Görüş Bildir
Haberler
Farkında Olmadan Köpeklerin Yüzlerini Dizayn Etmiş Olabiliriz!

Farkında Olmadan Köpeklerin Yüzlerini Dizayn Etmiş Olabiliriz!

İnsanlar köpekleri yaklaşık olarak 18.000 yıl önce evcilleştirdiler.

O zamandan bu yana onlarla birlikte çalıştık, birlikte avlandık, onlarla oynadık ve konu arkadaşlığa gelince onlara güvendik. Bu süreç boyunca da sevimli görünümlerinden tutun da bizi koruyabilme, bizim için dövüşebilme özelliklerine göre onları çiftleştirdik. Bu ilişkide kim kimi manipüle ediyor, kim kimden daha çok fayda sağlıyor şu an için hala bir gizem.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Beni eve götür!" bakışı

Üyeleri ABD ve İngiliz araştırmacılar olan bir araştırma grubu kurtların ve köpeklerin yüz kaslarını inceledikten sonra çoğu kurdun köpeklerde bulunan iki kas grubuna sahip olmadığını ortaya çıkardı. Bu kaslar yüzün göz çevresini kontrol ederek köpeklere biz insanların sevimli bulduğu “üzgün yüz” görünümünü vermeye yardımcı oluyor.

Barınakta bu ifadeyi gösteren köpeklerin diğerlerine kıyasla daha çok sahipleniliyor!

Çalışma Juliane Kaminski, Bridget Waller ve Anne Burrows tarafından yayınlandı. Bu çalışmalarında teknik olarak “paedomorphic” diye adlandırılan bir yüz ifadesine baktılar. 

Paedomorphic bir yetişkinin genellikle yavru olan hayvanlarla ilişkilendirdiğimiz özellikleri göstermesi halidir – ki bu canlıları daha sevimli bulma eğiliminde oluyoruz. Bu çalışmada ise bahsini ettiğimiz yüz ifadesi göz çevresindeki derinin yukarıya kaldırılarak burun köprüsüne yaklaştırılmasıydı.

Bu çalışma için kurtların ve köpeklerin yüzleri incelendi!

Bu çalışma için kurtların ve köpeklerin yüzleri incelendi!

Böylece, araştırmacılar insanların bu tercihinin zamanla köpeklerin yüzlerindeki kas yapısını değiştirerek onların “üzgün surat” ifadesini yapmalarını kolaylaştırdığı hipotezini kurdular.

Bu hipotezi test edebilmek için araştırmacılar köpek severleri dehşete düşürecek bir şey yaptılar: Ölmüş kurt ve köpeklerin kafalarını parçalara ayırıp sahip oldukları bütün yüz kaslarını tek tek incelediler. Ellerindeki kurt (4) ve köpek (6) örnekleri oldukça az olduğu için bu araştırmayı incelerken aklımızda verilerin ne kadar limitli olduğu gerçeğini tutmakta fayda var.

"Üzgün bakış" kasları diye bir şey varmış!

Araştırmacılar hemen hemen hiçbir bölgede değişikliğe rastlamadılar, en nihayetinde 20.000 senden az bir süredir ayrı düşen canlılardı!

Fakat gerçekten de iki kas kümesinde farklılıklar vardı. Bunlardan bir tanesi retractor anguli oculi lateralis kası olarak adlandırılıyor ve gözün kenarlarını kulaklara doğru çekiyordu. Bu kas bazı kurtlarda da gözlense de bütün köpeklerde bulunuyordu ve köpeklerde daha gelişmiş durumdaydı.

Dahası var!

Fakat asıl bulgu levator anguli oculi medialis kasının, diğer bir deyişle LAOM, kurtlarda hemen hemen hiç bulunmamasıydı. 

Bu kas köpeklerde bulunuyordu ve gözlerin buruna yakın konumda bulan üst köşesini yukarıya doğru çekerek onlara “üzgün surat” ifadesi veriyordu. Bu bulgular araştırmacıların hipotezlerini desteklemek için oldukça önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnsanların bu yüz ifadesini gösteren köpekleri daha çok tercih ettiği gerçeğini göz önünde bulundurursak, bu durumun insanların bilinçsiz veya farkında olmadan gelecekteki köpeklerin yüz ifadesini seçici bir baskı ile belirleyebileceği ihtimalini gözler önüne seriyor.

Ayrıntılı bilgi ve eğlenceli içerikler için Türkiye Zeka Vakfı web sitemizi ziyaret edin! https://www.tzv.org.tr

Ayrıntılı bilgi ve eğlenceli içerikler için Türkiye Zeka Vakfı web sitemizi ziyaret edin! https://www.tzv.org.tr
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın