Görüş Bildir
Haberler
Denendi, Onaylandı! 6 Adımda Yabancı Bir Dili Üç Ayda Bülbül Gibi Şakımanın Yolu

etiket Denendi, Onaylandı! 6 Adımda Yabancı Bir Dili Üç Ayda Bülbül Gibi Şakımanın Yolu

tamahagane
10.11.2017 - 22:08

Yabancı dil öğrenmek kimileri için rahatsız edici bir zorunluluk, kimileri için ise bir tutkudur. Fakat herkesin ortak noktada buluştuğu yer, yabancı dil öğrenmenin zor olduğudur. Günümüzde birçok insan, neredeyse aynı metotlarla yabancı dil öğrenmeye başlar. Dili akıcı bir seviyeye getirmek için sarf ettikleri çabadan şikayet etmeyen ise yok denecek kadar azdır. 

Fakat günümüzde, gelişen yeni iletişim teknolojileri ve eğitim metotları ile, artık yabancı bir dili çok kısa bir sürede, temel düzeyde konuşmak mümkün. Kendi denediğim ve disiplinli bir şekilde uygulandığında kesin sonuç veren bir yolda takip ettiğim adımları sizlerle paylaşacağım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. En çok kullanılan kelimelerin tespiti (1 gün)

1. En çok kullanılan kelimelerin tespiti (1 gün)

Bir dili konuşmada hız kazanmanın püf noktası, eğitimin başında en çok kullanılan 600 kelimenin tespit edilmesidir. Bu kelimelerin 500 tanesi nesne, sıfat, zarf ve bağlaçlar ve 100 tanesi de en çok kullanılan fiiller olmalıdır. Bu kelimeleri kendiniz belirlemek için, ekstra çaba sarf etmeye de gerek yok. Google’da arama yaptığınızda birçok sitede her dilin kelimelerinin belirlendiğini göreceksiniz.

2. Ses ve hece bilgisinin önemi (1-2 hafta)

2. Ses ve hece bilgisinin önemi (1-2 hafta)

Herkesin yaptığı hata, eğitimin başında hemen gramer öğrenmeye başlamaktır. Bu kelime ve telaffuz bilginiz olmadığı için, sizi hem yavaşlatır hem de dilden soğutur. Gerekirse 1 haftanızı elinizdeki 600 kelimenin telaffuz, heceleme ve tonlamasını öğrenmeye ayırın. Daha sonra grameri öğrenirken, işlerin nasıl kolaylaştığını göreceksiniz. Ayrıca bu kısım için de Google ile bulabileceğiniz, onlarca web sitesi var.

3. Kelimeleri öğrenme zamanı (2 hafta)

Şimdi elinizdeki kelimeleri telaffuzları mükemmel iken öğrenme zamanı. Araştırmalar kelimeleri en hızlı öğrenmenin yolunun anlamlarını resimlerle bulmanın olduğunu söylüyor. Google resim arama motorunda parmakları çalıştırmanın tam zamanı. Kelimelerin anlamını güzel bir resimle kaydedin. Kısa bir süre sonra 600 kelimeyi sadece resimlerle listelediğinizde bile, o dildeki karşılığını mükemmel telaffuzu ile söylediğinizi fark edeceksiniz.

4. Kelimeleri bir araya getirme zamanı (1 hafta)

4. Kelimeleri bir araya getirme zamanı (1 hafta)

Farkındaysanız 1 ay geçti ama hala tek bir gramer bilgisi yok. Merak etmeyin düşündüğünüzden hızlı mesafe kat edeceksiniz. Elinize büyük bir beyaz karton alın. Türkçedeki en basit cümle ile tüm zamanları ve temel cümle yapılarını yazın. Örneğin;

Elmayı yedim.

Ali elmayı bana verecek.

Elmayı yiyebilirim.

Elma yemeliyim.

Tüm bu basit cümlelerin tercümelerini yazdığınızda o dilin tüm gramer kurallarının aslında elinizdeki kocaman beyaz kartonda olduğunu göreceksiniz. Bu şablonu 1 hafta boyunca inceleyin. Farklı basit cümleler ile şablonu tekrar etmeye çalışın. Tüm gramer kuralları bu tekrarlar ile zihninizde yer edinecek.

5. Grameri anlamak (3 hafta)

Yeni nesil gramer öğrenmenin yollarından birisi de, sohbet konuşmasında öğretmenin öğrencilere konuşarak kuralları anlatmasıdır. Micheal Thomas’ın öncülüğünü çektiği bu sistem, tüm dünyada hızla yayılıyor. 3 hafta boyunca tüm dilin kurallarını sadece 2-3 kişinin sohbetini dinleyerek öğrenebilirsiniz. Yaptıkları akılda kalıcı tekrarlar ile unutmak çok zor. 

Bu esnada elinizdeki gramer şablonu ile 600 kelimeyi oyuna sokmanın tam zamanı. İhtiyacınız olan tüm kelimeler ve tüm temel kurallar elinizde. Sadece şablona göre birleştirip alıştırmalar yapın. Kısacası un, şeker, helva için tam önünüzde duruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pasta Cila Zamanı (1 ay)

Artık en temel kelimeleri ve kuralları bildiğinize göre kulağınızı çalıştırmanın vakti gelmiştir. İnternet'te birçok sitede sizinle saati 5 dolara Skype ile sohbet etmek isteyen bir sürü insan var. Ya da kendiniz arkadaş da edinebilirsiniz. Öğrendiklerinizi konuşabileceğiniz hatta kendi dilinizi öğretmek karşılığında özel ders dahi alabileceğiniz siteler var. 

Bu ayda bol bol öğrendiğiniz dilde basit şarkılar dinlenmeli (sözlerini o dilde görmek şartı ile). Youtube'da şarkıları sözleri ile dinlemek artık çok kolay. Aynı şekilde dublajsız aynı dilin altyazısı ile filmler seyredilmeli. Dinlediğinizi göreceksiniz ve kelimelerin konuşma dilinde nasıl sıralandığı, hafızanıza kazınacak. Gördüklerinizi elinizdeki gramer şablonu ile karşılaştırıp incelemelisiniz. Youtube’da aynı şekilde çocuk hikayelerini altyazıları ile dinlemek de başka bir seçenek. Kısacası bu ay konuşma, dinleme ve okuma ayı.

Ve zafer!

3 ay bittiğinde temel düzeyde ne kadar kolay konuştuğunuza şaşıracaksınız. Sonrasında dili daha da üst seviyelere çıkarmak sizin elinizde.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
738
159
130
62
51
44
42
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep Gök

Bu şeye benzemiş. Sınav dönemindeyken: "Konuları bi ayda bitirseeem, iki ay da deneme çözsem sınava hazır olurum be!"

Azazil

3 ayda bulbul demeyelimde serce muhabbet kusu filan olur belki )

Zafer 1907

Özellikle bir konu çok doğru ,hemen gramerden başlamak zor oluyor ,en önemli şey kelime öğrenmek ,grameri bilseniz bile cümle kurarken veya okurken kelimenin... Devamını Gör