Görüş Bildir
Haberler
Develerin Neden Hörgücü Vardır?

Develerin Neden Hörgücü Vardır?

Kumsal
09.01.2023 - 09:56

Develerin kökeni 45 milyon yıl öncesine dayanmakta. Birçok hayvanın kendine has özellikleri olduğu gibi develerde de bu özellik hörgüçleridir. Sizi develerin hörgüçleri hakkında az bilinen gerçekleri derlediğimiz içeriğimize alalım👇

Kaynak: https://www.thefactsite.com/why-camel...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hörgüçler, develerin çevrelerine uyum sağlamaları için ortaya çıkmıştır.

1. Hörgüçler, develerin çevrelerine uyum sağlamaları için ortaya çıkmıştır.

Develer, şu an Orta Doğu'da ve Asya'nın bazı bölgelerinde yoğunluk gösterse de ortaya çıktıkları yer Kuzey Amerika. Oradaki soğukla başa çıkabilmek için vücutları zamanla bugün sahip oldukları hörgüçleri geliştirdi. Günümüzde, bilim insanları hörgüçlerin develerin vücut ısısını dengelemekle görevli olduğunu söylemekte.

2. Develerin hörgüçleri su dolu değildir.

2. Develerin hörgüçleri su dolu değildir.

Hörgüçlerin fazla suyu depo ettiği düşüncesinin bir doğruluğu yok. Bu inanış, birçok destanda yer alsa da develerin haftalarca sussuz hayatta kalabilmelerini açıklamak için öne sürüldüğü düşünülmekte. İpek Yolu zamanında tüccarlar ağır malları develere yükleyerek Orta Doğu ile Çin arasında seferler düzenlerlerdi. Develer, su kaynaklarının kıt olduğu, kavurucu sıcaklıktaki bir çölü geçmek için uygun ulaşım araçlarıydı. Develere bu yüzden 'çöl gemileri' denirdi. Günümüzde ise bilim insanları, develerin susuzluğa karşı dayanıklı olmalarının sebebinin hörgüçleri olmadığını, oval şekilli kan hücrelerinin olduğunu söylemektedir.

3. Hörgüç, bir devenin enerji deposudur.

3. Hörgüç, bir devenin enerji deposudur.

Develer, beslenmelerinin azaldığı zamanlar için hörgüçlerinde enerji depolarlar. Ne zaman çöl kurusa ya da sert bir kış çöldeki bitkileri öldürse, tek umutları hörgüçlerinde depoladıkları yağdır. Ayrıca deve tüccarları develerin sağlık durumlarını hörgüçlerinden anlarlar. Her tüccar iyi beslenmiş yani daha büyük hörgüçlü bir deve almak ister.

4. Vücut ısılarını dengelemelerine yardımcı olmak için hörgüçleri vardır.

4. Vücut ısılarını dengelemelerine yardımcı olmak için hörgüçleri vardır.

Çöller gündüzleri sıcak, geceleri ise dondurucu derecede soğuktur. Bununla birlikte, deve hörgüçlerindeki yağ dokuları, bu tür sıcaklık dalgalanmalarına direnmek için yalıtım görevi görür. Hörgüçler, güneşten gelen ısının vücuda girmesini engeller. Özetle, develerin terlemesini engeller ve su kaybını azaltır.

5. Bazı develerin iki hörgücü vardır.

5. Bazı develerin iki hörgücü vardır.

Bu iki hörgüçlü develere baktriya develeri denir. Genellikle tek hörgüçlü develerden daha iridirler. Baktriya devesinin neden iki hörgüçlü olduğu ise hala bilinmemektedir.  Ancak baktriya develerinin daha sert bir ortamda yaşadıkları için iki hörgüç geliştirdiğine dair tahminler var. Mesela baktriya develerinin Gobi çölündeki yaşam alanı, sert koşullarıyla bilinir. 

Peki, siz bu bilgileri daha önceden biliyor muydunuz? Develer ve hörgüçleri hakkında sizin duyduğunuz bilgiler nedir? Buyurun, yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
victor shole

Komple neden geliştirmiyorsa bu hayvanlar kendilerini? Birisi tek hörgüç, bir diğeri iki hörgüç olarak geliştirmiş. Tek seferde açlığı ve susuzluğu ortadan k... Devamını Gör

Mehmet UĞUR

yok deve