Görüş Bildir
Haberler
Danimarka'nın Merkezinde, Ülke ve Avrupa Birliği Sınırlarını Tanımayan Özerk Bölge: Christiania

Danimarka'nın Merkezinde, Ülke ve Avrupa Birliği Sınırlarını Tanımayan Özerk Bölge: Christiania

Avrupa Birliği'nin en önemli üyelerinden Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, merkeze 15 dk. yürüme mesafesinde yer alan özerk bir bölge olduğunu biliyor muydunuz? Christiania, kendini tamamen Kopenhag'dan ayırmış durumda. Kendine has kuralları, yaşam tarzlarıyla 'biz Danimarkalı değiliz' diyorlar adeta.

Christiania ve tüm diğer seyahatlerin fotoğraflarını instagram'da @seymen.b sayfasından da görüntüleyebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Christiania'ya Hoşgeldiniz

Christiania'ya Hoşgeldiniz

Hikaye bu tabela altında başlıyor. Bu tabela itibariyle artık Kopenhag'dan ayrılıyor ve Christiania sınırlarına giriyorsunuz. Bu tabelanın arka tarafında ise artık Avrupa Birliği sınırları içerisinde değilsiniz yazıyor.

Kendi bayrakları var

Kendi bayrakları var

Danimarka içinde ve özerk dedik ya. Özerk olunca kendi bayraklarını da yapmışlar. Kırmızı zemin üzerindeki 3 daire barış, aşk ve umut simgeliyor.

2012 yılında özerkliklerini ilan ettiler

2012 yılında özerkliklerini ilan ettiler

1971 yılında Jacob Ludvigsen önderliğinde askerden boşalan kışlalara yerleşmiş Christiania halkı. İlk başta kendilerini evsizler olarak görmüş hükümetler. Fakat kendilerine karşı gitgide artan ilgi ve kümeleşmeleriyle artık ciddi bir güç bulmuşlar. 2012 Temmuz ayında da Freetown Christiania ismiyle özerkliklerini ilan etmişler.

Para birimleri "Løn"

Para birimleri "Løn"

Özerk bölge demiştik. Hal böyle olunca kendi para birimlerini kullanıyorlar.  Løn bölgede kullanılan para birimi.

Nüfusları 900, yazıyla dokuz yüz

Nüfusları 900, yazıyla dokuz yüz

Gitgide de büyüyorlar. Kopenhag'dan burada yaşamak isteyen çok kişi başvuru yapmış. Fakat Christiania halkı bu konuda temkinli. 'Nüfusu kendi içimizde büyütmek istiyoruz, dışarıdan minimum misafir kabul ediyoruz' diyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendi kuralları var

Kendi kuralları var

İçeride fotoğraf çekmek yasak. Bu konuda öyle ciddiler ki, elinden makineyi alıp çektiğin fotoğrafları silebiliyorlar. Ayrıca koşmak da yasak. Koşmak yerine dur ve eğlen diyorlar.

Silah yasak, hırsızlık asla!

Silah yasak, hırsızlık asla!

Christiania'da en önemli kurallardan biri ise silahlı ve kesici aletlerin bölgeye asla girmemesi. Hiçbir şekilde silahımız yok diyorlar. Bir diğer meseleleri ise hırsızlıkları. Hırsızlık konusunda çok hassaslar. Bir yankesici fark ettiklerinde direkt sınır dışına, yani Kopenhag'a götürüyorlar.

Yazmayı, çizmeyi seviyorlar

Yazmayı, çizmeyi seviyorlar

Duvarlara yazmayı, çizmeyi gerçekten çok seviyorlar. Fotoğrafta gördüğünüz bina onların yaşam alanı. Buralarda yaşıyorlar ve hayal güçlerini duvarlara çizerek konuşturuyorlar.

İçeride bu tarz çok fazla stant mevcut

İçeride bu tarz çok fazla stant mevcut

Christiania bölgesinde bu fotoğraftaki gibi bu kıyafette insanlardan ve bu stantlardan çok fazla görebilirsiniz. Herkes kendi standını açmış. Kimi hediyelik eşya, kimi madde satıyor.

Hükümetler kapatmak için çok uğraşmış

Hükümetler kapatmak için çok uğraşmış

Danimarka hükümetleri yıllarca burayı kapatmak için gerçekten büyük uğraş vermiş. Fakat gerek bölge halkı gerekse Kopenhag, özgürlükten yanayız diyerek ciddi protestolar yapmış. Ve sonuç olarak hükümetler hep geri adım atmak zorunda kalmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki bölgeyi nasıl finanse ediyorlar?

Peki bölgeyi nasıl finanse ediyorlar?

Christiania bölgesine girdikten sonra uyuşturucu kokusunu direkt hissediyorsunuz. Her yer kokuyor. Hatta bazı noktalarda koku öyle sivrileşiyor ki, rahatsız olabilirsiniz. Ama Christiania'nın temel geçim kaynağı bu zaten. Uyuşturucu ticaretinden yılda 185 milyon dolar kazandığı söyleniyor buranın. Christiania içerisinde yürürken de bir çok tezgah ve uyuşturucu tüketen insana rastlayabilirsin.

Vakıfları bile var

Vakıfları bile var

Devletin arazisine zorla yerleşip sonrasında böyle ticaretler yapmak kulağa gerçekten garip geliyor evet. Danimarka hükümeti baş edemeyince, nasıl olsa yapamazlar diye düşünerek, 'O zaman bu işgal ettiğiniz toprağı satın alın' teklifi yapmış. Fakat Christiania bölgesi bunu direkt reddetmiş. Devlet bu başlık üzerinden üstlerine gidince de bu kez araya zengin iş adamları(!) girmiş. Bir vakıf kurarak buraya para aktarmışlar ve halk adına topraklar satın almışlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
153
116
41
30
24
16
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ulaş C. Çakmak

Önceleri bu batı da ki esrarkeşleri hep kınardım ama artık böyle davranmaları hoşuma gidiyor. Uyuşturucuyla kendilerini ve sonraki kuşaklarını zehirledikçe i... Devamını Gör

Kesinlikle haklısın Avrupanin hepsi böyle şaşırmamak gerek aslında Rusya Çin gibi devletlerin neden ayakta kalıp ta Ispanya gibi devletlerin bölünmeye başlam... Devamını Gör

Kutudaki Keçi

Fotoğraf çekmek yasaksa bu fotoğraflar da ne

Saçmalık bazen cidden Avrupa Hükümetleri gerizekalı mı diye düşünüyorum yani devlet bu kadar kolay parçalanabilirse ne diye duruyorsunuz ki? Dağıtın devleti ... Devamını Gör

Özerk tabi de Özerklik az buz bir şey değil sonuçta...