Görüş Bildir
Haberler
Devlet Uyardı Fiyatlar Düştü: Şekerde Sorun Çözüldü mü?

Devlet Uyardı Fiyatlar Düştü: Şekerde Sorun Çözüldü mü?

Pandemi ile başlayan stok söylemleri, Rusya-Ukrayna savaşı ile ayçiçek yağında zirveye çıkmıştı. Şeker fiyatlarında da oluşan spekülasyonlar sonrası Bakanlık hızlı davranarak bu konuda önlemlerini aldı. Önlemler özel sektör firmalarını uyarmak ve toptan fiyatların düşüşü demek olurken, kamu üreticisi olan Türkşeker de açıklama yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlık inceleme başlattı

Bakanlık inceleme başlattı

Geçtiğimiz günlerde şeker fiyatlarında piyasada toptan fiyatların artması ve ürün bulunmaması ile de fahiş fiyat oluşumlarına Ticaret Bakanlığı inceleme başlattı.

Gıda sanayicilerinin kullandığı şeker toptan fiyatları yaklaşık üç kat artarak, geçen yıl 50 kg'lık 1 çuval toz şekerin fiyatı 200 lirayken, 2022 yılı başında bu fiyatın 455 TL'ye çıktığı görülmüştü. Geçen haftalarda ise özel sektörün ürettiği 600 liralık olan şeker çuvalları piyasada 800 TL'ye kadar çıkmıştı.

Özel şeker fabrikalarının hem kendi ürettikleri hem de Türkşeker'den aldıkları şekeri 700 ila 800 lira arasında satmaya başlaması ile piyasada fiyatlarda görülen artış dikkat çekmişti. Fabrikaların, özellikle sanayi tarafına yüksek fiyatlı şeker satmasına yönelik haberler sonrası Ticaret Bakanlığı da bu fabrikalarda inceleme başlattı.

'Şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır'

'Şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır'

Tarım ve Orman Bakanlığı şeker üreticilerini de uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 'Şu anda piyasada şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda olduğu gibi benzer spekülatif bir hareket yaşanmaktadır. Türkiye'nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL'den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumunda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır' denildi.

200 bin ton da fazla var!

200 bin ton da fazla var!

Türkşeker tarafından yapılan açıklamada da 2021-2022 üretim döneminde 2,5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacmin 2.9 milyon tona ulaştığının altı çizilerek, 'Ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır' denilerek yeterli üretim ve stok bulunduğu belirtildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabzonnn

Ülkenin çapına bak yağ şeker

Vedat Kaplan

biz size şeker getirdik bizden önce şekerli çay içebiliyormuydunuz