Görüş Bildir
Haberler
Finler'in Aslında Türk Olduğunun İspatı 11 Şey

Finler'in Aslında Türk Olduğunun İspatı 11 Şey

kostas papadopoulos
14.05.2015 - 14:27 Son Güncelleme: 15.05.2015 - 01:40

Uzun bir süredir dillendirilen, Finler'in aslında Türk olduğu gerçeğine son noktayı koyalım istedik. Bu konuda aksi görüşler savunulsa da birçok tarihçinin görüşü; Orta Asya'da Türklerle beraber yaşayan Finler'in, Ural dağlarının ardından İskandinav topraklarına göçmüş olduğudur. Şimdi beraber değerlendirip karar verelim. Finler Türk mü yoksa değil mi?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Einen kardeşim einen

1. Einen kardeşim einen

Son yıllarda dilbilimciler Ural-Altay dil grubunu Ural ve Altay olarak ayrı ayrı kollarda değerlendirmeye başlasa da bu dil grupları arasındaki akrabalık göz ardı edilemez. İki dil de sondan eklemeli olması bakımından benzerlik göstermekte. Fince, Ural Grubu Fin-Ugor alt kolunun Fin dilleri grubuna aitken Türkçe, Altay grubunun Türki diller kolunun Oğuz alt grubuna dahil. Ural grubu Kuzey Sibirya kökenli Altay grubu ise Güney Sibirya kökenlidir. Tabii ki bu gruplar aynı köklere sahip.

2. Ceddin deden neslin baban

İki toplum da savaşçı olmasıyla bilinir. Türkler, tarih boyunca destanlar yazıp bunları en son Çanakkale Zaferi ve Kurtuluş Savaşı'yla taçlandırırken Finler de 2. Dünya Savaşı'nda Stalin'in ordularına karşı harika bir savaş vermiş Sovyetler'e kök söktürmüştü. Bizle ilgili olanları zaten biliyoruz. Finler, Kış Savaşı olarak isimlendirilen bu savaşta Sovyetler'in 1 milyon kişilik ordusuna karşı 345000 kişilik bir orduyla savunma yapmış, savaş sonunda verdiği 25000 kayıpla Sovyetler'e 125000 kişilik kayıp verdirmiş ayrıca 3500 tank ve 500 civarı uçağını da yok etmişti.

3. Tokat'tan mı geliyon gız sen Almuslu musun?

İki toplumun da hamam merakı malum. Bizimkiler şöyle göbek taşına uzanıp kendini saatlerce keseletirken, Finler iş toplantılarını bile saunada yapıyor. Tabii arada küçük farklar var. Biz peştemal giyip hamama girerken Finler bu organizasyonu çıplak gerçekleştiriyor.

4. At

4. At

At Türk toplumunun olmazsa olmazı olduğu gibi Finler için de aynıdır. İlk çağlardan itibaren ata önem veren Finler, at eti yemeye de bayılırlar. Her ne kadar bugün Türkiye'de biz at eti tüketmiyor olsak bile Orta Asya'daki akrabalarımız için at eti vazgeçilmezdir. Deyim yerindeyse at etsiz yemek pişmez.

5. Avrat

En çok ortaklaştığımız değer de bu herhalde. Kadınlara çok önem veriyoruz. Finlandiya'da kadına karşı şiddet %46. Türkiye'de ise %38. Tabii ki Finlandiya'da her vakanın raporlandığını, Türkiye'de ise en az bir o kadarının raporlanamadığını göz ardı etmemek lazım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Silah

6. Silah

Dedik ya iki toplum da savaşçı toplum diye. Dolayısıyla iki toplumun da silaha meraklı olması kaçınılmaz son. Ruhsatlı ve kayıt dışı tahminler göz önüne alındığında Türkiye'de bireysel silahlanma %30 civarındayken Finlandiya'da bu sayı %35.

7. Tık tık tık. -Kim o? Öcü.

Gelelim üç kere tahtaya vurma adetine. Nazar değmesin diye yaptığımız bu hareket Finler'de de var. Bugün bize şaman kültüründen miras kalan bu batıl inanç Finler'e de şaman kültüründen geçmiş.

8. Yere tükürmek

Bunu yapmayanımız yoktur. En az bir kere yere tükürmüşüzdür. Finler'de de durum aynı. Yolda yürürken bir bakmışsınız ki o güzelim sarı saçlı mavi gözlü kızlar yerlere tükürüyor. Şaşırmayın; sadece ayakkabınızın tükürük içinden kalmaması için dikkatli olun.

9. Referansınız var mı?

Bu sorunun anlamı aslında 'torpiliniz var mı?'dır. Türkiye'de torpilsiz işe girme ne kadar zorsa Finlandiya'da da aynı şekildedir. Eğer tanıdığınız varsa işi olmuş bilin. Ertesi gün gidip başlayabilirsiniz.

10. Yere yalın ayak basma üşütürsün

10. Yere yalın ayak basma üşütürsün

Başka bir benzeyen özelliğimiz ise eve kesinlikle ayakkabıyla girmemek. Eve girerken ayakkabılarını çıkaran Finler'e misafir olduğunuz zaman anında önünüze terlik getirirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şap şap yıkayıverdim

11. Şap şap yıkayıverdim

Taharet musluğu kültürü bir bizde var, bir Japonlar'da bir de tabii ki Finler'de. Eğer Finlandiya'ya giderseniz gönlünüzü ferah tutun. Rahat rahat taharetlenebilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
292
182
99
82
30
25
18