Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Online Borsa Uygulamalarıyla Finansal Davranış Deneyimi Kazanılır mı?

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Online Borsa Uygulamalarıyla Finansal Davranış Deneyimi Kazanılır mı?

Ercan Altuğ Yılmaz
27.12.2020 - 13:06 Son Güncelleme: 27.12.2020 - 15:56

Borsaya girmek; hisse senetlerinin ve finansal ürünlerin işlem gördüğü bir organizasyondur.  

Borsaya girerek herhangi bir şirkette aslında kendi adınıza hesap açma işlemi gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Borsayla ilgili pek çok kez şunları duymuşsunuzdur; borsa çöktü, battı, çıktı veya rekor kırdı gibi.. 

Bunlarla beraber bir de borsadan köşeyi dönüp zengin olanlar kısmı var  tabii :) Darısı başımıza! 

Bu tarz söylemler belki de borsaya olan algımızı aslında olumsuz olan algımızı daha da kötü etkiliyor açıkçası, yaşı kaç olursa olsun borsaya sanki bir kumarmış gibi yaklaşan bir kesim olduğu yadsınamaz. 

Borsa algımızı yönetebilirsek, borsanın ülkeye ve ülke ekonomisine  pek çok katkı sağladığı kaçınılmaz bir olgudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Algı demişken borsa gerçekten para kazandırır mı ya da tersi bir soru borsada para kaybetme riski yüksek midir? Tüm bunlar aslında borsada ne yaptığımızla ilgili!

Borsa sizlerin alım satım yaptığınız şirkete dair tüyo, taktik yahut birilerinin herhangi bir hisse ile ilgili “yok hisse uçacak yok işte düşecek” gibi fikir yürütme ya da geri bildirimleriyle ilerlemiyor; eğer böyle bir düşünceniz varsa hemen oradan uzaklaşın derim. 

Çünkü alım satım yaptığınız şirketin hisseleri hakkında şirketin nasıl para kazandığı ya da süreçle ilgili bir fikriniz ve bilginiz yoksa borsada ilerleme sürecinizin de sıkıntılı geçeceği kesin bir tahmin. :)

ASLINDA BORSAYA DAİR BİRAZ DENEYİM ÖĞRENME SÜRECİNİ DAHA KEYİFLİ HALE GETİREBİLİR

Bu noktada birçok online borsa uygulaması mevcut.

Bu noktada birçok online borsa uygulaması mevcut.

Bu uygulamalarda vakit geçirmek piyasanın nasıl işlediği, hisse alım- satımlarıyla ilgili bilgilerin yanı sıra borsaya ısınma ve alışabilme egzersizleri konusunda yardımcı olacaktır. 

Şöyle ki ben de online  borsa uygulamalarından birini keşfettim; Borsa Ligi.

Borsa Ligi; eğlendirirken öğreten, öğretirken de kazandıran bir mobil yarışma platformu. 

Açıkçası bu uygulamayla yolum Gamfed Türkiye sayesinde kesişti. Uygulama oyun  motivasyonunun  ve oyun mekaniklerinin muhteşem uyumuyla ortaya çıkmış. İlk zamanlar uygulamayı çözümlemeye ve anlamaya çalıştım. “Nasıl yarışılır?” ve eğer “bu yarışmada benim kazanacağım ödül nedir? Sıralamam nedir?” diye düşünürseniz tüm bunları karşılayan ekran ve simgeler mevcut aramızda kalsın :)

Şu an sıralamam 7. E tabii borsa bu piyasalar hareketli, yarın sıralamam 7 den 100 e bile çıkabilir. Sanırım bu noktada da önemli olan tüyo ile taktikle değil, hisselerin analizi ile olan ilişkim ve bilgim bu yüzden de uygulama  bu noktada ihtiyacı karşılıyor. ’Ücret ödemeden risksiz’ hatta yarışmada gerçek para ödülü dahi kazanabilme şansım olan ve kendimi sanal borsa ortamında deneyebileceğim muhteşem bir alan var. Açıkçası korku duvarımı yıkabileceğim, paramı nasıl yöneteceğim olsun ki bence sürekli değişen dönüşen şu çağda pek kıymetli, tüketim toplumundayız  ne de olsa... 

