Görüş Bildir
Haberler
Elektrikte İndirim Yolda: Düzenlemede Zamlardan Ne Kadar Geri Adım Atılacak?

Elektrikte İndirim Yolda: Düzenlemede Zamlardan Ne Kadar Geri Adım Atılacak?

Elektrik fiyatlarına yılbaşında yapılan yüksek zamlar sonrası herkes isyan etmiş, bunu üzerine hanelerin elektrik zamlarında kademeli düzenlemede kademe yükseltilmesine gidilmişti. 

Bu hamle sonrasında yeni ayda gelen faturalarla özellikle küçük esnafın beli bükülmüştü. Esnaf soğutucu dolapları iade etmekten, marketlerin tabelalarını çalıştırmamalarına, kafelerde ısıtıcı ücretlerine kadar bir çok önlem almıştı. 

Erdoğan da bu konuda düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Düzenlemede sona gelinirken senaryolar neler?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Esnafın elektrik maliyetini düşürmek için kademeli tarife uygulamasına mı geçilecek?

Esnafın elektrik maliyetini düşürmek için kademeli tarife uygulamasına mı geçilecek?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın son kabine toplantısının ardından elektrik tarifelerinin vatandaşlar ve esnaflar lehine düzeltileceğine ilişkin açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dün üreticilerle bir araya geldi. Yapılan değerlendirmeler sonrasında hem hükümetin öngördüğü indirimler hem de yeni formüller masaya yatırıldı. Buna göre yeni tarifeler 1 Mart’ta yürürlüğe girecek.

Son zamlar sonrası küçük ticarethanelerde elektrik birim maliyeti vergiler dahil 2,74 TL, sanayide bu rakam 2,28 TL olurken, meskenlerde ilk kademe 1,37, ikinci kademe 2,06 TL oldu. 

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, esnafın elektrik maliyetini düşürmek için kademeli tarife uygulamasına geçilmesi planlanıyor.

3 alternatif senaryo var

3 alternatif senaryo var

EPDK, %10, 20 ve 30 indirim olması durumunda birim maliyetin nasıl olacağına dair üç alternatif çalıştı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yeni düzenlemeyle esnafın elektrik faturalarında %25’lik bir indirimin söz konusu olabileceğini belirtti. Esnaf tarifesinde %25 indirim olursa düşük tarifede elektrik birim maliyeti 2,06 TL’ye düşecek. Böylece esnafın elektrik birim maliyeti konutların ikinci kademesine çekilecek.

Farklı esnaf gruplarının aylık ortalama tüketim rakamları birbirinden farklı. Bakanlık, elektrik dağıtım şirketlerinden kırılımları istedi. Aylık 100 kilovatsaat ila 3 bin ve üstü kilovatsaatlik elektrik tüketen esnaf grupları çıkarılıyor. Buna göre, kademeli tarifede günlük tüketim miktarına karar verilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
12
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

Sözde KDV indirimi yapıldığında fiyatlar 24 saat önceki haline geri dönmüştü. Düzenleme, toplantı, paket gibi etkinlikler kamuoyunu oyalamak ve saatleri kurt... Devamını Gör