Görüş Bildir
Haberler
Ermenek İddianamesi'nden: Ocakta Alarm Sistemi Yok

Ermenek İddianamesi'nden: Ocakta Alarm Sistemi Yok

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde geçtiğimiz yıl 28 Ekim'de, 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan iddianamede, kazanın yaşandığı ocak içerisinde işçileri uyaracak bir alarm sisteminin yasal zorunluluğa rağmen bulunmadığı vurgulandı.  

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Facianın ardından gözaltına alınan 8 kişiden maden sahibi Saffet Uyar, ruhsat sahibi Abdullah Özbey, teknik nezaretçi Ali Uyar, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ve işletme müdürü Yavuz Özsoy, tutuklandı. 

Has Şekerler Madencilikte görevli maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yetim de, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Mehmet Zeybek ve Yavuz Özsoy, geçen şubat ayında adlı kontrol kararıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. 

ALARM SİSTEMİ OLMADIĞI İÇİN FACİA GEÇ FARK EDİLMİŞ 

İddianamede, sabit gaz ölçüm istasyonunda Hidrojen Sülfür ölçen cihaz olmadığı vurgulandı. 

Ayrıca yasal zorunluluk bulunmasına rağmen, acil durumlarda ocağın derhal boşaltılmasını sağlayacak bir alarm tertibatının ocak içerisinde kurulu bulunmadığına dikkat çekildi.

Alarm sistemi olmadığı içinde ocak içerisinde suyun patladığı noktaya uzak mesafedeki bazı işçilerin kazanın ilk aşamasında olayın vehametini anlayamadıkları ve madenden hemen kaçmak yerine yerdeki yemek kaplarını toplama, olayı algılamaya çalışma ya da diğer arkadaşlarına haber verme endişesiyle vakit kaybettikleri, su patlamasının olduğu yere uzak mesafedeki işçilerden doğrudan çıkışa yönelenlerin kurtuldukları, tereddüt eden işçilerden bir kısmının ise, suların galerileri hızlıca ve büyük ölçüde doldurması nedeniyle ocak içerisinde mahsur kalarak öldükleri anlaşıldığı yer aldı.

MADENCİLERİN ÖLÜM NEDENİ 

İddianamede ölen madencilerin Adlı Tıp Kurumu raporlarına da yer verildi. Raporlarda, 18 işçiden 7’sinin suda boğularak, 6’sının karbonmonoksit gazından zehirlenerek, 1’nin ağır genel beden travmasına bağlı dış kanamadan, 1’nin havasız kalmaya bağlı asfiksi sonucu öldüğü belirtildi. 3 işçinin de adlı tıp kurumu raporunun beklendiği belirtildi.

16 KİŞİ YARGILANACAK 

168 sayfadan oluşan iddianamede Has Şeker ve Cenne Kömür işletmelerinde sorumlu olan kişilerin yanı sıra daha önce iki şirkette çalışmış olan teknik nezaretçi ile geçmiş dönemde yöneticilik yapan ortakların da bulunduğu 16 kişi yargılanacak. 

Aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey’in bulunduğu 14 kişi ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan ölen her bir madenci için 20 yıldan 25 yıla kadar yargılanması bekleniyor. 

DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0