Sahi paramı yönetmek mi? Nasıl yani tüketim toplumunun ve bolluk paradoksunun içerisindeki ben, nasıl paramı yönetirim? 

Finansal okuryazarlık! Bu da ne ola ki? 

Finansal okuryazarlık gelirinizle / bütçenizle ilgili bilgi sahibi olmak ve onu etkin bir şekilde yönetebilmeyi ifade eder. Finansal okuryazarlık, kişinin gelirini akıllıca finansa edebilmesinin yanı sıra, doğru yatırım ve tasarruflara yönetilmesini sağlar. 

Bu noktaya değinmemin sebebi Borsa Ligi uygulamasının gelecek nesillerin  finansal okuryazarlık ve finansal davranış eğitimine katkı sağlaması olgusu. 

Borsa Ligi uygulaması finansal okuryazarlık ve finansal davranış eğitimime gerçekten katkı verebilir mi? 

Cevabım evet, hisse satın alma veya satış yaparken uygulamada kantitatif analiz de dahil hisse analizi yapabiliyor olmak. Karşılaştırma da buna dahil, hatta ekonomiye dair kavramları  Borsa Ligi Akademi videoları sayesinde de edinebiliyorsun.

Borsa Liginin ilerlediği mottoyu da sizlerle paylaşmak istiyorum: ‘Yarış-Öğren-Eğlen-Kazan’

Borsa Liginin ilerlediği mottoyu da sizlerle paylaşmak istiyorum:  ‘Yarış-Öğren-Eğlen-Kazan’

Gerçek zamanlı borsa verileri ile ilerlediğiniz, rekabet ettiğiniz mobil borsa yarışma platformu yarış liderlik tablosunda yerini al sıralamanı değiştirmek için kıyasıya rekabet et. 

Yarışırken öğrenebileceğin ise, hisse alım satımı işlemi gerçekleştirmek için ekonomi ve finansa dair tüm videoları da bulabileceğin alanlar var. Unutma öğrenme hiç bitmez. Borsa da olsa kullanılmayan ve öğrenmeyen beyin geri alınır. :) 

Öğrenme sürecini tamamladık, asıl kısma geldik ki bence çok önemli yarışmanın eğlence kısmı; borsa ve eğlence iki kavramı zihninizde yan yana düşününce size pek sıcak gelmeyebilir ama borsa ligi bu algıyı kırıyor. Şöyle ki yarışma süreci rekabet, liderlik tablosu, rozet, ödül, puanlama gibi oyun mekaniklerinin entegre edildiği çok güzel bir borsa yarışma platformu. Borsayı oyunlaştırılmış bir formatta öğrenmek açıkçası benim için önemli. Borsa algısının kırılmayan tarafı olan korkuyu yenmek ve cesaret duvarını aşmak için muhteşem bir araç. 

Mottonun son belki de en heyecanlı kısmına geldik.  

“Kazan”  

Yarışma ve rekabet sürecinde sizi motive eden içsel ödüller gibi dışsal ödüller de olmalı; yarışta ve akışta kaldığınız sürece içsel ödül olarak  finansal okuryazarlık ve finansal davranış eğitimine yön veren eğitici süreç olduğu gibi dışsal ödül olarak da kazanımlarımız var. 

Borsa Ligi yarışında akışta kalmaya devam et gerçek para ödülünü kap! 

Borsaya girmek kulağa tırmalayıcı gelebilir ama bunu deneyimle aşabiliriz. 

Biraz sabır ve deneyim kazandırır! :) 

Bu yazı Gamfed Türkiye gönüllülerinden Bertilda Hüsna Meriç’in katkılarıyla yazılmıştır. 

Twitter

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Ben ist borsa yla ilgileniyorum PNSUT yukseliste 100 lot aldmm 👍