Görüş Bildir
Haberler
Devrim Danyal Yazio: Finansal Kayıt Tarihçesini Hiç Merak Ettiniz mi ?

etiket Devrim Danyal Yazio: Finansal Kayıt Tarihçesini Hiç Merak Ettiniz mi ?

Devrim Danyal
16.06.2022 - 22:12

Temelde aldım verdim kayıtlarını tutmaya başladığımız muhasebe; borçların ve alacakların bir listesini tutma eyleminden daha fazlasıdır. İş dünyasının ve buna bağlı olarak finansal olan her şeyin dilidir ve muhasebeciler, finansın karmaşıklıklarını halkın anlayabileceği bilgilere çevirirler.

Tek girişli muhasebe, her bir finansal işlemin bir günlük veya işlem günlüğünde tek bir giriş olduğu bir defter tutma ve muhasebe biçimidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Modern finansal muhasebe, çift girişli bir defter tutma sistemine dayanmaktadır.

Modern finansal muhasebe, çift girişli bir defter tutma sistemine dayanmaktadır.

Basitçe, alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen her bir işlemin, her iki tarafın kayıtlarına da geçirilmesini ifade eder. Çift girişli defter tutma, Rönesans döneminde finansal muhasebe alanında devrim yaratmıştır. 

Üçlü giriş muhasebesi ise; çift giriş ve kriptografinin birleşiminden oluşur. Alan ve veren tarafların tüm muhasebe girişlerinin üçüncü bir girişle kriptografik olarak mühürlendiği geleneksel çift girişli sistemde bir geliştirmedir. Bir satıcı, alınan nakiti muhasebeleştirmek için bir borç kaydederken bir alıcı aynı işlemde harcanan nakit için ayrı muhasebe kaydı tutar. 

Üçlü giriş muhasebesinin altyapısını oluşturan blokzincirinin devreye girdiği yer de tam burasıdır: birbirinden bağımsız kayıtlarda ayrı ayrı gerçekleşen bu girişler yerine, dağıtılmış şekilde, halka açık defterdeki cüzdan adresleri arasında bir transfer şeklinde meydana gelirler ve kalıcı muhasebe kayıtları için birbirine kenetlenen bir zincir sistemi oluştururlar. Girişler dağıtıldığı ve kriptografik olarak mühürlendiği için, onları değiştirmek veya gerçekleşen muhasebe kaydını gizlemek için yok etmek neredeyse imkansızdır.

Bu büyük bir devrim ve belki şimdiden hayal bile edemeyeceğiniz bir dönemin kapılarını bize aralıyor… Nasıl mı? Yazının sonuna kadar sabredebilir misiniz? :)

Bütün bu muhasebe kayıtlarından bize ne dediğinizi duyar gibiyim. Neden mi? Çünkü bütün bu kayıtları oluşturan siz, biz, hepimiziz de ondan. Farkında değilsiniz belki ama dijital her işleminiz gerçekleştiğinde size ait dijital tarihçenize not düşüyorlar… Peki kimin aracılığıyla? Tabi ki dijital cüzdanların…

Peki nedir bu dijital cüzdan ? 

Bir e-cüzdan (e-wallet) veya bir dijital cüzdan (digital wallet), kullanıcıya bir veya daha fazla ödeme yöntemini dijital olarak saklama kolaylığı sağlar. Nakit hatta kart taşımak yerine, kullanıcı ödeme bilgilerini telefon, saat veya tablet gibi bir akıllı cihazda kilitli ve şifre ile korunan bir yerde saklar. Mağaza sadakat kartı bilgileri ve dijital kuponlar gibi para haricinde diğer bilgiler de saklanabilir. Kısaca özetlemek gerekirse dijital cüzdanlarınız dijital dünyada kolaylıkla işlem yapmanıza imkan verir

Temelde yalnızca fiziksel bir cüzdanın dijital versiyonu olan dijital cüzdanlar veya mobil cüzdan fikri yeni değil. Dijital cüzdan devrimi henüz beklentilerini karşılamamış olsa da dijital cüzdanlar 1990'ların sonlarından beri kullanımdalar. Akıllı telefon sahiplerinin küçük bir bölümünün dijital cüzdan uygulaması varken, uygulaması olanların da çoğu nadiren kullanıyor.

