
Fransa'nın "Plastik" Yasası

Fransa'nın "Plastik" Yasası

Gurmik Co
21.09.2016 - 01:33

Fransa, geçen hafta plastik kullanımına sınırlama

getirerek çevre kirliliği adına büyük bir adım attı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki olayın aslı neydi?

Yani, yasa sadece sağlık açısından mı ele alındı? FOX TV, haberi sadece sağlık açısından ele alarak durumu biraz saptırdı. Haberin videosunu aşağıda görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2586&v=BbHsWU-ya34

Ama durum sadece bundan ibaret değil. Bu yasayla Fransa 2020 yılına kadar tüm plastik tabak, bardak vs. malzemelerin yerine doğada çözünebilir biyolojik kaynaklı kompozit malzemeleri kullanmayı hedefliyor. Temmuz ayında plastik alışveriş torbalarının kullanımını yasaklamasıyla başlanan sürecin amacı Energy Transition for Green Growth Act – Yeşil Büyüme için Enerji Dönüşümü Planı'nı hayata geçirerek bu alanda dünya lideri olmak. Ayrıca bunun için Fransa sera gazı emisyonları azaltmak için de çalışmalarını sürdürüyor. 

Sadece 2015 yılında 4,73 milyar plastik kadeh/bardak kullanıp atan Fransa, yıllık kabaca 17 milyar plastik poşet kullanımını bu yasayla azaltmaya çalışacak.

Plastik torba yasası, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren süpermarketlerin meyve-sebze reyonlarında uygulanmaya başlanacak. Yasa, tek kullanımlık mutfak aletleri, bardak, tabak vs. üreten firmaların durumunu ayarlaması 2020 yılında yürürlüğe girecek.

Yerel yönetimler 3 yıl içerisinde, organik ve kompozit malzeme kullanımını %50 oranında artırması bekleniyor. Bu oran 2025 yılında %60'a çıkarılması hedefleniyor.

2050 yılına kadar okyanuslarda plastikten çok balık olması gerektiğini ve bu tür yasaların dünya nufüsu için atık sorunlarını hafifleteceğini düşünen çevreci gruplar bu haberden memnun.

Ancak bazı kesimler bu durumdan memnun değil.

Associated Press (AP)'den Samuel Petrequin'e göre, Brüksel merkezli Avrupalı paketleme üreticilerini temsil eden Pack2Go Europe yöneticileri bu yasanın üreticilerin haklarını ihlal ettiğini ve bu yasa ile mücadele edileceği bildirildi. Pack2Go Europe Genel Sekreteri Eamonn Bates: 'Bu yasa ile Avrupa hukukunu ihlal eden Fransa'yı Avrupa Komisyonu'na bildireceğiz, eğer onlar yapmazsa biz yaparız' dedi. Temsilciler yasağın ülkedeki çöp sorununu daha da kötü hale getireceğini ve sadece kırsal kesimde yaşayan tüketiciler için biyolojik parçalanabilen ambalajların uygun olabileceğini iddia ediyor.

Haberin aslı görüldüğü gibi sadece sağlık açısından ele alınmamalı.

Türkiye buna benzer bir yasa çıkarırsa ne olur?

Öncelik Fransız meclisine bu yasayı kimin getirdiğini söyleyelim: Yeşiller Partisi. Türkiye'de de bu görüşü savunan grup ise, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adı altında toplandı. Grubun iletişim kanallarına baktığımızda gündemlerinde şu an bu tür bir hareket görülmüyor. 

Ülkemizde plastik kullanımını azaltacak eğitim, seminer, programlar vs. etkinliklerin daha fazla yapılması teşvik edilmeli. Bu sayede en azından tüketiciler bilinçlenerek hareket edebilir.

Kaynak:

France just became the first country to ban all plastic plates, cups, and utensils : http://www.sciencealert.com/france-just-became-the-first-country-to-ban-all-plastic-plates-cups-and-utensils

Energy Transition for Green Growth Act – User guide for the act and its attendant actions: http://www.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/14123-8-GBloi-TE-mode-emploiDEF_light.pdf

France to bid adieu to plastic dishes with controversial ban

http://bigstory.ap.org/article/54a14fa0bee742618906007606a39166/france-bid-adieu-plastic-dishes-controversial-ban

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın