Görüş Bildir
Haberler
Ercan Altuğ Yılmaz Yazıo: Müzeleri Dijital Oyunlar ile Keşfet!

etiket Ercan Altuğ Yılmaz Yazıo: Müzeleri Dijital Oyunlar ile Keşfet!

Ercan Altuğ Yılmaz
15.03.2021 - 20:13 Son Güncelleme: 22.03.2021 - 10:59

Müzeler, binlerce yıl önce yaşamış insanların kullandığı eşyaları, hayranlık uyandıran sanatçıların eserlerini ya da dünyadaki bazı ilkleri sergilediği için heyecan vericidir. Ancak müzeler, birçoğumuz tarafından eğlence ve katılımcı deneyimler ile anılmaz. 

En azından Türkiye’deki müzeler için bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birçok müzede karşılaşacağımız manzara, yetişkinler için vitrin içinde ya da duvarda asılı duran eserlere bakıp geçtiği, çocuklar için ise keşfetme heyecanının “sessiz ol!” uyarıları ile yok edildiği bir zaman dilimidir. 

Bu zaman diliminde katılımcı deneyim ve eğlence eksiktir. Genellikle eğlence içermeyen bu müze deneyimleri de pandemi ile birlikte yok olma noktasına gelmiştir. Bu noktada müzeler sunduğu dijital içerikler ve oyunlar ile ziyaretçilerine ulaşmaya çalışmalıdır. Özellikle iyi kurgulanmış dijital oyunlar ile hem çocuklar hem de yetişkinler eğlenceli vakit geçirerek müzeyi ve objeleri keşfedebilir. Oyunun bu gücünün farkına varan yurtdışındaki bazı müzeler, müzeye kilometrelerce uzaktaki kişilere oyunlar aracılığı ile eğlence ve deneyim sunmayı başardı. Bu konuda çok az müzenin oyun ürettiğini söylemek yanlış olmaz. Bunlardan bazılarını inceleyerek derledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Londra Doğa Tarihi Müzesi - My Dino Mission AR Oyunu

Londra Doğa Tarihi Müzesi - My Dino Mission AR Oyunu

Bir doktorun koleksiyonu ile 1881 yılında açılan müze zaman içerisinde doğa tarihi müzesi olarak dünyadaki en büyük koleksiyona sahip müzelerden biri haline geldi. Londra Doğa Tarihi Müzesi dinozordan böceklere, bitkilerden fosillere birçok canlı türündeki koleksiyonları ile 80 milyondan fazla objeye ev sahipliği yapmaktadır.

Müze “Evde Dene” başlığı ile web sayfası üzerinden ziyaretçilerine etkinlik önerileri birlikte artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bir oyun da sunmaktadır. My Dino Mission AR isimli bu oyunu telefon yada tabletinize indirerek oynayabiliyorsunuz. Oyunun tasarımı 42 çocuk ile birlikte oluşturulmuştur. Oyunun nihai amacı evinizde mahsur kalmış bir dinozorun evine dönmesine yardım etmektir. 

Evinizde ya da istediğiniz bir yerde bir civciv dinozor olarak ortaya çıkıyor. Oyuncu, eğlenceli öğrenme görevlerini tamamladıkça, dinozorun buraya nasıl geldiğini ve doğru zaman dilimine geri dönmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi öğreniyor. Dinozoru besleme, çeşitli fotoğraflar çekme gibi görevleri tamamladıkça seviyeler yükseliyor. Çarpıcı grafiklere sahip olan oyun ile oyuncular, dinozorlar hakkında daha fazla bilgi edinebilir.

Oyunu İndirmek için;

IOS

Android

Acropolis Müzesi - Ancient Temple (Antik Tapınak) Oyunu

Acropolis Müzesi - Ancient Temple (Antik Tapınak) Oyunu

Yunanistan’ın Atina şehrinde bulunan bu müze 1865 yılında Atina şehrinin Acropolisi’nden çıkarılan eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Acropolis, Antik Yunan’da büyük yerleşim yerlerinin yakınlarında kurulan tapınak ve bazı kurumların yer aldığı yüksek tepelerdir.

Koleksiyonu ile dünyanın önemli Arkeoloji müzelerinden biri olana Acropolis Müzesi koleksiyonu farklı dönemlere ait sikkeler, heykeller ve yapı parçaları gibi birçok eserden oluşmaktadır. Antik Yunan mimarisini konu alan dijital oyun, halkın yeni bir tapınak inşasına karar vermesi ile görevlere yönlendiriyor. 

Altı bölümden oluşan oyunda her bölüm Antik yunan mimarisine dair farklı bir konuyu ele alıyor. Oyucunun kendi tapınağını tasarlayacağı 7. bölüme geçebilmesi için de 6 bölümü tamamlaması gerekiyor. Ayrıca her bölümde kolay, orta, zor seviye seçenekleri de var. Oyuna başlayabilmek için ilk olarak oyuncu seçimi yapılması gerekiyor.

1. Bölüm Görevleri: Yunanistan’da bulunan, mimari özellikleri belirtilen çeşitli tapınakların harita üzerinde nerede olduğunu bulmak.

2.Bölüm Görevleri: Antik Yunan yazıtlarındaki bazı kelimeleri tabletler üzerinde bulmak.

3. Bölüm Görevleri: Tapınaklara özgü yapı parçalarını doğru yerlere koyarak Antik Yunan tapınaklarını tamamlamak.

4. Bölüm Görevleri: Tapınak inşasına dair çeşitli çizimler ile metinleri doğru eşleştirmek

5. Bölüm Görevleri: Tapınaklarda kullanılan sütün ve başlıkları doğru eşleştirmek

6. Bölüm Görevleri: Tapınağın ön bölümde yer alan yapı parçalarını doğru eşleştirmek.

Müzik ve ses efektleri ile desteklenen oyun oldukça eğlenceli…

Oynamak için

Bilim Müzesi /Total Darkness (Zifiri Karanlık) Oyunu

Bilim Müzesi /Total Darkness (Zifiri Karanlık) Oyunu

1857 yılında Londra’da açılan müzede teknoloji ve bilim tarihine yön vermiş icatlar yer alır. İletişim araçları, bilgisayarlar, endüstriyel makineler, ilaç ve tıp araçları gibi objelerden oluşan bir koleksiyona sahiptir. Zaman içerisinde Bilim Müzesi, bünyesindeki İngiltere’nin diğer şehirlerinde açılan bilim ve teknoloji alanlarındaki tematik müzeler ile dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olmuştur. 

Müzenin web sayfasında yer alan dijital oyunda elektrik kesintisi ile tüm şehir karanlığa bürünür ve teknolojik cihazlar durur. Böylece başlayan macerada oyuncu el fenerinin pili bitmeden şehirdeki sırları çözmelidir. Oyuncu bu sırları çözerken bilimsel yeteneklerini kullanmalıdır. Elektrik kesintisinin nedeni araştıran oyuncu teoriler üzerinden şehirde karşılaştığı kişilere çeşitli sorular sorarak polisiye bir araştırma yapar. Tüm bu soruşturmayı yaparken karşılaştığı problemlere yaratıcı çözümler bulmalı ve fenerin pili bitmeden sorunu tespit etmek için hızlı olmalıdır.

Bu gizemli ve eğlenceli oyunu oynamak için

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Ayşe Bağırıcıoğlu’nun katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın