Görüş Bildir
Haberler
Deniz İşte Böyle Kirletiliyor! Görüntüler Sonrası Tesise Ceza Kesildi

Deniz İşte Böyle Kirletiliyor! Görüntüler Sonrası Tesise Ceza Kesildi

Batuhan
10.06.2021 - 09:31

Marmara Denizi müsilajın pençesindeyken Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki BAGFAŞ Gübre Fabrikası’ndan ürkütücü görüntüler geldi. Denize arıtılmamış su verildiği iddiasıyla yayılan videolar, sosyal medyada infial yarattı. Fabrika hakkında daha önce de ihbar geldiği, 1 Haziran’da körfeze kükürt vermekten 96 bin lira ceza kesildiği ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bandırma'da denize atık su görüntüleri milyonlarca kez izlenirken kurallara uymayan tesislerin kapatılması gerektiği yorumları yapıldı. Uzmanlar da BAGFAŞ’ın atıklarını Marmara’ya bıraktığı bölgenin hassas alan olduğunu, dolayısıyla da fosfat üreten bu fabrikadan denize deşarj edilen suyun kalitesinin BOİ 25 mg/L, KOİ 125 mg/L, TN 10 mg/L ve TP 1 mg/L olması gerektiğine dikkat çektiler. Atıksu değerlerinin bu limitin üzerinde çıkması durumunda tesisin derhal gerekli önlemleri alıncaya kadar kapatılıp ceza kesilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, “O bölgede inceleme yapıldı, fosfor değerlerinin 12 ay boyunca 3-4 kat yüksek olduğu ölçüldü. Neden böyle diye baktığımızda fosfat gübre fabrikasıyla karşılaştık. Marmara ölüyor, neyi bekliyorsunuz, durdurun artık buraları” dedi.

1 Haziran'da ceza

Hürriyet’ten Aysel Alp'in sorularını yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları ise hem Bandırma’daki fabrikaya hem Dilovası’ndaki tesise denetim ekiplerinin gönderildiğini bildirdiler. Yetkililer, Bandırma’daki BAGFAŞ’a ilişkin, “İl Müdürlüğümüze bu işletmeyle ilgili daha önce de benzer şikâyet ve ihbarlar intikal etmiştir. Teknik personelce denetim yapılmış, işletme bünyesindeki kıyı tesisinde depolanan sarı renkli kükürt maddesinin Bandırma Körfezi’ne atılmış olduğu tespit edilmiş. Analiz sonucu işletmeye 96 bin 561 lira yaptırım uygulanmış ve karar 1 Haziran’da tebliğ edilmiştir” denildi.

Yetkililer, video üzerine de önceki gün yeni bir denetim ekibinin BAGFAŞ’a gönderildiğini, dün de numune alındığını bildirdiler.

Analize göre ceza

Analize göre ceza

“Cezanızın üzerinden bir hafta geçmeden yeniden kirletmiş, neden kapatılmıyor, cezalar mı yetersiz” sorumuza yetkililer, “Öncelikle analizin sonucuna göre işletmeye yeni bir ceza kesilip kesilmeyeceğine karar verilecek. Cezayı gerektiren bir durum varsa, son 3 yıl içinde Çevre Kanunu’na aykırılık sayısına göre 96 bin 561 liranın 2 ya da 3 katı ilave ceza kesilebilir. Ayrıca kirleticinin miktarına göre işletmeye sınır değerlere gelinmesi konusunda süre tanınabilir ya da ‘kısmen veya tamamen, süreli veya süresiz’ olarak faaliyeti durdurulabilir” yanıtını verdiler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tesis: 'Bize ceza kesilmedi'

Tesis: 'Bize ceza kesilmedi'

BAGFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Gençer, sosyal medyada yer alan iddialar hakkında Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Deniz suyunu soğutma amaçlı kullanıyoruz. Tesislerdeki ısı değiştiricilerden kimyasal ile hiçbir bağlantısı olmuyor. En son 3 Haziran’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü’nden geldiler. İnceleme sonucunda hiçbir olumsuz durum tespit edemediklerini belirlediler. Hazırladıkları tutanak metnine göre denize deşarj edilen soğutma suyunda oluşan köpüğün basınçtan kaynaklandığı, herhangi bir olumsuz duruma rastlanmadığı belirtildi. Periyodik denetimler zaten yapılıyor. Denize hiçbir atık suyu deşarj etmedik. Bugüne kadar denizi kirletmeden kaynaklı hiç ceza kesilmedi.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
74
24
10
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sıradan Biri

Denetleyenler avantasını çoktan yemişlerdir bile.

1913

sokağa çıkmak 3.150, bu görüntüler 96.000.vicdanınızı ...

Arif Ali

96 bin tl mi? :) El altından verilenler yanında göstermelik ceza mı yoksa?