Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'dan Birleşmiş Milletler'e Kudüs Çağrısı

Erdoğan'dan Birleşmiş Milletler'e Kudüs Çağrısı

Deniz Gök
15.09.2015 - 00:01 Son Güncelleme: 15.09.2015 - 09:44
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya 24 saatte üç kez baskın düzenlemesiyle ilgili olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Erdoğan, Ban’a İsrail'in yaptıklarının asla kabul edilemeyeceğini ve İslam dünyasında ciddi bir infiale sebebiyet verdiğini söyledi. BM'yi Kudüs'teki ihlâllere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası toplumun İsrail’i 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin Devleti’nin kurulmasını kabullenmeye zorlayacak bir tutum takınması gerektiğini vurguladı. Bunun tüm bölgenin istikrarı için de önemli olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban da gelişmeleri endişeyle karşıladıklarını ifade etti. Barış müzakerelerinin ne denli önemli olduğunun mevcut gerilimle bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları Erdoğan ve Ban'ın, Yahudi yerleşimlerini genişletme konusundaki ısrarının uluslararası hukuka aykırı olduğuna da değindiklerini bildirdi.

İsrail sık sık kısıtlama ve yasak getiriyor

İsrail sık sık kısıtlama ve yasak getiriyor

Geçen yıl da İsrail yönetimi 'Roş Aşana' nedeniyle Mescid-i Aksa'ya girişlere sınırlama koymuştu. Bazı aşırı Yahudi grupların tatil sırasında Aksa'ya topluca girme yönündeki çağrıları, Filistinlilerle İsrail askerlerini karşı karşıya getirmişti.

Kudüs'te Yahudi yerleşimciler, asker veya polis eşliğinde sık sık Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. İsrail bu gerekçelerle zaman zaman Filistinlilerin Aksa'ya girişini kısıtlıyor.

İlk kıble Mescid-i Aksa

İlk kıble Mescid-i Aksa

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ediyor.

İsrail, içerisinde Mescid-i Aksa külliyesinin de bulunduğu Doğu Kudüs'ü 1967'den beri işgal altında tutuyor.

AA ve Al Jazeera | Foroğraflar: AFP

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0