Yıllar geçtikçe, ödeme yöntemleri giderek daha modern hale geliyor. Kağıt paradan banka kartlarına, online transferlere ve PayPal gibi global e-ticaret yöntemlerine kadar, teknoloji sayesinde para birimimizi kullanma ve görüntüleme şeklimizde büyük değişiklikler gördük.

21. yüzyıla girdiğimizde işler daha da hızlanmaya başladı. Cep telefonları giderek daha popüler hale geldi.

21. yüzyıla girdiğimizde işler daha da hızlanmaya başladı. Cep telefonları giderek daha popüler hale geldi.

Bitcoin 2008'de piyasaya çıktı, onu 2011'de Google Cüzdan ve 2014'te Apple Pay izledi. WeChat Pay, AliBaba Pay derken kripto para cüzdanları… Bugün yüzlerce farklı dijital cüzdan mevcut. 

Dijital cüzdanlar, e-cüzdanlar veya mobil cüzdanlar şu anda finans dünyasında çok popüler. Fintech'teki son trend 'nakitsiz' olmak olduğu için kullanımları da hızla yayılıyor.

Dijital cüzdanları ve mobil ödemeleri bu kadar önemli kılan, bu yaygın büyümenin arkasında yer alan gizem; birine herhangi bir ödeme yapmanız gerektiğinde bu işlemi anında gerçekleştirebilmemizi sağlayan bir platforma sahip olma yeteneğidir. Dijital cüzdanların hem bireyden bireye hem de bireyler ve işletmeler arasında izin verdiği hızlı işlem kolaylığı nedeniyle, teknoloji FinTech Endüstrisinin hem en gözde konusu olmayı başardı hem de en çok kullanılan unsuru haline geldi.

Artık cüzdanınızı evde unuttuğunuz için telaşlanmanıza hiç gerek yok. Eğer bir dijital cüzdan sahibiyseniz ve mobil ödemelere yatkınsanız artık cüzdanınıza ihtiyacınız yok demektir. Dilerseniz farklı miktarlarda bölebileceğiniz birçok cüzdana aynı dijital cihaz içerisinde de sahip olma imkanınız olduğunu gözönünde bulundurursak, isterseniz tüm birikiminizi isterseniz sadece bozuk paralarınızı ayrı cüzdan gözlerinde tutabilirsiniz. Tabi cüzdanınız yerine bu sefer akıllı telefonlarınızı evde unutmama telaşesi olacaktır ama gülü seven dikenine katlanır değil mi?

Dijital ve mobil ödemeleri kullanmak size tahmin ettiğinizden büyük bir avantaj ve zaman tasarrufu da sağlayacaktır. POS terminallerine fiziksel bir kart takmak yerine, sadece dijital cüzdanınızı göstererek temassız bir şekilde bu süreci kısaltabilirsiniz. Herhangi bir etkinlik izlerken o salonda yapılacak başka bir gösterinin biletini o an satın alabilme artık lüks olmaktan çıktı. Otobüste seyahat ederken ya da vapurda yolculuk esnasında eticaret siteleri üzerinden alışveriş yaparken zamana karşı yarışmanız gerekmiyor. Dijital cüzdanınız olduğu sürece online olarak anında ödeme yapmanın dayanılmaz keyfini çıkarabilirsiniz.

Dijital cüzdanlar ayrıca promosyonlar, geri ödeme ödülleri gibi müşteri avantajlarıyla birlikte gelir ve muhasebenizi daha kolay takip eder. En önemlisi, kullanışlıdırlar. Bir akşam yemeğini arkadaşlarınızla bölebilir, faturaları ödeyebilir ve seyahat ederken pahalı işlem ücretlerinden kaçınabilirsiniz.

Parayı tehsil edecek taraf olarak da ciddi avantajlar devreye girmeye başlıyor. Anında paraya erişebilirsiniz, üçüncü şahısları kaldırarak işlem ücretlerinden tasarruf edebilirsiniz ve pahalı bir POS sistemine yatırım yapmanıza gerek kalmaz. Ek olarak, dijital ve mobil ödemeler gerçek zamanlı verilere erişim sağlar, rekabet üstünlüğünü korumanıza yardımcı olur ve en önemlisi, hızlı ve güvenli ödeme yöntemleri sağladığınız için müşteri deneyimini geliştirir.

Büyük finans kurumları ve girişimler için de durum farklı değil, zira bu dijital işlemlerden üretilen verileri analiz etmeye ve müşterilerinin 360 derecelik bir görünümünü oluşturmaya odaklanıyorlar. Müşterilerini daha iyi anlamak, onlara hizmet etmek ve karşılığında daha fazla para kazanmak istiyorlar.

Verimli dijital ürünler oluşturmak, şirketlerin çevik olmasını, yalın yazılım ilkelerini benimsemesini ve bu doğrultuda ürün fikirlerini hayata geçirmelerini gerektiriyor. Şirketlerin finansal teknolojilere daha derinden hakim olmaları ihtiyacını daha da belirginleştiriyor. Köklü bankalar ve finans kurumları, yeni başlayan fintech girişimcileriyle rekabet ediyor ve karşılarına çıkan teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için büyük mücadele veriyor. Yönetim ekipleri sürekli farklı düşünüyor, kimliklerini ve pazar paylarını kaybetmemek için çok çalışıyorlar. Dijital cüzdanlar, e-cüzdanlar veya mobil cüzdanlar, şu anda finans dünyasının Fintech'teki son gözbebeği 'nakitsiz' olmak uğruna kullanımları hızla yayılıyorlar.

Hem müşteriler hem de işletme sahipleri için deneyimi geliştirmek adına dijital cüzdanlar ve mobil ödemeler hızla gelişiyor. Bu, elektronik olarak para transfer etmenin veya akıllı telefonunuzu bir ödeme terminali üzerinden geçirmenin ötesine geçecekleri anlamına geliyor.

Saat, bileklik ve ceket gibi giyilebilir ürünler, Nesnelerin İnternetine girme olasılığı olduğu gibi ödeme yapmak için kullanılmaya başlandı. Hali hazırda, kahve ya da hamburger zincirlerinin uygulamaları elinizin altında olduğundan, fiziksel olarak teslim almadan önce siparişlerinizlerinizi çok önceden ilgili uygulamadan verebiliyor ve ödemesini dijital cüzdanlarınız aracılığıyla gerçekleştirebiliyorsunuz.

2008 senesinden beri gündemde yer alan ve çok rağbet gören blokzinciri altyapısı ve NFT kripto varlık birimleri sayesinde kripto dijital cüzdanlar ile; elle tutulan tutulamayan, havada karada, dünyada uzayda, katı, sıvı, gaz aklınıza gelen gelmeyen değer biçebildiğimiz her olguyu satın alabilecek, anlık ödemelerini gerçekleştirebilecek ve sahipliğini yine dijital cüzdanlarımızda bulundurabileceğiz. Nasıl mı? Başta bahsettiğimiz Blockchain altyapısı, üçlü giriş muhasebesi ve dijital cüzdanlarımız sayesinde…

Bütün bunlar için enerjinizi toplayın, yeni nesil bankacılık, finans ve finansal teknolojiler için kemerlerinizi bağlamaya hazırlanın…

Hepsini tek tek inceleyecek ana başlıklar halinde üstünden geçeceğiz.

Bu sefer seyirci kalmayacak biz de içinde olacağız…

Ne zaman mı? Siz hazır olduğunuzda ;)

Teknolojiyle kalın… 

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
4
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın