Görüş Bildir
Haberler
Çoklu Odaklanma: Aynı Anda Çok İş Yapmak

Çoklu Odaklanma: Aynı Anda Çok İş Yapmak

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 16:52 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 16:54

Çoklu Odaklanma: Aynı Anda Çok İş Yapmak

Keşke gün 24 saat değil de 36 saat olsaydı! Yapılması gereken ödevler, çalışılacak dersler, katılınacak sosyal aktiviteler... İşte tüm bunlar birleştiğinde oluşan yoğunluğu kaldırabilmek için bir çoğumuz çoklu odaklanmaya (yani aynı anda birkaç şeyi yapmaya) yöneliyoruz.  Hatta bazen bunu o kadar abartıyoruz ki iki dersin birden çalışma kitabı önümüzde açıkken bir taraftan müzik dinliyor diğer taraftan göz ucuyla Facebook'ta arkadaşlarımızın güncellemelerini takip ediyoruz. Peki aynı anda bu kadar şeyi yapmamız gerçekten faydalı mı? 

Günümüz teknolojisi hiçbir zaman olmadığı kadar insanları aynı anda birkaç işi yapmaya teşvik ediyor. Ders sırasında cep telefonlarını kullanmaktan, televizyon izlerken arkadaşlarımızla konuşmaya kadar pek çok işi aynı zaman diliminde yapıyoruz. Aynı anda birkaç işle ilgilenmek daha kısa zamanda birçok şeyi başardığımızı hissettirebiliyor. Fakat araştırmalar insanların yalnızca %2’sinin aynı anda birkaç işi etkin ve verimli bir şekilde yapma yeteneği olduğunu, geriye kalan %98’inin ise bunu başaramadığı halde ısrarla denemekten vazgeçmediğini gösteriyor. Hatta, çoklu odaklanmanın verimliliği %40, IQ’yu da (o anlık) 10 puan düşürdüğünü gösteren bilimsel araştırmalar bile mevcut!

Mesaj yazarken ya da televizyon izlerken ödevimiz üzerinde çalışmak gibi bir çoklu odaklanma, akademik başarının üzerinde olumsuz etki yaratabilir. Bir dahaki sefere aynı zamanda birkaç işi yapma fikrinin seni cezbettiği anda, eğer bir işi iyi bir şekilde yapmak istiyorsan, çoklu odaklanmanın zararlarını hatırla! Onun yerine çalışmandan daha çok verim almak için zamanını daha iyi yönetmeye ve çalışmayı daha eğlenceli hale getirmeye çalış.

Fakat gerçekten zamanın darsa ve aynı anda birkaç sorumluluğu yerine getirmen gerekiyorsa aşağıdaki noktalara dikkat etmeni tavsiye ederiz:

  • Akşamüstü çoklu odaklanmadan sakın: Çoklu odaklanma beyni en çok akşamüstü yoruyor ve tam da bu zamanda fazla yüklenmenin negatif etkisi artıyor.

  • Meditasyon yap: Yapılan araştırmalar meditasyonun beynin hafıza ve dikkat etme becerilerini artırdığını gösteriyor.

  • Pratik yap: Nörobiyologların araştırmaları gösteriyor ki basit görevlerde ya da işlerde çoklu odaklanma pratiği yapmak performans artırmaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla, önce küçük ve basit işleri birlikte yaparak alıştırma yapmak, daha sonra büyük işleri aynı anda yapmaya çalıştığımızda bize yardımcı oluyor.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0