Görüş Bildir
Haberler
Farabi Kimdir? Kısaca Farabi'nin Hayatı ve Ölümü...

Farabi Kimdir? Kısaca Farabi'nin Hayatı ve Ölümü...

Şebnem Sucu
27.09.2021 - 09:30

Farabi, İslam dünyasında felsefenin kurucularından kabul edilmektedir. Tam adı, Ebu Nasr Muhammed bin Muhammed el-Farabi'dir. Batıda Alpharabius adıyla bilinmektedir. Farabi'nin bilgi felsefesinin en önemli kısmını mantık felsefesi oluşturur. Ünlü filozof aynı zamanda gökbilimci, mantıkçı ve müzisyendir. Peki, Farabi kimdir? İşte Farabi'nin hayatına dair merak edilenler; nerede doğdu, nasıl öldü...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Farabi'nin hayatına dair birçok rivayet bulunur. Doğduğu yer, etnik kökeni halen tartışmalıdır. Ayrıca Farabi hakkında birçok efsane de ortaya atılır. Bunlardan biri 70 üzerinde dil bildiği söylentisidir. Tabi Farabi hakkında güvenilir kaynaklar da bulunur. Bunlara göre 70 olmasa da Farabi'nin çok dil bildiği söylenir. Ayrıca Farabi, mantığın, hangi dilde olursa olsun doğru bir akıl yürütme için izlenmesi gereken kuralları olduğu anlayışını benimser. İşte kısaca Farabi'nin hayatı ve ölümü...

Farabi Kimdir?

Farabi Kimdir?

HAYATI 

Farabi'nin hayatına dair çok az güvenilir kaynak bulunur. Doğum yeri bazı kaynaklarda Büyük Horasan'daki Faryab olarak gösterilirken bazı kaynaklarda ise bugün Kazakistan topraklarında bulunan Seyhun kıyısındaki Farab şehri olarak gösteriliyor. Farabi'nin etnik kökeninin Türk mü Fars mı olduğu konusunda da fikir ayrılığı var.

Farabi'nin aktif kariyerinin büyük bölümünü Bağdat'ta geçirdiği ve burada yazma ve öğretmenlik çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Ayrıca hayatının önemli bir kısmında Halep'teki Şii Hamdani hanedanı tarafından desteklendiği söyleniyor. Farabi'nin anlatımına göre hocası Yuhanna bin Haylan, dünyevi zevklerden elini eteğini çekmiş, kendisini kiliseye ve dini görevlere adamış bir rahipti. Yuhanna ile birlikte Aristo mantığı üzerine muhtemelen Bağdat'ta çalıştı. Farabi Aristo'nun temel eserlerinin birçoğunu Arapçaya yeniden çevirdi. Farabi, Aristo'nun 6 ciltlik temel mantık kitabını (Organon) çevirerek, şerhler ekledi ve 8 ciltlik bir kitaba dönüştürdü. Böylece Farabi'nin eserleri Aristo düşüncesinin yeniden anlaşılmasında merkezi bir öneme sahip oldu.

ESERLERİ

Farabi'nin 100'ün üzerinde eseri olduğu biliniyor. Eserlerinin büyük bir kısmı mantık ve dil felsefesi ile ilgili. Ayrıca din felsefesi, metafizik, müzik, psikoloji gibi alanlarda da önemli eserler vermiş. 

ÖLÜMÜ

Kendi eserlerinden edinen bilgiye göre hayatının son dönemlerinde, Şam, Suriye ve Mısır'da yaşamıştır. 950-1 yıllarında Şam'da öldüğü düşünülmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
91
38
35
27
20
18
17
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın