Görüş Bildir
Haberler
Metal İşçilerinin Pazarlığında Masaya Kadın Eli

Metal İşçilerinin Pazarlığında Masaya Kadın Eli

Onedio Medya
26.05.2015 - 13:26 Son Güncelleme: 26.05.2015 - 15:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bursa'de Oyak Renault işçilerinin grevi sürerken dün gece işverenle yapılan görüşmede yer alan işçi temsilcilerinden Birol Serbest, Bosch'ta yapılan saat ücret artışının maaşlarına yansıtılmasını istediklerini belirtti. Serbest, kendilerinin her teklife açık olduklarını söyledi. Bu arada pazarlıklarda ilk kez bir kadın işçi masaya oturdu. Öte yandan Eskişehir'deki Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda iş bırakma eylemini sürdüren işçiler bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettiklerini, sendikanın fabrikada hiçbir yetkisinin kalmadığını duyurdu.

Oyak Renault işçilerinin fabrika önünde bekleyişleri sürerken dün gece işverenle yapılan görüşmede yer alan işçi temsilcilerinden Birol Serbest, Bosch'ta yapılan saat ücret artışının maaşlarına yansıtılmasını istediklerini belirtti. İşverenin bu teklife olumlu bakmadığını anlatan Serbest, 'Firma hiçbir şekilde buna yanaşmıyor. Her türlü teklife açığız. Her türlü yolu denememize rağmen hiç bir şekilde maaş artışı vermiyorlar. Biz buradayız. Sıkıntı yok. Dün gece aynı teklifi sunduk. Pazarlığa açık olduğumuzu söyledik. Ücret adına iyileştirme adına hiçbir şey sunulmadı. Bize 1000 TL avans verdiklerini söylüyorlar. Avans zaten bizim paramız. Prim vereceklerini söylüyorlar. Zaten prim, bu fabrikada beyaz yakalılara veriliyordu. Şimdi bize vereceklerini söylüyor ama zaten bizim hakkımızdı. Banka promosyonlarını veriyorlar o da bizim' dedi.

İşveren yeniden bir görüşmenin olacağını beklediklerini söyleyen Serbest, 'Görüşmeler olacağı söylendi. Bekliyoruz. Biz fabrika çalışsın istiyoruz. Toplantıda da söyledik. 'Bize bir şeyler sunun' dedik ama sunmuyorlar. Biz her zaman masadayız. 'Bitsin, uzlaşalım' diyen tarafız. Çünkü biz ekmek ve para ihtiyacı olan insanlarız. Burada herkes para için var. Emeğinin karşılığını istiyor. Umutluyuz. Bu fabrika bizim' diye konuştu.

İşverenle görüşmelere katılan kadın çalışanlardan Pelin Öncel ise 'Bir bayan olarak elimi koydum, bu masaya. Elimden geleni yapacağım. Bayanlar genelde her işi hallederler. Burada da elimden geleni yapacağım. Başından beri umutluyum davamızda. Olacak, başaracağız' dedi.

Renault fabrikasındaki eylemin başlangıcından bu yana işçiler işverenle görüşmelere giden temsilcilerini düzenli aralıklarla yeniliyor.

Eskişehir Ford İşçisi: Kanunların Değişmesi Gerekiyor

Ford Otosan İnönü Fabrikası'nda çalışan işçilerin dün saat 11.00'de başlattıkları işi bırakma eylemi gece de devam etti. Eylemlerini sürdüren işçiler bu sabah toplu halde fabrika giriş kapısına yürüdü. Alkış temposu tutup 'İşçiyiz, haklıyız kazanacağız' diye slogan atan işçilerin adına İsmail Demirbaş fabrika dışında açıklamada bulundu. Yaklaşık 1000 işçinin fabrika bahçesinde eylemlerini sürdürdüklerini belirten Demirbaş, geceyi fabrika bahçesinde kırağı altında naylondan çadır kurup, yerlere serdikleri kartonların üzerinde oturarak geçirdiklerini söyledi.

