Görüş Bildir
Haberler
Elon Musk Diyor ki: "Yapay Zekâdan Korkmaya Gerek Yok, Çünkü Hepimiz Yapay Zekâ Olacağız!"

Elon Musk Diyor ki: "Yapay Zekâdan Korkmaya Gerek Yok, Çünkü Hepimiz Yapay Zekâ Olacağız!"

Taner Bayram
20.09.2016 - 16:45

Yeni bir çağ başlatacak pek çok fikrin öncüsü olan mucit, mühendis ve girişimci Elon Musk, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajında yapay zekânın geleceğine dair çok önemli görüşler paylaştı. 

Kaynak: http://mashable.com/2016/09/17/elon-m...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünyanın ve insanlığın geleceğini değiştirmeyi kafaya koyan dâhi girişimci Elon Musk yapay zekâ ile ilgili son görüşlerini açıkladı.

Dünyanın ve insanlığın geleceğini değiştirmeyi kafaya koyan dâhi girişimci Elon Musk yapay zekâ ile ilgili son görüşlerini açıkladı.

1 Eylül tarihinde SpaceX'in uzaya göndermek istediği mekiğin kaza sonucu patlamasının ardından şirketin kurucusu Elon Musk nispeten sessiz bir dönem geçirmişti.

1 Eylül tarihinde SpaceX'in uzaya göndermek istediği mekiğin kaza sonucu patlamasının ardından şirketin kurucusu Elon Musk nispeten sessiz bir dönem geçirmişti.

Ancak bu hafta yayınlanan bir röportaj bize onun favori konularından biri olan yapay zekâ üzerine düşüncelerini daha fazla öğrenme şansı veriyor.

Önceki yıllarda yapay zekânın olası tehlikeleri üzerinde açık sözlülükle duran Musk, bazıları bilim kurgu filmlerinde yer alan distopik senaryoların geçerli olmayacağını düşünüyor.

Musk'ın yine de üzerinde durduğu bir tehlike var: 'Teknolojik tekillik' (singularity). Teknolojik tekillik, gelecekte yapay zekânın insan zekâsının ötesine geçerek, medeniyeti ve insan doğasını radikal bir biçimde değiştireceğine inanılan hipotezsel nokta olarak tanımlanıyor.

Ancak bu konuda kendisi farklı bir senaryo öne sürüyor.

"Şeytani bir yapay zekâdan korkmamıza gerek yok..."

Musk'ın aklındaki senaryo ise şöyle:

'Eğer beyin kortekslerimiz ile dijital uzantılarımız arasında etkili bir sinirsel bağlantı gerçekleştirebilirsek, o zaman insan ile yapay zekânın birlikte var olduğu bir hâle geleceğiz. Ve bunu yaygınlaştırabilirsek, isteyen herkes buna sahip olabilecek. Böylece sorunu çözmüş olacağız. Yapay zekâlı şeytanî bir diktatörden endişelenmemize gerek olmayacak. Çünkü hepimiz yapay zekâlı olacağız. Bu benim düşünebildiğim en iyi sonuç.'  

Kısacası Elon Musk, yapay zekâdan korunmanın en iyi yolunun yapay zekâya dönüşmek olduğunu söylüyor. Bu duruma göre hepimiz cyborg olacağız!

Musk, bu arada insan ve yapay zekâyı birleştirip hibrid varlıklar (ya da cyborglar) hâline getirmek için bahsettiği sinirsel bağları geliştirecek start-upların kurulması gerektiğini düşünüyor.

Musk 'Eğer 22 yaşında bir girişimci olsaydım tamamen genetik ve yapay zekâ alanına yoğunlaşırdım. Özellikle de beyinlerimiz ile bilgisayarları birbirine bağlama düşüncesi üzerine...', diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"(...) Pratik olarak süper-insanlar olacağız..."

'Ben yüksek bant genişliğine sahip bir beyin arayüzü üzerine düşünüyorum. Fakat biz şu anda son derece sınırlı bir bant genişliğine sahibiz. Eğer biz korteksimizde böyle bir arayüze sahip olabilirsek, pratik olarak süper-insanlar olacağız. Bilgisayarların, akıllı telefonların, uygulamaların yapabildiklerini yapabileceğiz. Bu, gelecekte bu sınırlılık sorununu çözmeye yardımcı olacağı gibi, çok da önemli olacak.'

"Ben aslında çok korkuyorum..."

Verdiği röportajda Musk, yapay zekânın yanı sıra uzay yolculukları üzerine çalışan şirketi SpaceX üzerine görüşlerini de paylaşıyor. SpaceX'in bu başarısızlığından duyduğu korkuyu da gizlemiyor. 

Kendisi bir girişimci ve yenilikçi olarak cesareti ve sorunlar karşısında mücadeleciliği ile bilinse de Musk, 'Ben aslında çok güçlü bir korku hissine kapıldığımı düşünüyorum', diyor. 

Ayrıca gelecekte teknoloji ve bilimi etkileyecek yeni dâhilerin çoğunlukla akademiden geleceği görüşüne ise katılmadığını belirtiyor Musk:

'Doktora sahibi olmak çoğunlukla yararlı değil, evet biraz yararlı ama çoğunlukla değil.'

Yapay zekâ tehdidini ortadan kaldırmak için insanlığın yapay zekâya dönüşmesi önerisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Peki siz yapay zekâya dönüşmek ister misiniz?

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
54
38
22
16
7
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan Yılmaz

Elon Musk bağnaz insanlar yok olmadıkça, dinler insanlar üzerinde bu kadar adi bir şekilde kullanılması bitmedikçe, insanlar cahilliğini üzerinden atamadıkça... Devamını Gör

M

yapay zeka imkansızdır, bir hayaldir, bu yüzden korkmaya gerek yok, çünkü bilinç beynin içinde değildir, ruhtadır. Beyinden makineye aktarabileceği belki haf... Devamını Gör

feyk

insan beyni moduler yapida calisan cok esnek bir sistem. biz her ne kadar kendimizi, bilincimizi tek bir yapi gibi algilasakda bu tamamen beynin cok farkli b... Devamını Gör

feyk

tabi birde madalyonun oteki yuzu var. yapay zekanin nimetlerinden herkez faydalanamiyacaktir ve muhtemelen bu degisimin gerisinde kalanlar bocek gibi ezilece... Devamını Gör