SENDİKAYA TEPKİLİLER

Tepkilerinin işverene karşı olmadığını, bağlı oldukları Türk Metal Sendikası'ndan ayrılmak istediklerini ifade eden Demirbaş şöyle devam etti:

'Türk Metal Sendikası'nı istemiyoruz. Türk Metal Sendikası'nı burada istemiyoruz. Türk Metal Sendikasına biz bir vekalet verdik. Türk Metal Sendikası bizim vekaletimizi kötü kullandı. Bize sözleşme adı altında hükümetin emeklilere verdiği gibi enflasyon oranlarını zam yapılacak diye 3 senelik attı. Şimdi arkadaşlar bunu kabul etmemişlerdi. Türk Metal bu imzayı atarken de bize sormadı. Yıllardır böyle davranıyordu. Sonuçta bu sendikal düzen, kanunlar, bir yerde topluma cevap vermez hale geldi. Toplum kendiliğinden birden patladı. Bunu her yerde görüyoruz. Sendikal kanunlar toplumu tatmin etmiyor. Toplum bu kanunları yırtıyor. Demek ki birincisi kanunların değişmesi gerekiyor. Bu kanun ve düzenlemelerle işçiler, çalışanlar haklarının korunması muhafaza edilmesi mümkün değil.'

'İŞYERİ BİZİM EKMEK KAPIMIZ'

İşyeri ile bir sorunları olmadığını vurgulayan İsmail Demirbaş, 'İşyerimiz ile bir sorunumuz yok. İşyeri bizim ekmek kapımız. İşyerimizden asla vazgeçmeyiz. İşyerine en ufak bir zarar getirmeyiz. Şuanda kritik olan her yer çalışıyor. Bu konuda biz yönetimden daha hassas davranıyoruz. Çünkü yarın gelip biz burada çalışacağız, burası bizim ekmek kapımız' dedi.

'MACERA PEŞİNDE KOŞMUYORUZ'

Macera peşinde koşmadıklarını belirten İsmail Demirbaş amaçlarının Türk Metal Sendikası'ndan ayrılarak, sendikayı çalıştıkları fabrikada yetkisiz hale getirmek olduğunu söyledi. Dün geceyi fabrika bahçesinde geçirdiklerini de anlatan Demirbaş şöyle konuştu:

'Naylon ve karton kutulardan oluşan çadırlar içerisinde sabahı etmeye çalıştık. Bu sorunun kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Bizim istediğimiz talepler gayet insani talepler. Biz iş yerimize zarar gelsin istemiyoruz. Biz bir macera peşinde koşmuyoruz. Öyle bir niyetimiz yok. Arkadaşlar kontrollü bir şekilde davranıp amaçlarına ulaşmak istiyorlar. Bizim sorunumuz, sendika ile ilişkimizi kesmek. Mümkünse bu konuda bize yardımcı olsunlar. E-Devlet şifresi konusunda yetkililerden yardım istiyoruz.'

Ve işçiler Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettiler

Ve işçiler Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettiler

İşçilerin sözcüsü İsmail Demirbaş, üye oldukları sendikadan istifa ettiklerini belirterek, 'An itibarıyla bin 32 kişi Türk Metal Sendikası'ndan istifa etti. Sendikanın fabrikada hiçbir yetkisi kalmadı' dedi

Demirbaş, fabrika önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, 'İdare, 'bize hep dışarı çıkın, benim arazimi kullanıyorsunuz' diyor. Ancak bize bir yer göstermiyor. Burada bin 500 kişi var ve bu insanlar evlerine gitmek istemiyor. Burada gayet barışçıl bir şekilde haklarını dile getirmek istiyorlar. Taleplerini dile getirmek istiyorlar. Dileklerimizi, taleplerimizi fabrika yönetimine iletmek istiyoruz. Ama bizimle muhatap olmuyorlar' dedi.

Fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü Onur Şengül ise işçilere hitaben yaptığı konuşmada, fabrika dışında bir yer tahsis edildiğini bildirdi.

Işıl ARSLAN/Bülent CİVANOĞLU/BURSA/DHA

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR/ DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0